Sivilce ve Uçuk Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Hafif bir batma hissediyorsanız ve dudağınızın kenarında kızarıklık fark ederseniz, bunun uçuk mu yoksa sivilce mi olduğunu merak edersiniz. Farkı nasıl söyleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin!
Sivilce ve Uçuk Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Tarafından yazılmıştır Rafael Victorino Muñoz

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sivilce ve uçuk arasındaki farkın ne olduğu, sabah uyandığınızda dudağınızın yakınında hafif ağrılı kırmızı bir yumru fark ettiğinizde çok önemli bir soru olabilir. Çok farklı cilt problemleri olmalarına rağmen ilk bakışta çok benzer görünebilirler.

Kendinize bu soruyu sormak çok önemlidir. Çünkü merak etmenin ötesinde, farkı bilmek doğru tedavinin anahtarıdır. Bu yazıda her ikisine de bakacağız: uçuklar ve sivilceler. Ardından, özelliklerine göre onları nasıl ayırt edeceğinizi öğreteceğiz.

Sivilcenin özellikleri

Sivilce veya siyah nokta, yağ ve ölü hücrelerin birikmesi nedeniyle bir gözenek tıkandığında ortaya çıkar. Daha sonra derideki bakteriler gözeneklere girer ve enfeksiyon oluşur.

Sivilce ortaya çıkmadan kısa bir süre önce, genellikle cildin altında dokununca hassasiyet yapan küçük bir yumru olarak hissedilebilir. Daha sonra sivilce kendini kırmızı bir yumru şeklinde gösterir. Günler içinde, genellikle bir irin noktası ortaya çıkar. Sivilceler yüzün hemen hemen her yerinde görünebilir: alın, burun, yanaklar ve hatta dudakların kenarlarında.

Dudaklar söz konusu olduğunda sivilce ve uçuk arasında ayrım yapmak her zaman mümkün değildir. Ancak sivilceler dudağın vermilyonunda (ruj sürülen şişkin bölge) görünmez, sadece beyaz çizgiye kadar ulaşır.

Akne oldukça yaygındır. Ergenlik döneminde hemen hemen herkesin sivilceleri veya siyah noktaları vardır. Ancak yetişkinlerde de sivilce vardır. Bulaşıcı olmasa da önlem alınmazsa sivilceler bütün yüze yayılabilir. Bu anlamda bakteri yayılabileceği için kişinin sivilcelere dokunmaması önerilir.

yüzünde sivilceler olan biri
Sivilce yaygın olarak dağıldığında, onu ayırt etmek kolaydır. Bununla birlikte, başlangıçta, genellikle sadece bir veya iki sivilcedir.

Uçuk nasıl tanımlanır

Herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu herhangi bir enfeksiyona genellikle basitçe “herpes” veya “soğuk algınlığı” denir. Vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir, ancak mukoza zarlarını tercih eder.

Uçuklar tükürük veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşabilir. Çok kolay yayıldığını ve oldukça yaygın olduğunu belirtmek gerekir. İnsanların % 70’inin ara sıra bundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Her zaman salgınlara neden olmamasına rağmen, en sık olarak kendini bir veya daha fazla kırmızı renkli kabarcık şeklinde gösterir. Sivilce ve uçuk arasındaki farkı söylemenin bir yolu, ikincisinin kabarcıklı görünümüdür.

Öte yandan, uçuklar doğrudan üst dudakta oluşabilir. Bununla birlikte, ağız çevresinde, alt dudağın altında veya ağız ile burun arasında da uçuk görünebilir.

Semptomlara gelince, uçuk hafif ağrılıdır, yanar ve etrafındaki cilt genellikle gergin hissedilir. Bu belirtiler, ortaya çıkmadan birkaç dakika önce bile yaşanabilir. Sonunda, kabarcıklar patlar ve sıvı sızar. Daha sonra bir kabuk oluşur ve sonrasında düşer.

Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Glutensiz Diyet Cildinize Yardımcı Olabilir

Sivilce ve uçuk arasındaki farklar

Bu ikisi arasında bazı benzerlikler olsa da, sivilce ile uçuk arasındaki farkı söylemek mümkündür. Onları farklı kılan şeylere bakalım.

Şekil

Uçuk çıktığında bir kabarcık gibidir, ancak birkaçı bir arada olduğunda bir ada kümesi gibi görünebilirler. Karşılaştırıldığında, sivilce daha yuvarlak bir şekle sahip bir şişliktir.

Renk

Uçuk açık ve inci rengindedir. Diğer yandan sivilce, tahriş olmuş gibi kırmızı görünür. Daha sonra uçuk sarımsı bir renk olur. Buna karşılık, sivilce beyaz bir nokta olarak kendini gösterir.

Konum

Sivilceler dudağın kenarında görünebilir ama asla içeride çıkmazlar. Bu, sivilce ile uçuk arasındaki farkı en iyi şekilde ayıran özelliklerden biridir.

Doku

Başlandıçta, uçuk dokunulduğunda yumuşaltır. (ancak dokunulmaması gerekir.) Kurudukça sertleşir; yara gibi kuru bir kabuk olur. Diğer yandan, bir sivilcenin dokusu daha çok cilde benzer, ancak irin çıktığı zaman yumuşaktır.

Süre

Uçuklarda, kabarcıklar kırılana ve kabuklanana kadar birkaç gün kalabilir. Uçuk toplamda, 2 ila 3 hafta sürebilir.

Öte yandan, bir sivilcenin süresi, dokunulmadığı veya sıkılmadığı takdirde 3 ile 7 gün arasında değişebilir. Aksi takdirde tahriş olursa, bir haftadan fazla kalabilir.

Sonuçlar

Uçuk, aynı yerde tekrar ortaya çıkabilmesine rağmen, iz veya yara izi bırakmadan kaybolur. Öte yandan, sivilceler delikler, oluklar veya yara izi şeklinde izler bırakabilir.

Yeniden çıkma

İlk enfeksiyondan sonra, HSV vücutta yaşam boyu hareketsiz ancak uykuda kalır. Stres, bağışıklık sistemi bozuklukları veya ateş nedeniyle yeniden aktive olma eğilimindedir. Ancak geri gelmeyebilir.

Sivilce ve uçuk tedavisi

Uçuk durumunda, salgın zamanla kendi kendine geçer. Bununla birlikte, gerekirse rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olacak antiviral ilaçlar vardır.

Bunlar, bir salgının başlangıcında alınırsa, şiddetini ve süresini azaltabilir. Uçuklar için siyah çay, yoğurt, domates, karbonat ve bal içeren doğal tedaviler de vardır.

Dudak balzamları ve merhemler de kuruluk ve çatlama görünümünü önlemeye yardımcı olur. Unutulmaması gereken çok önemli bir şey, bu ilaçların parmaklarla değil, pamuklu çubukla uygulanması gerektiğidir.

Bu arada, sivilceler için birkaç alternatif var. Genel olarak, aknenin topikal tedavisi diğer ajanların yanı sıra salisilik asit, alfa-hidroksi asitler ve benzoil peroksit içeren kremlere ve merhemlere dayanır.

dudakta uçuk sivilce çıkması
Uçuklar dudağın içinde yer alma eğilimindedir. Sivilceler ise periferde kalır.

Sivilceler ve uçuklar önlenebilir mi?

Sivilce söz konusu olduğunda, akne salgınlarının bazı tetikleyicilerinin kontrol edilebilir olduğu söylenebilir. Bu nedenle, başlangıç noktası olarak uygun cilt temizliğini korumak ve yüksek yağlı gıdaların tüketimini azaltmak iyi önlemler olarak kabul edilir. Ancak son zamanlarda diyet ve akne arasındaki ilişki sorgulanmıştır.

Uçuklar için hem aynı kişide hem de başkalarına bulaşma şeklinde yayılmaması için önlemler alınmalıdır. Bununla birlikte, bir salgın olduğunda yaraları patlatmaktan veya yaralara dokunmaktan, başkalarını öpmekten veya ortak nesneleri kullanmaktan kaçınmak çok önemlidir.

Ayrıca, uçuklardan muzdarip biriyseniz, salgınları tetikleyen koşulları veya olayları not etmek iyi bir fikirdir. Bu, onları önlemeyi veya kaçınmayı kolaylaştıracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.