Sinüzit ile Mücadele İçin 6 Esansiyel Yağ

Sinüzit, paranazal sinüslerin iltihaplanmasının neden olduğu bir hastalıktır. Normalde ilaçsız iyileşmesine rağmen, bazı esansiyel yağlar onu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Sinüzit ile Mücadele İçin 6 Esansiyel Yağ

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sinüs enfeksiyonları veya sinüzit, viral veya bakteriyel bir sorunun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Aslında, birçok vaka soğuk algınlığına neden olan aynı virüsten gelişir. Sinüzit ile doğal olarak nasıl savaşacağınızı biliyor musunuz? Esansiyel yağların faydalarını keşfedin.

Sinüzit, paranazal sinüsler tahriş olduğunda veya iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu nedenle, diğerleri arasında burun tıkanıklığı, koku hissinde azalma ve baş ağrısı gibi rahatsız edici semptomlar yaşayabilirsiniz. Semptomlar hafif olabilir, ancak bazen kronik bir soruna dönüşür.

Neyse ki, esansiyel yağlar gibi iyileşmenizi hızlandıracak bazı doğal ilaçlar vardır. Bunları aromaterapide veya topikal olarak kullanmak semptomlarınızın çoğunu sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bu makalede, sizinle bazı seçenekleri paylaşacağız.

Sinüzit ile Mücadele İçin 6 Esansiyel Yağ

Esansiyel yağlar sinüzitle mücadelede doğal bir alternatiftir. Kronik vakalarda bir doktora danışmalısınız, ancak bu bileşenleri kullanarak akut veya hafif vakaları hafifletebilirsiniz. Ama peki neden bu kadar etkilidirler?

Esansiyel yağların uçucu bileşikleri, rahatlatıcı etkileri için aromaterapi seanslarında kullanılır. Bu özel durumda, bu maddelerin solunması tıkanıklığınızı en aza indirebilir ve baş ağrısı gibi semptomlarınızı azaltabilir. Birkaç seçeneğe bakalım.

1. Çay ağacı yağı

çay ağacı yağı ile sinüzit tedavisi
Farklı esansiyel yağlarla buhar tedavisi yapmak sinüzit semptomlarınızı sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Çay ağacı yağının antiseptik, antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri, sinüzitle savaşmak için harika bir araçtır. Bu, paranazal sinüslerin iltihaplanması ve bakteriyel büyümenin sorunun nedenleri olmasından kaynaklanmaktadır.

Kullanımı:

  • Başlamak için, bir tencereye kaynar suya yaklaşık 20 damla çay ağacı yağı ekleyin
  • Sonra tencerenin üstüne eğilin ve buharı içinize çekin
  • Biraz rahatlama hissedene kadar bunu yaklaşık 5 dakika yapın

2. Okaliptüs yağı

Okaliptüs yağı birçok solunum problemini tedavi etmek için kullanılır. Bu durumda, sineol içeriği sayesinde sinüzit tedavisinde yardımcı olabilir. Havayı temizlemek ve bakterileri ve diğer mikropları ortadan kaldırmak için Ulusal Bütüncül Aromaterapi Birliği (NAHA) tarafından bile önerilmektedir.

Kullanımı:

  • Tıpkı önceki yağ gibi, bir tencereye kaynar suya yaklaşık 20 damla okaliptüs yağı ekleyin ve buharı teneffüs edin
  • İsterseniz, odayı ve diğer alanları temizlemek için buharları kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca, başka bir seçenek göğsünüze masaj yapmak için bu esansiyel yağı zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile birleştirmektir.

3. Kekik yağı

kekik yağı
Bu esansiyel yağ, farklı solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılır.

İçeriğindeki antimikrobiyal ve antifungal ajanlar nedeniyle, kekik yağı sinüzit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşabilir. Bununla birlikte, bu durumlarda etkinliğini destekleyen kanıtlar pek yoktur.

Kullanımı:

  • Buharı solumak için su ile kaynatın veya Hindistan cevizi yağı ile birleştirdikten sonra topikal olarak göğsünüze uygulayın.
  • Semptomlarınızın hafiflediğini hissedene kadar tekrarlayın

4. Lavanta yağı ile sinüzit ile mücadele

Aromaterapi seansları için en iyi esansiyel yağlardan biri lavanta yağıdır. Hoş kokusu nedeniyle çok rahatlatıcı ve terapötiktir. Bu nedenle, tıkanıklığı, baş ağrılarını ve sinüzit ile ilgili diğer semptomları tedavi etmek için bir yardımcı olarak kullanılabilir.

Kullanımı:

  • Lavanta yağını daha önce bahsedilen buhar inhalasyon tekniği ile soluyabilirsiniz.
  • Ayrıca bir difüzörde kullanabilir veya topikal olarak uygulamak için diğer yağlarla seyreltebilirsiniz.

5. Itır yağı

sinüzit tedavisinde ıtır yağı
Bu esansiyel yağ ile soğuk algınlığı ve grip semptomlarını kontrol edebilirsiniz.

Itır yağı, solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olan maddeler içerir. Bu nedenle, bronşit ve öksürük için kullanılmasına ek olarak, sinüzit ile savaşmak için de yararlıdır. Bir çalışmaya göre, birkaç damla ıtır yağı yaygın soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir.

Kullanımı:

  • Yağı bir difüzörde kullanın veya banyo suyunuzda seyreltin.

6. Sinüzit ile mücadele için kekik yağı

Kekik yağının topikal olarak uygulanması sinüzit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir. Antimikrobiyal ve antienflamatuar etkileri nedeniyle, bakterilerin büyümesini önler ve paranazal sinüslerinizin enflamasyonunu yatıştırır.

Kullanımı:

  • İlk olarak, bir taşıyıcı yağ olan, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile birleştirin
  • Ardından göğsünüz gibi bölgelerde cildinize masaj yapın.
  • Ayrıca buhar olarak da soluyabilirsiniz.

Sinüzitiniz mi var? Bu doğal ilaçları deneyin. Semptomlar kötüleşirse veya birkaç hafta devam ederse doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews.
  • Kehrl, W., Sonnemann, U., & Dethlefsen, U. (2004). Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis with Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Laryngoscope.
  • Kintzios, S. E. (2012). Oregano. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition.
  • Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., … Kataoka, M. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Life Sciences.
  • Lizogub, V. G., Riley, D. S., & Heger, M. (2007). Efficacy of a Pelargonium Sidoides Preparation in Patients With the Common Cold: A Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Explore: The Journal of Science and Healing.
  • Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis. Luise Wagner, Holger Cramer, Petra Klose, Romy Lauche, Florian Gass, Gustav Dobos, Jost Langhorst Forsch Komplementmed. 2015; 22(6): 359–368. Published online 2015 Dec 14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.