Somon Yemek: Faydaları ve Mükemmel Bir Tarif
Somon yemek, lezzetli yiyeceklerden vazgeçmeden sağlıklı bir yaşam sürdürmeye çalışırken önünüze çıkan en iyi seçeneklerden biridir. Somon doymuş yağlar açısından yoksundur ve omega 3 yağ asitleri içerir. Bu nedenle kalp sağlığınız için size yardımcı olur.
Ayrıca lezzetli bir tadı vardır. Bu nedenle de damak zevkiniz için pratik bir seçenek haline gelir. Haftada iki kez balık yemeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda vardır.
Bu yazıda somonun özelliklerini, faydalarını, nasıl hazırlandığını ve daha fazlasını anlatmak istiyoruz. Not alın ve düzenli olarak somon yemek size ne gibi faydalar sağlıyor, öğrenin.
Somonun besleyici özellikleri
Bu balık çok miktarda omega 3 yağ asidi içerir. Bu asit, kolesterol seviyenizi düşürür. Eğer kan testi sonuçlarınız yüksek değerler gösteriyorsa veya aile geçmişinizde kolesterol ile bağlantılı hastalıklar varsa somon yemek sizin için çok faydalı olacaktır.
Her 100 gram somon 11 gram sağlıklı yağ içerir. Sağlıklı yağlar, vücudunuzun enerji almasına ve günlük görevlerinizi yerine getirme konusunda size yardımcı olur.
Eğer kilo almak istemediğiniz için yağ yemekten korkuyorsanız, bilmeniz gereken bir konu var: Vücudunuzun sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Bu yağlar avokado ve somon gibi besinlerde mevcuttur.
Somon ayrıca magnezyum, iyot, fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller ve protein kaynağıdır. Aynı zamanda tiroid bezlerinizi ve bağırsaklarınızı iyi çalışır durumda tutan vitaminlere de sahiptir.
Sahip olduğu yüksek miktardaki D vitamini nedeniyle somon, iskelet yapınızı şekillendirmeye yardımcı olur ve kemiklerinizi güçlendirir. Aile geçmişinizde osteoporoz vakası varsa, D vitamini ile birlikte doğru miktarda kalsiyum tükettiğiniz konusunda emin olmalısınız.
Bu tariflere de göz atın: Limon Sosunda Lezzetli Somon Tarifleri
Somon yemek sağlık açısından neden faydalıdır?
- Yüksek oranda omega 3 içermesi nedeniyle yüksek tansiyonla savaşır. Ayrıca, kalp krizi geçirme olasılığını azaltır.
- Omega 3 yağ asitleri tüketmek kalp atışlarınızı daha düzenli hale getirerek bir aritmiye yakalanma riskinizi azaltır.
- Kan dolaşımına yardım eder ve kanda pıhtı oluşumunu engeller.
- Yüksek A vitamini içeriği için, enfeksiyonlara karşı savaşmada yardımcı olur. Ayrıca kas dokularınızı onarır.
- Beyin sağlığı ve hafıza için çok faydalıdır. Aile geçmişinizde demans, Alzheimer hastalığı ya da diğer dejeneratif beyin hastalıkları varsa, daha fazla somon yemeniz iyi bir fikirdir.
- Kolesterolün kan damarlarınızın duvarlarına yapışmasını önler.
Somonun cildinize sağladığı faydalar
- Somon yemek, diğer faydalarının yanı sıra, erkenden yaşlanmaya karşı savaşan antienflamatuar özelliği de gösterir.
- Omega 3 yağ asidinde bulunan alfa linolenik asit cildin yumuşamasını azaltır. Bu durum, pürüzsüz ve sağlam bir cilt elde etmeniz açısından size yardımcı olur.
- E ve C vitamininin emilimine katkıda bulunur. Bu vitaminler cilt, kas ve saç büyümesine yardımcı olur.
- Gül ve sedef hastalığı gibi deri problemlerine karşı mücadelede yardımcı olur. Aynı zamanda cilt kanserini önlemeye de yardımcı olur.
- Cildin güneşe maruz kalmasının neden olduğu etkileri ve hasarı azaltır.
Somon yemek için en iyi seçenekler
Somon yemenin faydalarından tam olarak faydalanabilmek için, en çok önerilen şey sağlıklı bir şekilde pişirmektir. Bunlar buharda, ızgarada ya da fırında pişirmek olabilir. Ayrıca, somonu sebzeler eşliğinde servis etmelisiniz.
Somonu kızartırsanız, balığın bazı özelliklerini kaybetmesine neden olursunuz. Üstelik bunu yaparken, ne fayda sağlayan ne de lezzeti artıran yağlar eklemiş olursunuz. Aşağıda, evde yapabileceğiniz bir somon tarifi paylaşmak istiyoruz. Yapılışı çok kolaydır ve sağlığınız bunun için size teşekkür edecektir.
Fırında pişmiş limonlu somon
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Yeşillik
- 1 somon fileto
- 1 limon
- Tuz (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Fırını 200°C’ye kadar önceden ısıtın.
- Zeytinyağını ve yeşillikleri bir pişirme kabına koyun.
- Somonun herhangi bir kemiği olmadığından emin olmak için temizleyin. Pişirme kabına yerleştirin.
- Limonları kesin ve dilimleri somonun üzerine yerleştirin. Böylece fırında piştiklerinde daha fazla lezzet verirler.
- Pişirme kabını 10-20 dakika fırına koyun. Somonu bundan daha uzun süre fırında bırakmayın; aksi takdirde somon çok kuru olur.
- Bir çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Piştikten sonra, fırından çıkardığınız zaman servis etmek için hazır olacaktır.
- Haşlanmış pirinç ya da ızgara patates ve güzel yeşil bir salata ile birlikte tüketebilirsiniz.
Somonu sağlıklı ve lezzetli bir şekilde yemeniz için fırında pişirmeniz yeterlidir. Baharatlarla ya da baharatlı otlarla somona lezzet ekleyebilirsiniz. Hangi tadı tercih ettiğinizi bulmak için kombinasyonları değiştirebilirsiniz.
Somon yemek bize birçok fayda sağlar ve hazırlaması da çok kolaydır. Beslenme alışkanlığınıza somonu dahil etmemek için hiçbir mazeret yoktur. Somonun lezzetli tadını ve yemek için verdiğimiz sebepleri hatırlarsanız, faydalarını göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001
-
Meléndez-Martínez, A. J., Vicario, I. M., & Heredia, F. J. (2004). Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. Archivos Latinoamericanos de Nutricion. https://doi.org/10.1007/s00221-005-0312-7
-
Fernández, J., & Briones, L. E. (2005). Estudio de la Cadena Productiva del Salmón, a través de un Análisis Estratégico de Costos. Capic Review.