Sıvı Tutulumunu Kontrol Altına Almak için 3 Öneri

Sıvı tutulması ya da şişkinlik yaşıyor musunuz? Sıvı tutulumuna yatkın olduğunuzda, diyetinize özel göstermeli ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmalısınız. Bu yazıda daha fazla bilgi edinebilirsiniz!
Sıvı Tutulumunu Kontrol Altına Almak için 3 Öneri
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Herhangi bir kişi sıvı tutulumu yaşayabilir. İster inanın ister inanmayın, herkes bu sorunu hayatında en az bir kez deneyimler. Sıvı tutulumunu kontrol altına almak için ise bazı yöntemler vardır.

Bu duruma dair bilgi eksikliğinden ortaya çıkan birçok sorun vardır. Mesela, yanlış bilgilerden biri de bu sorunun sadece kadınlarla ilişkilendirilmesidir. Bunun nedeni, kadınların adet dönemlerinde sık sık sıvı tutulumu yaşama ihtimalleridir.

Yine de, erkekler bu sorundan tamamen muaf değildir. İnsan vücudu şaşırtıcı bir şekilde çalışır; mesela organlardan birinde dengesizlik olduğunda bu sorun ortaya çıkabilir.

Sıvı tutulumu nedir?

Bu sorunla ilgili çok fazla yanlış bilgi var. Öncelikle aşağıdaki bilgileri açığa kavuşturmalıyız:

  • Sıvı tutulumunu teşhis etmek
  • Etkileyen faktörler
  • Bu sorunun teşkil ettiği engeller

Bu, sıvı tutulumunun -özellikle su tutulumunun- vücudun çoğu dokusundan yarattığı sonuçları anlama da yardımcı olur. Ana faktör ise bunu kontrol eden hormonal dengesizliktir.

kontrol altına almak

Sıvı tutulumu neden kadınlarla ilişkililendirilir?

Kadınlar menstruasyon döngüsünün ikinci evresindeyken sıvı tutma eğilimi gösterirler. Ovulasyon ile adet döneminin gelişimi arasındaki evre budur.Bu, kandaki projesteron konsantrasyonunun sonucudur. Olası diğer bir faktör de oral doğum kontrol haplarının kullanılmasıdır.

Diğer faktörler

Daha önce belirttiğimiz gibi, erkekler de bu sorunu yaşayabilir. Nedenleri ise:

  • Fazla vücut yağı
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalacak şekilde oturmak, ayakta durmak ya da yatmak
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı

Sıvı tutulumunu nasıl teşhis edebilirsiniz?

Bu bir hastalık olduğu için bir takım belirtiler gösterir:

  • Eklem ağrısı
  • Vücudun çeşitli yerlerinde rahatsızlık (bacaklar, ayaklar, kollar, eller, göğüsler, kalçalar)
  • Karın ağrısı
  • Elbiseler her zamankinden daha sıkı görünür
  • Vücudun bazı kısımları diğerlerinden daha büyüktür
şişmiş uzuvlar

Sıvı tutulumunu kontrol altına almak

Çoğu kişi hayatlarının bir yerinde sıvı tutulumu yaşar, ama bu sorunu genellikle basit bir şekilde kontrol altına almak mümkündür. Sıvı tutulumunu ortadan kaldırmak için aşağıdaki önerileri deneyin. Bunlar işe yaramazsa, güvenilir bir hekimin tavsiyesine başvurmanız öneriyoruz.

1. Masaj ve yürüyüş

Sıvı tutulumunda etkili faktörlerden biri hareketsiz olmaktır. Bir kişi fiziksel olarak çok fazla hareketsiz zaman geçirirse, kan dolaşımı yetersiz kalır. Bu, tüm vücuda halsizlik verir. Fazla hareketsizlikten sonra vücut çeşitli bölgelerinde, özellikle ayak ve bacaklar gibi alt uzuvlarda sıvıları tutmaya başlar.

Bu olayı önlemek ve bununla mücadele etmek için kısa bir yürüyüş yapmanız önerilir. Bu, tüm vücuttaki dolaşımı yeniden başlatacaktır. Aşırı yorgunluk durumunda, etkilenmiş bölgelere masaj yapmak ya da yaptırmak da çok yardımcı olabilir.

2. Şeker ve tuz tüketimini sınırlandırmak

Aşırı miktarda şeker vücutta birikmeye meyillidir. En zararlı olan da şekerlerin ve tatlıların varlığıdır. Aşırı şeker emilmeden sistemde kalma eğilimindedir. Şeker önerilmemekle beraber, sıvı tutulumu yaşayanların diyetlerinde yasaklanır. Tuz ise, sıvıların düzgün şekilde elimine edilmesi işlemini engeller. Tavsiyemiz, tuz tüketimini olabildiğince azaltmaktır.

salata yiyen kadın

3. Sıvı tutulumunu kontrol altına almak için sağlıklı beslenme

Vücut hakkında konuşurken genel beslenmeden bahsetmezsek bu konu eksik kalır. Bu nedenle sağlığımız hakkında konuşurken, taze gıdalar tüketmekten bahsetmemiz şart. Bunlar arasında muz, soğan, yaban mersini, balık, ceviz ve badem bulunur. Bu gıdalar sodyumu yok eder, idrar söktürücüdür ve anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.