Çam Yağı ile Soğuk Algınlığı Belirtilerini Azaltın

Çam yağı antiviral ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, aromaterapi veya topikal tedaviler için kullanılması soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Çam Yağı ile Soğuk Algınlığı Belirtilerini Azaltın

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Soğuk algınlığı vakalarının çoğu evde bazı temel bakım ve dinlenme ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, iyileşme sürecini hızlandırmak ve semptomlarınızı daha hızlı hafifletmeye yardımcı olmak için çam yağı gibi doğal alternatifleri deneyebilirsiniz.

Topikal merhemler veya aromaterapi ile çam yağının özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Bileşimindeki uçucu bileşikler nedeniyle çam yağı, solunum yollarının açılmasını kolaylaştırır ve baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.

Hatta, çam yağının enfeksiyonunuzun tedavisine daha doğrudan katkıda bulunabilecek antiviral özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bu etkileri doğrulamak için daha fazla kanıt gereklidir. Buna rağmen, size çam yağının nasıl etkili bir şekilde kullanılacağını anlatacağız.

Çam yağı soğuk algınlığı tedavisinde nasıl yardımcı olur?

çam yağı ile soğuk algınlığı tedavisi
Çam yağı esansiyel bir yağdır ve muadili olan okaliptüs yağı gibi, soğuk algınlığı semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olan güçlü bir dekonjestan ve balgam söktürücüdür.

Çam yağı, Pinus sylvestris‘in iğnelerinden çıkarılan bir üründür. Tıp dünyasında yeni değildir ve aslında ilaçlarda da kullanılmaktadır. Kompozisyonu çay ağacı yağı ve okaliptüs yağınınkine benzer.

Yukarıdakilerden dolayı, çam yağının antiseptik, antibakteriyel ve analjezik özelliklere sahip aktif bileşenlere sahip olması şaşırtıcı değildir. Aslında, sağladığı fenoller sayesinde soğuk algınlığını etkileyen bazı mikroorganizmalarla mücadele etmek için mükemmel bir seçenektir.

Solunması ve topikal olarak kullanılması burun ve göğüs tıkanıklığını azaltır. Ek olarak, mukusunuzu daha sıvı hale getirir ve patojenik ajanların çıkarılmasını uyarır. Solunum problemlerine karşı mucizeler yaratmasa bile, semptomlarınızı hafifletmek iyi bir yardımcı olabilir.

Soğuk algınlığı için çam yağı nasıl kullanılır?

Soğuk algınlığı tedavisi için çam yağının özelliklerinden yararlanmanın birçok yolu vardır. Bununla birlikte, en basit ve en etkili yollardan biri inhalasyon yoluyladır. Bu, tercihen biraz su ile seyreltilmiş bir parça pamuk veya kumaş üzerine birkaç damla damlatılarak yapılabilir.

Bu tedavi, özellikle aşırı miktarda mukus ürettiğinizde burun deliklerinizi temizlemeye yardımcı olur. Onarıcı bir uykuyu teşvik etmek için stresi azaltmanıza da yardımcı olabilir. Çam yağı kullanmanın diğer yolları şunlardır:

  • Bir difüzörün içinde, havayı temizlemek için
  • Bir masajla ovmak için Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltilir.
  • Banyo suyuna eklemek için bir taşıyıcı yağ ile karıştırılır
  • Buharını solumak için bir kase sıcak suya küçük miktarlarda eklenir
  • Sıcak veya sıcak kompres ile uygulanır

Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için çam yağı ile doğal bir çare

esansiyel yağlar ile tedavi
Çam yağını topikal olarak uygulamak, uykuya dalmanız için tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olur.

Daha önce bahsedilen ilaçları kullanmaya ek olarak, çam yağı ile ev yapımı bir merhem de hazırlayabilirsiniz. Bu merhemi, özellikle uyumadan önce göğsünüze, boynunuza ve ayaklarınıza sürerek ovalayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı (45 ml)
  • 1/2 su bardağı Hindistan cevizi yağı (100 ml)
  • 3 yemek kaşığı rendelenmiş bal mumu (60 g)
  • 10 damla çam yağı
  • 10 damla nane yağı (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  1. Başlamak için zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağını ısıya dayanıklı bir kaba dökün
  2. Sonra benmari olarak veya mikrodalgada ısıtın
  3. Yağlar birleştiğinde bal mumu ve uçucu yağları ekleyin.
  4. Malzemeler tamamen karışana kadar birkaç dakika bekleyin
  5. Homojen bir karışımınız olduğunda, ateşten alın
  6. Sonra, karışımı bir cam kaba dökün ve katılaşana kadar bekleyin.
  7. Son olarak, örtün ve karanlık, serin bir yerde saklayın

Kullanımı

  • Merhemi parmağınızın ucuyla alın ve belirtilen bölgelere sürün
  • Tamamen emilene kadar bölgeye birkaç dakika masaj yapın.
  • Mümkünse, battaniyeler ve çoraplarla bölgeyi tamamen örtün
  • Bu adımları art arda 3 gün veya daha iyi hissedene kadar tekrarlayın

Çam yağı kullanımı ile ilgili uyarılar

Çam yağı, diğer uçucu yağlar gibi son derece güçlüdür. Bu nedenle, asla yutmamalısınız. Ayrıca seyreltmeden konsantre haliyle de kullanmamalısınız. Saf haliyle cildinizi, gözlerinizi ve solunum yollarınızı tahriş edebilir.

Taşıyıcı yağlar (Hindistan cevizi, avokado, zeytin, badem ve diğer yağlar) bu tür yağları seyreltmek için en iyi yardımcıdır. Alerjik reaksiyonlara neden olabileceği göz önüne alındığında, topikal olarak kullanmadan önce cildinizde küçük bir bölgede her zaman bir duyarlılık testi yapmalısınız.

Test, önkolunuza veya cildin başka bir bölgesine hazırladığınız karışımdan az miktarda sürmeyi içerir. Cildinizde birkaç saat sonra herhangi bir olumsuz reaksiyonunuz yoksa, kullanımı güvenlidir. Son olarak, yağın kalitesini doğrulamalısınız, esanslı esansiyel yağlarla karıştırmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zeng, W. C., Zhang, Z., Gao, H., Jia, L. R., & He, Q. (2012). Chemical Composition, Antioxidant, and Antimicrobial Activities of Essential Oil from Pine Needle (Cedrus deodara). Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02767.x
  • Satyal, P., Paudel, P., Raut, J., Deo, A., Dosoky, N. S., & Setzer, W. N. (2013). Volatile constituents of Pinus roxburghii from Nepal. Pharmacognosy Research. https://doi.org/10.4103/0974-8490.105650
  • Koukos, P. K., Papadopoulou, K. I., Patiaka, D. T., & Papagiannopoulos, A. D. (2000). Chemical composition of essential oils from needles and twigs of Balkan pine (Pinus peuce Grisebach) grown in Northern Greece. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf991012a
  • Raut, J. S., & Karuppayil, S. M. (2014). A status review on the medicinal properties of essential oils. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.05.055
  • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
  • Shaaban, H. A. E., El-Ghorab, A. H., & Shibamoto, T. (2012). Bioactivity of essential oils and their volatile aroma components: Review. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2012.659528

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.