Uçuk Sorunu Ve İyileşmesini Hızlandıran Doğal Tedaviler
25 Ekim, 2018
Çoğu zaman uçuğun belirtileri bir veya iki hafta içinde kendiliğinden yok olur. Yine de verdiği rahatsızlığı yatıştırmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bazı doğal tedavilere başvurulabilir.
Uçuk sorunu, herpes virüsünün en yaygın rastlanan türüdür. Dudakların yüzeyinde küçük kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar oldukça bulaşıcıdır.
Herpes simpleks tip 1 virüsünün (HSV-1) neden olduğu bu enfeksiyon dünyadaki en yaygın herpes virüslerinden biridir.
Uçuklara genelde ateş veya alerji eşlik eder ancak semptomlar ciddi bir komplikasyon göstermeden birkaç gün içinde kaybolur.
Verdiği rahatsızlık, bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü tepki verdiğine bağlı olacak şekilde kişiden kişiye değişir.
Belirtiler, virüsün etkisi altındaki dokuların iyileşmesini hızlandıran bölgesel tedaviler uygulanarak kontrol altına alınabilir.
Uçuk sorunu nasıl yayılır?
Uçuklar herpes simpleks virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Bu mikroorganizma, yalnızca insanlarda bu hastalığı üretir.
Aktarımı genelde insanlar arasındaki temas sonucu salya, ten veya dudaklar aracılığıyla gerçekleşir. Virüs, dolaylı yoldan, ruj, havlu veya sabun gibi eşyaların ortak kullanımı sonucunda da bulaşabilir.
Bir kişide görünür bir uçuk sorunu varsa bu virüsün kısmen daha güçlü olduğu ve enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Pek çok kişi çocukluk çağında bu enfeksiyonu kapar ancak virüs vücutta kaldığı için, kişinin hayatının farklı dönemlerinde ortaya çıkabilir.
İçerisinde sarı, şeffaf bir sıvı bulunan kırmızı bir yara veya kabarıklık uçuğun en önemli semptomudur. Ancak uçuk ortaya çıkmadan önce şu belirtiler de ortaya çıkabilir:
Dudaklarda veya dudakların kenarında kaşıntı hissi
Dudaklarda yanma hissi
Dudaklarda veya dudakların çevresinde karıncalanma hissi
Uçukla Savaşmak İçin Başvurabileceğiniz Doğal Tedavi Yöntemleri
Çoğu zaman uçuğun belirtileri bir veya iki hafta içinde kendiliğinden yok olur. Yine de verdiği rahatsızlığı yatıştırmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bazı doğal tedavilere başvurulabilir.
Haydi bu yöntemlerden bazılarına bir göz atalım!
1. Siyah çay
Uçuk sorunu, herpes virüsü nedeniyle ortaya çıktıysa siyah çaydaki tanen maddesi, dudakların çevresindeki derinin iyileşmesini hızlandırır.
Malzemeler
1 çay kaşığı siyah çay (5 g)
1/2 bardak su (125 ml)
Hazırlanışı
Siyah çayı yarım bardak kaynar suyun içine ekleyin ve demlenmeye bırakın.
Uygulama
İçecek soğuduğunda içine bir pamuk batırın ve virüslü bölgeye sürün.
Yaklaşık 10 dakika orada bekletin ve durulayın.
Bu işlemi günde iki kez tekrar edin.
2. Sade yoğurt ve limon
Sade yoğurttaki probiyoktikler dudakların etrafındaki bölgenin pH dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu bileşenler vücudun savunma mekanizmalarını geliştirir ve enfeksiyona neden olan virüsle savaşını destekler.
Malzemeler
3 yemek kaşığı sade yoğurt (60 g)
1 çay kaşığı limon suyu (5 ml)
Hazırlanışı
Yoğurtla limon suyunu birleştirin ve buzdolabında soğumaya bırakın.
Uygulama
Soğuduğunda virüsün etkisi altındaki bölgeye uygulayın.
Yaklaşık 20 dakika bekletin ve durulayın.
Bu tedaviyi günde iki kez uygulayın.
3. Yeşil domates ve karbonat
Karbonat ve yeşil domatesin karışmasıyla oluşan maske herpes enfeksiyonunun etkisini kaybetmesine ve dudakların etrafındaki bölgenin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur.
Malzemeler
Bir yeşil domatesin yarısı
1 çay kaşığı karbonat (5 g)
Hazırlanışı
Domatesi ikiye bölün ve karbonatla karıştırın.
Uygulama
Bu tedaviyi dudaklarınıza ve kenarlarına uygulayın, 20 dakika bekletin.
Ilık suyla yıkayın. Bu işlemi günde iki kez tekrarlayın.
4. Elma sirkesi ve bal
Elma sirkesindeki organik asitler, baldaki virüs kırıcı bileşenlerle bir araya geldiğinde uçuğun belirtilerini yok etmeye yardımcı olurlar.
Malzemeler
1 çay kaşığı elma sirkesi(5 ml)
1 yemek kaşığı bal (25 g)
Hazırlanışı
Elma sirkesiyle balı karıştırın.
Uygulama
Bu tedaviyi virüslü bölgeye ekleyin ve 20 dakika bekletin.
Durulayın. Bu işlemi günde 3 kez tekrarlayın.
5. Tuz ve çay ağacı yağı
Tuzun, cildinizi enfeksiyonlardan arındırmaya yardımcı olan antiseptik özellikleri vardır. Tuzun bileşenleri, çay ağacı yağının antimikrobiyal ve virüs önleyici özellikleriyle bir araya geldiklerinde uçuklarla etkili bir şekilde savaşırlar.
İşinize yarayacağını düşündüğünüz tedaviyi seçin ve cildinize enfeksiyonla savaşması için yardım edin. Buna rağmen uçuklarınızla başa çıkamıyorsanız doktorunuzun vereceği virüs kırıcı bir ilaca başvurun.
Khan, M. T. H., Ather, A., Thompson, K. D., & Gambari, R. (2005). Extracts and molecules from medicinal plants against herpes simplex viruses. Antiviral Research. http://doi.org/10.1016/j.antiviral.2005.05.002
Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/0091-7435(92)90041-F
Bugün, ayak yanması sendromuna iyi gelecek bazı ipuçlarından ve doğal reçetelerden bahsedeceğiz. Bu sayede, sinir hasarları ve hastalıkları sebebiyle oluşabilen bu rahatsız histen daha kolay kurtulabileceksiniz. Ayak yanması çoğunlukla diyabetik nöropati hastalarının yaşadığı bir durumdur; ancak bu semptomlar beslenme eksiklikleri,…
Kolesistit, genellikle safra taşı nedeniyle safra kesesi iltihabı oluştuğundaki duruma verilen addır. Daha ciddi diğer nedenler tümörler veya bazı enfeksiyonlar olabilir. Bu nedenle, bu sorunlardan herhangi biriyle karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız veya bundan eminseniz, tıbbi müdahale kesinlikle gereklidir. Ancak safra…
Bu yazıyı okuyorsanız, büyük ihtimalle diz ağrınızla savaşmak için doğal bir çözüm arayışındasınızdır. Düzgün bir tedavi ve anti-enflamatuvar ve ağrı kesici özellikleri olan birkaç baharat çeşidinin yardımıyla ağrınızla savaşmaya başarabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil, tarçın, karanfil ve kırmızı biberin diz ağrınızla savaşmanız…
Daha önce büyük ihtimalle hazımsızlık sorununu doğal yollarla iyileştirmeye çalışmışsınızdır. Bunun sebebi çok yemeniz, bazı yiyeceklerin sizi hasta etmesi veya zayıf bir sindirim sistemine sahip olmanız olabilir. Bu yazıda hazımsızlığı doğal bir şekilde iyileştirmek için başvurabileceğiniz en iyi 4 iyileştirici…
Her kadın göğüslerinin hayatları boyunca sıkı ve fit kalmasını ister ancak ne yazık ki bu mümkün değildir. Yıllar geçtikçe ve vücudunuz bir dizi değişiklikten geçtikçe, bu feminen bölge sıkılığını ve esnekliğini kaybederek sarkar. Çoğu zaman bu 40’lı yaşlarınızdayken olmaya başlar,…
Şüphesiz, yazın baş ağrısı çekmek herkesi bir noktada rahatsız eder. Yaz sezonu çoğu kişi için baş ağrılarıyla beraber gelir ve migren ataklarını iyice alevlendirir. Farklı ülkelerde yapılan araştırmalara göre, insanların %85’i yılda en az bir defa bu tür ağrılardan muzdarip…