Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Temel Farklar

Çok benzer iki durum olsalar da, soğuk algınlığı ve grip arasında virüslerin kendisi, teşhis ve öngörülen tedaviler gibi birçok fark vardır.
Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Temel Farklar

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Solunum yolunuzda rahatsızlık hissettiğinizde, soğuk algınlığı mı yoksa gripten mi muzdarip olduğunuzu merak edebilirsiniz. Her iki hastalık da viraldir, yani virüslerden yayılırlar. Ancak ikisi arasındaki farklar nelerdir?

Bu yazıda bu çok yaygın iki hastalık arasındaki farkları keşfedin!

Soğuk algınlığı ve grip nedenleri

Soğuk algınlığı, 200’den fazla virüsten kaynaklanabilir. Bununla birlikte, gribin nedeni grip virüsüdür.

Farklı virüslere gelince, Dünya Sağlık Örgütü en önemlilerinden bazılarını mevsimsel grip olarak sınıflandırmıştır. Bu virüsler, 24 saate kadar yaşayabilecekleri herhangi bir çevrede veya yüzeyde bulunduklarından, nispeten kolay bir şekilde yayılabilir. Aynı şekilde, zaten enfekte olmuş kişiler, öksürük, tükürük ve hapşırma yoluyla başkalarını hasta edebilir.

Mevcut aşılar tipik olarak A ve B grip türleri için reçete edilir, çünkü en kuvvetli türler olarak kabul edilirler. Doktorlar savunmasız olarak nitelendirilen insanların kıştan önce yılda bir kez aşılanmasını tavsiye ediyor. Yaşlılar, hamile kadınlar, hasta insanlar, sağlık çalışanları ve çocuklar savunmasız olarak kabul edilir.

Farklar

Soğuk algınlığı orta derecede burun ve boğaz rahatsızlığına neden olur. Bu arada, grip genel olarak solunum yollarını da etkileyebilir, ancak aynı zamanda yorgunluk ve vücut ağrısına da yol açar.

grip olan kadın

Havaya gelince, insanlar yaz aylarında sık olmasa da, yılın herhangi bir döneminde soğuk algınlığına yakalanabilirler. Ancak, grip genellikle mevsimseldir ve kış aylarında daha fazla yayılır.

Soğuk algınlığı veya grip? Farklı Belirtiler

Soğuk algınlığının en yaygın belirtileri burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve öksürüktür. Ayrıca bir boğaz ağrısına ve (37.5 dereceye kadar) vücut sıcaklığında ateşe dönüşmeyen hafif bir yükselme olabilir.

Grip belirtileri daha az derecede burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, bitkinlik (yorgunluk), kas ağrısı, baş ağrısı ve ateş (38 derecenin üzerinde) içerir.

Bu belirtiler şiddeti açısından farklıdır. Genel olarak, grip soğuk algınlığından daha yorucudur. Ancak, her ikisi de ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

Tedavileri

soğuk algınlığı tedavisi broşür fotoğrafı

Her iki duruma da virüslerin neden olması nedeniyle, tedavi semptomatiktir, yani yalnızca semptomları hafifletmeye çalışır. Grip soğuk algınlığından daha uzun sürer ve onu kısaltmak için bir tedavi yoktur.

  • Bunlar bakteriyel süreçler değildir; bu da, komplikasyonların ortaya çıkması dışında antibiyotiklerin alınmaması gerektiği ve ilaçların her zaman doktor tarafından reçete edilmesi gerektiği anlamına gelir.
  • Kendi kendinize ilaç kullanmanız önerilmemektedir. Bu hastalıkları tedavi etmek için sadece sağlık personeli yetkilidir.
  • Tedavi, her bir hastalığa bağlı olarak dekonjestanları, antitusifleri, antihistaminikler, balgam söktürücüler, mukolitikler, ağrı kesiciler ve soğuk algınlığı ilaçlarını içerir.

Nasıl Teşhis Edilir ve Ne Kadar Sürer?

Çoğu insan bu hastalıkların ne kadar sürdüğünü bilmiyor.

Genel olarak belirtilerinizi doktorunuza tarif etmek, teşhis almak için yeterlidir. İsteğe bağlı olarak, kan testleri ve farenks salgıları isteyebilirler.

Soğuk algınlığı semptomların başlangıcından itibaren beş güne kadar uzayabilir ve bu durum progresif olarak kendini gösterir. Bununla birlikte, gripten kaynaklanan rahatsızlık yavaşça kötüleşir. Bu durum 7 ila 15 gün arasında sürebilir.

İki durumdan herhangi biri beklenenden uzun sürerse, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için derhal tıbbi yardım almalısınız.

Muhtemel Komplikasyonlar

baş ağrısı çeken kadın

Soğuk algınlığı veya grip hastalığının olası komplikasyonları otit, bronşit, zatürree ve sinüziti içerir.

Bu koşulların hem teşhis edilişinde hem de tedavi şeklindeki kendi klinik tabloları vardır. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilirler.

Soğuk algınlığı veya Grip için Evde Bakım

Reçete yazma konusunda sadece doktorlar yetkili olsa da, bazı evde bakım önlemleri bu hastalıkların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

İki hastalığın da en güçlü aşamasında, aşağıdakiler önemlidir:

  • Dinlenme. Vücut hastalıklarla savaşmakla meşgul olduğu için mümkün olduğu kadar fazla enerjiye ihtiyacı olacak.
  • Sümükleri sıvılaştırmak ve solunum yollarındaki tıkanıklığı gidermek için bol miktarda sıvı için.
  • Nem aygıtlarının kullanımı çok faydalıdır çünkü kuru bir ortamın solunum yollarında bakteri üremesini artırdığı bilinmektedir.
  • Kişisel hijyen söz konusu olduğunda, soğuk algınlığı veya gribe yakalanma riskini azaltmak için ellerinizi sık sık yıkayın. Ayrıca, genel hijyeninizin de iyi olmasını sağlayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.