Sakatlanmaların Psikolojik Etkileri ile Başa Çıkma

Terapi, sakatlanmaların psikolojik etkilerinin üstesinden gelmenin anahtarıdır. Bu sadece fiziksel rehabilitasyon adımlarını tamamlamakla ilgili değil, aynı zamanda duygularınızı yönetebilmekle de ilgilidir.
Sakatlanmaların Psikolojik Etkileri ile Başa Çıkma

Son Güncelleme: 31 Temmuz, 2021

Herhangi bir fiziksel rehabilitasyon programında sakatlanmaların psikolojik etkileri de ele alınmalıdır. Bu, bir kişinin kasları güçlendirmeyi, dayanıklılığı korumayı ve diğer hedefleri amaçlayan fizyoterapi programlarına ek olarak kaygı, korku ve güvensizliği yönetmeyi öğrenmesi gerektiği anlamına gelir.

Sağlık bir bütündür. Fiziksel olarak formda ve hayatınızın yarışına hazır olsanız da, kafanız size oyunlar oynayabilir ve her şey orada biter. Gördüğünüz gibi, spor psikolojisi, iyileşmeye yönelik herhangi bir yaklaşımda esastır.

Sakatlanmaların ruh sağlığına psikolojik etkileri

Bir sakatlanmanın bir kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyeceğini anlamak önemlidir. Bu nedenle, bazı duygular duruma özgüdür ve endişe verici olmamalıdır. Örneğin, endişe, ıstırap ve hatta korku yaşamak normaldir. Bu durumlar birçok durumda motive edebilir ve iyileşme sürecine bile girebilir.

Ancak günlük hayata müdahale eden duygusal durumlara karşı dikkatli olmalısınız. Bunlar arasında uykusuzluk, kalıcı halsizlik, depresyon, kaygı, olayla ilgili tekrarlayan, olumsuz ve dramatik düşünceler sayılabilir.

İster amatör ister yarışma antrenmanlarında olsun, bir sakatlık sadece sporun durması anlamına gelmez, aynı zamanda kişisel, ilişkisel ve çalışma alanlarında da değişikliklere neden olur. Sakatlanmayla ilgili üzüntü ya da öfke, sakatlanan kişinin davranışında bir şekilde kendini gösterecektir.

diz için rehabilitasyon
Sporla ilgili bir sakatlanmayı takip eden zihinsel süreci fiziksel rehabilitasyon ile birlikte düşünmek gerekir.

Zihniyet ve iyileşme

Öncelikle, sakatlanmayı kabul etmek, duyguları yönetmek ve rehabilitasyona yönelik daha olumlu bir duruma geçişi sağlamak için anahtardır. Bunların hepsi bozguncu fikirlerle donakalmamak içindir.

Duygusal yönetim iyileşmenin anahtarıdır. Bu nedenle, sporcunun yaşayabileceği öfke, korku, üzüntü ve diğer durumlarla başa çıkmak gerekir.

Psikoeğitim de bir sakatlanmanın psikolojik etkileriyle başa çıkmanın ve bunların üstesinden gelmenin anahtarıdır. Örneğin, sakatlanmış kişiye ruh sağlığının gelişimi üzerindeki etkisi hakkında bilgi vermek işe yarar. Bu, onu ihmal etmek yerine ele almanın önemini anlamaları içindir.

Pek çok psikolog spor hakkında dolaylı olarak bilgi sunar. Örneğin, hastayı meşgul etmek için belirli bir aktivite hakkında videolar veya belgeseller önerebilirler. Bu, temelde ilgi alanları ile iletişim halinde kalmalarına yardımcı olmak içindir. Ayrıca, bir zamanlar kötü bir sakatlanmayı yenmiş insanlarla konuşmalarını sağlamak da yararlıdır.

İyimserlik ve olumlu sahnelerin görselleştirilmesi de çok önemlidir. Bu nedenle, kendinizi arzu edilen durumlarda tasavvur ettiğiniz düşünceleri teşvik etmek önemlidir. Bunların hepsi, eksiklikler konusunda bunalmış hissetmeden günlük ilerlemeyi fark edebilmek içindir.

Sakatlanmanın psikolojik etkilerinin üstesinden gelmek için ipuçları

İyileşmeye yaklaşmak için birlikte çalıştığınız hastayı tanımalısınız. Bunu, sakatlanmanın kendisini, tetikleyicisini ve hatta arka planını tanımlamanın ötesinde yapın. Sporcu tükenmişlik mi yaşıyordu? Baskı altında hissetti mi veya sınıra kadar zorlandı mı?

Sporcuyu çevreleyen kişilik ve yaşam koşulları, yapılacak eylemler üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin, bunların arasında kendilerine sunulan destek kaynakları; stresle başa çıkma stratejileri ve sporun yaşamlarındaki anlamı sayılabilir.

Bu, spor psikolojisinin müdahaleyi nasıl kişiselleştirebileceği ve sakatlanmış kişinin bir sakatlanmanın psikolojik etkileriyle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sunabilmesidir. Bazı genel öneriler için okumaya devam edin.

1. Kabul üzerinde çalışın

Sakatlanmayı kabul etmeye odaklanmak önemlidir ve bu, ara vermek ve iyileşmeye odaklanmak için önemlidir. İnkar bir savunma işlevi görür ancak olanları kabul etmemek sadece iyileşmeyi değil aynı zamanda motivasyonu da etkileyebilir. Aslında, kolayca riskli davranışlara yol açabilir.

Yas sürecinin bir parçası olduğu için öfke ve üzüntü duyguları da ortaya çıkacaktır. Sakatlanmış kişi, kabul aşamasına gelene kadar bu aşamaların her birini geçmelidir. Ardından, uygulamak istedikleri farklı stratejiler üzerinde seçim yapabileceklerdir.

2. Sabrı teşvik edin

Bu, özellikle de ufukta net bir zaman çizelgesi olmadığında ve esas olarak sakatlanmanın gelişimine bağlı olduğunda, iyileşmenin en zor yönlerinden biri olabilir.

Sabır, hayal kırıklığı ile el ele gider. Bu nedenle, bir şeylerin yapıldığı fikrini sürekli olarak güçlendirmek önemli olacaktır. Bazen iyileşmeyi bir meydan okuma olarak göstermek motive edicidir.

Ek olarak, hasta, başarıyı göstermek ve iyileşmeyi uzak veya imkansız olarak görmemek için kısa vadeli hedefler belirlemelidir.

3. Sakatlanmayla ilgili olumsuz inançları ele almak

Atletik yeteneklerin yetersizliği yüzünden miydi? Kötü şans mıydı? Stres? Rakibin suçu muydu?

Olanlarla ilgili inançlarını keşfetmek önemlidir. Bu, işlevsiz olanlar üzerinde çalışmak için, etkileyen faktörlere genel bir bakış belirlemeye çalışmaktır.

Ayrıca, baş etme stratejilerinin ne olduğunu bilmek de önemlidir. Bu, sakatlanmanın geçici olduğunu bilen ve bu sayede geleceğe umutla bakan ve biri için, kariyerinin sonu olduğunu anlayan kişi için olanla aynı değildir.

Bilişsel psikolojinin bu konuda çok katkısı vardır. Diğer teknikler ve alıştırmaların yanı sıra bilişsel yeniden yapılandırma ve düşünceyi askıya alma ile ilgilidir.

Ayrıca, bir sakatlanmanın zihinsel sekelleri üzerine çalışmanın bir parçası olarak spor tercihlerinin nedenini ele almak her zaman olumludur. Cesaret kırılsa bile, devam etmek için motivasyonu geri kazanma meselesidir.

düşünceli adam
İnsanlar, bir aktiviteyi uygulamaya devam edememenin bu öfkesini, üzüntüsünü ve hayal kırıklığını yönetmeyi öğrenmelidir.

4. Sakatlanmaların psikolojik etkileri gevşeme pratiği yapmayı gerektirir

Gevşeme, hem iyileşme kaygısını hafifletmek hem de bir kişi fiziksel aktivite yapmaya geri döndüğünde korkularını hafifletmek için anahtardır. Stresi azaltmak için bir kaynak olarak ve aynı zamanda tekrarları önlemenin bir yolu olarak dahil etmek gerekir.

Biyopsikososyal açıdan fiziksel aktiviteye geri dönmek

Fiziksel aktiviteye dönmenin anahtarı ilerlemedir. Küçük hedefler belirlemeli ve yavaş yavaş ilerlemelisiniz. Uygun dinlenme ile dengelemek de önemlidir.

Ayrıca kendinize baskı uygulamayın, toparlanma sürelerine saygı gösterin ve antrenmana devam etmek için en iyi şansı belirleyin. Vücudun ve ağrının farkındalığı üzerine çalışmak, gerektiğinde mola vermek için akılda tutulması gereken bir kaynaktır. Tabii ki, yardım isteyebilmek anahtardır.

Spor ortamında taleplerin iki yönü vardır. Bir yandan büyümeyi ve sürekli gelişmeyi teşvik ederler. Öte yandan, aynı zamanda zararlıdırlar ve fiziksel ve zihinsel sonuçları olabilir. Günümüzde spora verilen değer, kısa sürede ya zevk ve keyif ya da baskı ve stres üretebilmektedir.

Sakatlanmaların psikolojik etkileriyle yüzleşmek söz konusu olduğunda, bir kişinin belirli bir sporu hangi düzeyde profesyonellik yaptığı önemli değildir. Bu nedenle, bütüncül bir bakış açısıyla, tıbbi olanı aşan bir biyopsikososyal olarak düşünülmelidir. Bu noktada spor psikolojisi, daha iyi uygulama ve deneyim için kaynak sağlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moo Peña, Juan Carlos, & Góngora Coronado, Elías Alfonso (2017). LA LESIÓN DEPORTIVA DESDE UNA PERSPECTIVA PSICOLÓGICA POSITIVA EN YUCATÁN (MÉXICO). Enseñanza e Investigación en Psicología, 22(1),127-134.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161012
  • Palmi, Joan (2014). Psicología y lesión deportiva: Una breve introducción. Revista de Psicología del Deporte, 23(2),389-393.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235131674018

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.