Glutensiz Diyet Cildinize Yardımcı Olabilir

Glutensiz bir diyetin cildinize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Dermatit, sedef hastalığı, egzama ve keratoz, glutene duyarlı kişilerde gluteni ortadan kalktığında düzelebilen bazı durumlardır.
Glutensiz Diyet Cildinize Yardımcı Olabilir
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Gluten alımının cildinizin görünümü üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini hiç merak ettiniz mi? Bu proteinin bağırsak sorunlarına yol açabileceğine dair pek çok kanıt olsa da, çoğu kişi bunun aynı zamanda olumsuz bir dermatolojik etkisi olabileceğinin farkında değil. Bu da bizi şu soruya getiriyor: Glutensiz diyet cildinize yardımcı olabilir mi?

Öncelikle tahıllarda (buğday, yulaf, çavdar ve arpa) gluten bulunmadığını açıklığa kavuşturmalıyız. Aslında gluten, suyla temas ettiklerinde oluşur. Bu nedenle, doğası gereği gluten içermeyen diğer yiyeceklerin yanlış kullanım nedeniyle glutenle kontamine olması mümkündür.

Bu konuyla ilgili olarak, glutenin her insanda sorun yaratmadığını bilmek de önemlidir. Ancak bazıları çölyak hastalığına sahip oldukları için buna duyarlıdır. Başka bir deyişle, bu proteini sindiremezler. Gluten içeren yiyecekleri yedikten sonra cilt semptomları yaşamaları yaygındır.

Peki, gluten alımının bu koşullara sahip kişilerin cildine etkisi nedir?

Glutene bağlı cilt koşulları

Gluten alımıyla ilgili cilt koşulları değişiklik gösterir. Spesifik olarak, kaşıntılı döküntülerden saç dökülmesine kadar uzanır. Bununla birlikte, çoğu durumda, aslında kişinin otoimmün sıkıntıları olabilir veya durum genetik bir bileşene sahip olabilir.

Bu bağlamda, birkaç araştırma çalışması, çölyak hastalığı veya intoleransı olan kişilerde gluten alımıyla ilişkili bazı koşulların aşağıda tartışacağımız durumlar olduğunu göstermektedir.

1. Ürtiker

Ürtiker, ciltte kırmızımsı, kaşıntılı şeritlerin ortaya çıktığı bir durumdur. Bu nedenle, gluteni aldıktan sonra, vücudun cildin iltihaplanmasına neden olan histamin gibi kimyasalları serbest bırakması nedeniyle alerjik bir reaksiyon oluşur.

Aslında çölyak hastalığı olan ve sadece ciltleri belirti gösteren, ancak bu patolojinin bu soruna neden olabileceğinin farkında olmayan insanlar vardır.

İç önkollarında kızarıklık olan bir kişi.
Bazı çölyak hastalarının glüten intoleransı ile ilgili cilt problemleri vardır.

2. Dermatit herpetiformis

Gluten alımı dermatitis herpetiformis adı verilen bir duruma neden olabilir. Buna Duhring-Brocq hastalığı da denir ve inflamatuar ve otoimmün bir durumdur.

Bu sorunu gösteren klinik belirtiler, çeşitli biçimler alan çok sayıda yoğun kaşıntılı deri lezyonlarının varlığıdır; gruplar halinde görünebilirler veya yayılabilirler. Dahası, kronik ve tekrarlayıcı olma eğilimindedirler.

Deride ekskoriasyonlara veya hiperpigmentasyona yol açan yoğun kaşıntılı papüller, veziküller ve kabarcıklar oluşturabilirler. Genellikle dizler, kalçalar, dirsekler, kafa derisi, bel ve ense gibi sürtünme bölgelerinde asimetrik dağılımla görülürler.

3. İhtiyoz vulgaris

İhtiyoz vulgaris, otozomal dominant geçişli genetik bir cilt durumudur. Ana semptom cildin soyulmasıdır ve tedavi topikal kremleri veya merhemleri içerir.

2015 yılında Integrative Medicine: A Clinician’s Journal dergisinde yer alan bir araştırma, bu durumdaki bir hastanın gluten de dahil olmak üzere belirli gıdalara duyarlılık gösterdiğini bildirdi. Belirlenen ürünlerin elimine edilmesinin ardından cildin görünümünde iyileşmeler olduğuna da değinildi.

4. Kuru cilt

Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan kişiler bu proteini yedikten sonra bağırsak hasarı gösterdiğinden, besinleri emmede zorluk çekecekleri açıktır. Bu gibi durumlarda vücut sağlıklı bir cilt için gerekli vitamin ve mineralleri alamaz, ve sıklıkla kuruluk görülür.

5. Sedef hastalığı

Deride kalın, pullu kırmızı plakların varlığı ile temsil edilen bir durum olan sedef hastalığı, gluten tüketimi ile güçlü bir bağlantı paylaşır. Gluten alımının sedef hastalığına neden olup olmadığı veya bu durumdaki kişilerin çölyak hastalığına sahip olma olasılığının daha yüksek olup olmadığı açık değildir.

Bununla birlikte, çölyak hastalığı olan bazı hastalar, pozitif çölyak hastalığı tanısı alıp almadıklarına bakılmaksızın, glutensiz bir diyet benimsediklerinde cilt semptomlarının düzeldiğini görebilirler.

6. Egzama

Bu durum, ciltte beyazımsı, pullu lekelere neden olan kaşıntılı bir döküntü ile tanımlanır. Çocuklarda yaygındır, ancak yetişkinler de bunu yaşayabilir.

Ana tedavi topikal kortikosteroidler olsa da, bazı kişilerde glutensiz bir diyet de yardımcı olabilir. Tamamlayıcı bir yaklaşım olacaktır.

7. Alopesi areata

Alopesi areata, vücudun kendi saç köklerine saldırdığı ve saçların dökülmesine neden olduğu otoimmün bir durumdur. Çölyak hastalığı ile bağlantılıdır, ancak bunun gluten alımının bir sonucu olarak ortaya çıktığı net değildir.

2012 yılında yayınlanan bir bilimsel makaleye göre, çölyak hastalığı ve alopesi areata hastaları, glutensiz bir diyet uyguladıktan sonra saçlarının yeniden çıktığını keşfetti. Ancak, büyüme rastgele gerçekleşti.

8. Keratoz pilarisi

Çölyak hastalığının keratoz pilarisine neden olup olmadığı tam olarak açık değildir. Bu, özellikle sırt ve üst kollarda tüylerin diken diken olmasına neden olan bir cilt rahatsızlığıdır.

Bununla birlikte, bazı hastalar, glutensiz bir diyet uyguladıktan sonra cildin görünümünün düzeldiğini bildirmektedir. Öte yandan, bu durumun egzaması olanlarda yaygın olduğunu belirtmekte fayda var.

Glutensiz diyet bu koşulları ortadan kaldırabilir mi?

Yukarıdaki tüm durumlarda, glutensiz bir diyet bu koşulları iyileştirebilir ve cildinize yardımcı olabilir. Özel bir durum, şimdi analiz edeceğimiz sivilcedir.

Akne varlığı ile gluten alımı arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Bununla birlikte, intolerans veya çölyak hastalığı teşhisi konmamış kişiler, gluteni bıraktıktan sonra yüzlerinde iyileşmeler fark ettiğinde, aslında bunun başka bir nedeni olabilir.

Bu durumlarda, diyetlerinden çıkardıkları yiyeceklerin gluten içermesinin yanı sıra yüksek oranda şeker ve yağ içermesi muhtemeldir. Bu besinlerden oluşan tüm bu ürünler inflamatuar potansiyele sahiptir ve bu nedenle akneye neden olabilir.

Yüzündeki sivilceyi gösteren sivilceli bir kız.
Akne, özellikle gluten ürünleriyle olmasa da, bazı diyet değişiklikleriyle düzelebilen yaygın bir dermatolojik durumdur.

Sağlıklı bir diyet cildinize nasıl yardımcı olabilir?

Beslenme uzmanlarına göre yapılacak en iyi şey vücuda doğru besinleri sağlamaktır. Aslında B kompleks, A, D, E, C ve K vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi mineraller sağlıklı bir cilt için vazgeçilmezdir.

Bu nedenle bu besinlerin tüketimini sağlamak için aşağıdaki besinleri diyetinize eklemelisiniz:

  • Meyve ve sebzeler
  • Baklagiller
  • Tam tahıllar
  • Yemişler
  • Tohumlar ve bunların yağları
  • Zeytinyağı
  • Et, yumurta ve yağsız süt ürünleri

Glutenden vazgeçmek cildinize yardımcı olabilir

Gerçekten de, glutenden vazgeçmek cildinize yardımcı olabilir – ancak bu proteine hassas olan veya çölyak hastalığı teşhisi konan kişilerde. Bu durumlarda gluten tüketiminin bağırsak seviyesinde ve epidermiste kendini gösteren inflamatuar bir reaksiyonu tetiklediğini unutmamalısınız.

Benzer şekilde, buğday gibi bileşenler, sağlık açısından tavsiye edilmeyen yüksek düzeyde ilave şeker ve yağ içeren unlu mamuller yapmak için kullanıldığından, gluten içeren gıdaları hariç tutmak fayda sağlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Anderson, B. (2015). The effect of dietary change in a patient with ichthyosis vulgaris: A case report. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal14(3), 55.
  • Thomas, M., & Khopkar, U. S. (2012). Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis?. International journal of trichology4(4), 255.
  • Jiménez Ortega, A. I., Martínez García, R. M., Quiles Blanco, M. J., Majid Abu Naji, J. A., & González Iglesias, M. J. (2016). Enfermedad celíaca y nuevas patologías relacionadas con el gluten. Nutrición hospitalaria33, 44-48.
  • Ortiz, C., Valenzuela, R., & Lucero A, Y. (2017). Enfermedad celíaca, sensibilidad no celíaca al gluten y alergia al trigo: comparación de patologías diferentes gatilladas por un mismo alimento. Revista chilena de pediatría88(3), 417-423.
  • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet10, 56-65.
  • Caproni, M., Bonciolini, V., D’Errico, A., Antiga, E., & Fabbri, P. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice2012.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.