Yüz Maskeleri Ciltte Nasıl Çalışır?

Yüz maskeleri, cilt bakımı rutinlerine harika bir katkı olabilir. Kozmetik amaçları yerine getirirler ve hatta bazıları belirli cilt hastalıkları için tedaviye yardımcı olurlar.
Yüz Maskeleri Ciltte Nasıl Çalışır?

Son Güncelleme: 29 Aralık, 2020

Günlük cilt bakımı rutinleri söz konusu olduğunda yüz maskeleri popülerlik kazandı. Çok sayıda kullanımı ve çeşidi, cildinize iyi bakmanız için onları çok çekici bir seçenek haline getirir.

Piyasada kil maskeleri, karbon maskeleri, hiyalüronik asit maskeleri, enzimli maskeler veya sadece nemlendirici olanları bulabilirsiniz. Bu nedenle cildinizin ihtiyacına göre seçim yapabilirsiniz.

Aşağıda size nasıl çalıştıklarını anlatacağız.

Besinler cilt tarafından nasıl emilir?

Yüz maskeleri, onları cilt bakımı rutininizin bir parçası haline getirdiğinizde çok faydalıdır. Ancak, tek başına zaman içinde kalıcı olacak büyük değişiklikler üretmediklerini unutmamak önemlidir.

Dermatolojik bakımın temel unsurları temizlik, güneşten korunma ve hidrasyondur. Cilt maskeleri, içeriklerine göre işlevlerini yerine getirir. Aynı zamanda bunları önceden cildin uygun temizliği ile birleştirmeniz gerekir. Dahası, daha sonra cildinizi nemlendirmelisiniz.

Yüz maskelerinin uygulanması, bileşenlerin cilt yüzeyiyle doğrudan temasını vurgular. Gözenekler temiz olduğunda cilt daha fazla ürün emer. Cildinizin parlaklığı söz konusu olduğunda fark edilir şekilde bir etki yaratabilirler.

Ancak bu etki geçicidir, bu nedenle yüz maskelerini cilt bakımı rutininizin düzenli bir parçası yapmanız gerekir.

Yüzüne siyah maske yaptıran adam
Yüz maskeleri ciltle temas süresine göre etki eder, ancak etkilerinin zaman içinde devam etmesi için uygulamalarını tekrarlamanız gerekir.

Cildinize hangi maskeleri uygulayabilirsiniz?

Cildinize bir maske uygulamadan önce, makyajı, kiri veya kalıntıları temizlemek için yüzünüzü nazikçe temizlemelisiniz. Misel suyu, maske uygulamadan önce bu adımı gerçekleştirmek söz konusu olduğunda iyi bir müttefiktir.

Misel suyla temizledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkamalısınız, bu da gözeneklerin daha geçirgen kalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle cildiniz bileşenleri daha kolay emecektir.

Çoğu durumda ürünü 20 ila 30 dakika boyunca cildinizle temas halinde bırakmalısınız. Bu, bileşenlere cildin yüzeyine nüfuz etmeleri ve etkilerini elde etmeleri için daha fazla zaman verir.

Cilt tipine göre maskeler

Maske seçerken elde etmek istediğiniz sonuçları dikkate almalısınız. İçeriği cilt tipinize göre seçmeniz ve problemlerinize göre uyarlamanız gerekecektir.

Susuz cilt

Kuru cilt, önemli ölçüde hidrasyon gerektirir, bu nedenle bu tür bir kozmetik tedavi çok faydalıdır. Kuru cilde sahip kişilerin 2 haftada bir nemlendirici yüz maskeleri uygulaması gerektiğini unutmayın. Hiyalüronik asit, avokado veya shea yağı gibi bileşenler hidrasyona ve suyun tutulmasına katkıda bulunur.

Akne veya iltihap

Cilt maskeleri uzun süreli akne tedavisi değildir. Bununla birlikte, iltihabı azaltmaya ve akut kırılmaları önlemeye yardımcı olabilirler.

Salisilik asit, benzoil peroksit ve alfa-hidroksi asitler (AHA), ölü hücreleri cilt yüzeyinden ve gözenekleri tıkayan kalıntılardan arındırır. İkincisi ile ilgili olarak, araştırmalar sivilce izleri üzerinde olumlu bir etki göstermektedir.

Yağlı cilt

Bu tür ciltler için en iyi ürünler fazla yağı uzaklaştıran ve dolayısıyla gözeneklerin geçirgenliğini artıran ürünlerdir. Yağlı ciltler için fayda sağlayan ürünlerden bazıları salisilik asit, glikolik asit, kükürt ve odun kömürüdür.

İnce kırışıklıklar

Maskeler, yüzünüzdeki hafif kırışıklıkları tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak ince çizgilerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilirler. Uzmanlar, büyük antioksidan potansiyeli nedeniyle bu tür ciltler için C vitamini önermektedir. Buna karşılık, kolajen üretimi için sürekli bir uyarıcı oluşturur.

E vitamini ayrıca resveratrol ve ferulik asit ile birlikte etkili bir yaşlanma karşıtı seçenektir. Her ikisi de cildi kirlilik ve güneş hasarı gibi ince kırışıklıklara neden olan dış etkenlerden korumak için çalışır.

Gül hastalığı

Niasinamid, antioksidan özelliklere sahiptir, kızarıklığı azaltır ve cilt tonunu iyileştirir. Aslında The British Journal of Dermatology tarafından yapılan araştırmalara göre oksidatif süreçlerin engellenmesine katkı sağlamaktadır.

Noktalar ve hiperpigmentasyon

Bu tür bir patoloji söz konusu olduğunda hemen sonuç almayacaksınız. Bu nedenle yüz maskesi kullanımı depigmentasyon tedavilerini tamamlar. Bu durumda en yararlı bileşenler kojik asit, traneksamik asit ve azelaik asittir.

Kil maskesi yaptıran kadın
Her cilt tipine, uygun bileşenlerle müdahale edilmelidir.

Cilt maskesi bileşenlerine dikkat edin

Pek çok yüz maskesi, estetik ve duyusal yönleriyle çekicidir. Ancak, hepsi sunduklarını iddia ettikleri işlevleri yerine getirmeyi başaramazlar. Ticari aldatmacalara kanmamaya dikkat etmelisiniz.

Koku, boya veya paraben içerenler, özellikle en hassas durumlarda cilde zararlı olabilir. Bu ürünlerden kaçınmak ve hipoalerjenik olanları tercih etmek için etiketleri okumak ve bileşimlerini analiz etmek en iyisidir.

Kullanmanız ve kullanmamanız gereken malzemelerin farkında olduğunuz sürece ev yapımı maskeler güvenli ve etkili olabilir. Zararlı etkileri nedeniyle aşağıdakilerden kaçınılması tercih edilir:

  • Limon: Sirke gibi limon da kalıntı ve tahriş oluşturan asidik bir üründür.
  • Yumurta akı: Bu, aktif yaralarınız varsa, cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.
  • Sodyum bikarbonat: Bu madde, cilt bariyerini yok eden ve kendi nemini kaybetmesine neden olan yüksek düzeyde alkaliniteye sahiptir.

Cilt bakımı rutininizi tamamlayan yüz maskeleri

Yüz maskeleri, iyi bir dermatolojik bakım rutinini tamamlar. Temizleme, nemlendirme ve güneşten korunmanın yanı sıra, cildinizin dokusunu ve görünümünü iyileştirmek için kullanmanız gereken harika müttefiklerdir.

Fiyatın her zaman ürünün kalitesini veya etkililiğini göstermediğini unutmayın, bu nedenle yüz maskeleri seçerken bunu aklınızda bulundurun.

Ancak yapabileceğiniz en iyi şey cildinizin özelliklerini ve ihtiyaçlarını belirlemektir. Bu şekilde, sizin için doğru olan ürünü seçebilecek ve maksimum etkinin keyfini çıkarabileceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
  • Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.