Sedef Hastalığı Tedavisi için 5 Bitkisel Yöntem
Bitkisel tedavi yöntemleri, sedef hastalığı ile mücadele eden birçok insanın dikkatini çekiyor. Öncelikle belirtmeliyiz, bu hastalık profesyonel tedavi gerektirir. Fakat profesyonel tedaviyle birlikte, sedef hastalığının semptomlarını azaltmak için çeşitli bitkisel alternatiflerden de yararlanabilirsiniz.
Sedef, cilt sağlığına zarar veren otoimmün bir hastalık türüdür. Tahmini verilere göre bu hastalık toplumun %2’sini etkilemektedir. Çoğu durumda sedef romatizması olarak bilinen rahatsızlıkla eş zamanlı olarak ortaya çıkar.
Oral yolla alınan ilaçlar ve fototerapi (ışık tedavisi) bu hastalıkla baş etmenin modern yöntemleridir. Bununla birlikte, bu hastalıkla mücadele ederken bitkilerin ne tür yararlar sağlayabileceği hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Sedef Nedir?
Sedef, cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde birikmesine sebep olan kronik bir hastalıktır. Ağrı, çatlama ya da kanama ile birlikte görülen kızarıklık ve kabuklar sedef hastalığının belirtilerinden bazılarıdır.
Genel olarak bu hastalığın birkaç şekli vardır. Bunlar; sedef romatizması, plak tipi sedef hastalığı ve guttat sedef hastalığıdır. Aynı zamanda, püstüler, ters sedef ve eritrodermik gibi türleri de vardır.
Sedef Hastalığının Semptomları
Sedef hastalığının klinik belirtileri, hastalığın türüne ve gelişimine göre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Genellikle etkilenen bölgeler kafa derisi, eller, dirsekler ve boyundur.
Bu bölgelerde aşağıdaki semptomlar görülebilir:
- Kırmızı ve şişmiş yaralar
- Soyulma ve beyaz kabuklar
- Kuru ve çatlamış cilt, hatta bazı durumlarda kanama
- Sedefli bölgelerde ağrı
- Kaşıntı ve yanma
- Tırnaklarda kalınlaşma
- Hassas ve şişkin eklemler
Bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz: Sedef Hastalığı ve Hastalığın Farklı Türleri
Sedef Tedavisinde Kullanılan 5 Bitkisel Yöntem
Bitkisel tedavi yöntemleri sedef hastalığının sebep olduğu iltihap ve dökülmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Aslına bakacak olursak, birçok bitki özü ilaç yapımında aynı amaçlarla kullanılıyor. Bu bitkileri bu yazıda keşfedin!
1. Sedef Hastalığının Tedavisinde Aloe Vera
Aloe vera jeli, sedef hastalığının etkilerini azaltan ve yatıştıran özelliklere sahiptir. Şüphesiz ki aloe vera, sedef tedavisinde kullanılan en popüler yöntemlerden biridir. Sakinleştici, antibakteriyel ve canlandırıcı özellikleri nedeniyle, tahrişi, ağrıyı ve kızarıklığı en aza indirmede oldukça etkilidir. Ayrıca enfeksiyonların önlenmesinde büyük rol oynar.
Nasıl Kullanılır?
- Aloe vera jelinin haftada üç kez olmak üzere, 3 ya da 4 hafta boyunca topikal olarak uygulanması önerilmektedir.
- Eğer belirtiler devam ediyorsa, bir hafta ara verdikten sonra yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz.
2. Sedef Hastalığının Tedavisinde Zerdeçal
Zerdeçal, zencefil ile aynı aileden gelen anti-enflamatuvar bir baharat türüdür. Aktif maddesi olan kurkumin, sedef hastalığının tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir. Antibakteriyel ve sakinleştirici etkisi sayesinde enfeksiyonu ve yanma hissini azaltır.
Nasıl Kullanılır?
- Zerdeçalı kullanarak sürülebilir jeller ve birtakım ilaçlar hazırlayabilirsiniz. Zerdeçal tozu ile balı karıştırmak her zaman iyi bir seçenektir.
- Hazırladığınız ilacı üç ya da dört hafta boyunca kullanabilirsiniz.
3. Sedef Hastalığının Tedavisinde Oregon Üzümü
Oregon üzümü (Mahonia aquifolium) yine anti-enflamatuvar özelliği sayesinde, sedef hastalığının bitkisel tedavisinde öne çıkıyor. Bu özellik, döküntü ve kızarıklığın azalmasını sağlıyor.
Nasıl Kullanılır?
- Özünü çıkarmak için Oregon üzümlerini öğütebilir, ardından sıradan bir nemlendirici kremle karıştırabilirsiniz.
- Ayrıca özünü çıkarmak için damıtma yöntemini de kullanabilirsiniz.
4. Sedef Hastalığı Tedavisi İçin Aynısefa
Kaşıntı ve soyulma problemleri için, aynısefa çiçeğini topikal olarak kullanabilirsiniz. Aynısefa çiçeği, birçok cilt hastalığına faydalı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. Yüzlerce yıldır, şişme, kızarıklık ve döküntü gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olduğu için, cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Nasıl Kullanılır?
- Bitki demlenip soğutulduktan sonra bu suyla duş almanız, sedef hastalığının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
- Ayrıca bu bitkinin özünü kremlerle ve yağlarla da kullanabilirsiniz.
5. Sedef Hastalığının Tedavisinde Sarı Papatya
Papatya, dermatolojik rahatsızlıklar için uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Bu çiçeğin en bilinen özelliği yatıştırıcı ve iltihap önleyici olmasıdır. Bu nedenle egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletmek için ideal bir tedavi yöntemidir.
Nasıl Kullanılır?
- Bitkinin infüzyonu topikal olarak, losyon şeklinde uygulanabilir. Ayrıca papatyanın özünü ve yağını krem hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
- İdeal kullanımı günde iki veya üç kezdir.
Sedef hastalığının semptomları sizi etkiliyor mu? Doktorunuzun önerdiği tedaviye ek olarak bu bitkisel yöntemleri denemek için tereddüt etmeyin. Ancak herhangi bir olumsuz etki görürseniz, bu bitkisel ilaçların kullanımına son verin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
- Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
- Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
- Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
- Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
- Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
- Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379