Sesin Ruh Halinizi Nasıl Etkilediğini Keşfedin
Bilimin son yıllardaki keşiflerine göre, ses ruh halinizi etkiler. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, aşırı gürültü sağırlığa sebep olabilir ve bu durum da çeşitli psikolojik zorlukları beraberinde getirir.
İkincisi, gürültü tek başına beyin için agresif bir uyarandır. Zil, korna, siren ve alarm sesleri gibi sesler vücudu alarma geçirir. Bu da artan stres ile sonuçlanır. İşte gürültü de ruh halinizi bu şekilde etkiler.
Bunlara ek olarak, çok fazla ses, beyni aşırı uyarır. Ses, günlük aktiviteler ile eş zamanlı bir şekilde varlığını sürdürür. Bu, beyninizin aynı anda birçok yere odaklanmasına sebep olur ve bilişsel performansı etkiler. Sesin ruh halimizi etkilemesinin diğer bir şekli de budur.
Ses Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ses seviyesi 65 desibeli geçmemelidir. Bu seviyeyi geçmesinin insanların sosyal davranışları üzerinde negatif bir etkisi vardır. Spesifik olarak bu, anksiyeteyi, asabiyeti ve çaresizlik hissini artırır.
Benzer bir şekilde, eldeki verilere göre, 10 kişiden 7’si sesin onları konsantre olmaktan alıkoyduğunu söylemektedir. Gürültü, dikkat süresini etkiler ve uzun vadede hafıza problemlerine bile sebep olabilir. Ayrıca, çoğu insan çevresinde çok fazla ses ve gürültü olduğunda kendini daha huysuz hisseder.
Sesin ruh halini etkilemesinin bir diğer hali de dinlenme halindeyken yaşanan gürültüdür. İnsanların uykuya dalması için sessiz bir ortama ihtiyacı vardır. Eğer etrafınızda ses varsa genellikle uykusuzluğa sebep olur ve dinlenme bölünür. Bunun da birçok psikolojik ve fiziksel sonucu vardır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Müzik Terapisi Yüksek Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Ruh Halinizi Etkileyen Bir Konu: İşitsel Peyzaj
İşitsel peyzaj, sesin ruh halini etkilemesi ile bağlantılı bir konudur. Bilim, bir evin, binanın veya herhangi bir yapının akustik özelliklerinin insanların duygularını doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. İşte işitsel peyzaj bununla ilgilenir.
Bu alandaki uzmanlar, bir yapının inşa edilme şeklinin onun akustik özelliklerine karar verdiğine dikkat çekiyor. Bu özellikler de direkt olarak insanların ruh halini etkiliyor. İşitsel peyzaj, bir yerin tasarımı ve bu yeri inşa edilirken kullanılan materyaller ile ilgilidir.
Bu konudaki bilim insanlarından biri İngiltere’nin Manchester şehrindeki Salford Üniversitesinde akustik mühendisi olan Trevor Cox’tur. Türkiye’deki Ayasofya gibi yapıların o kadar akustik bir estetiğe sahip olduğuna dikkat çekiyor ki, içeriye adım attığınızda bir huzur ve maneviyat hissi yaşıyorsunuz.
Bu konuda yapılan başka bir araştırma da, 110 Hz’lik bir tonu dinlemenin konuşma merkezlerindeki aktiviteyi azalttığını ve bu aktiviteyi soyutlama ve yaratıcılık ile ilişkili beyin bölgelerine aktardığını ortaya koydu.
Müzik ve Ruh Hali
Sesin etkisi o kadar önemlidir ki, müzik temelli bir çalışma ve terapi ile ilgilenen büyük bir alan vardır. Bu bağlamda, İtalya’daki Bari Üniversitesi ve Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, müziğin duyguların biyokimyasını değiştirdiğini göstermektedir.
Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma, müzikal uyaranlar ile dopamin reseptörlerinde değişikliklerin gözlemlendiğine işaret ediyor. Bu çalışma, duygudurum bozuklukları için, farmakolojik olmayan tedavileri araştıran ilk yaklaşımdır.
Aslında, müzik terapisi Alzheimer ve Parkinson hastalarında da kullanılmaktadır ve iyi sonuçlar alınmaktadır. Yani, müzik tüm bu güce sahipse, gürültünün ruh halini de tam tersi şekilde etkilediği açıktır.
Bu yazımızı da okumalısınız: Yüksek Ses ve Sağlığa Olan Etkileri
Önlem ve Öneriler
Büyük şehirlerde gürültü kirliliği problemleri vardır. Bu yüzden, aslında herkesin günlük yaşamlarındaki ses seviyesini azaltmaya çalışması gerekir. Eğer gerçekten gerekli değilse kornaya basmamak gibi, çok yüksek sesli müzikten uzak durmak gibi veya yüksek sesle konuşmaktan kaçınmak gibi gönüllü hareketler bu konuda gerçekten yardımcı olacaktır.
Ayrıca, insanların sesi kontrol etmenin imkansız olduğu gürültülü ortamlarda işitme koruma cihazlarını kullanmaları da önemlidir. Aynı şekilde, düzenli aralıklarla sessizlikte kalmak da önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Galindo, M. (2003). La acústica en espacios religiosos católicos: iglesias Gótico-Mudéjares (Doctoral dissertation, Universidad de Sevilla).
- Quarto, T., Fasano, M. C., Taurisano, P., Fazio, L., Antonucci, L. A., Gelao, B., … & Pallesen, K. J. (2017). Interaction between DRD2 variation and sound environment on mood and emotion-related brain activity. Neuroscience, 341, 9-17.
- Herranz Pascual, K., & López Barrio, I. (2000). Modelo de impacto del ruido ambiental.