Suda Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Suda doğum, doğum sırasında annenin acısını rahatlatmanın etkili bir yoludur. Risk minimal olduğu için bu normal doğumun etkili bir formudur.
Suda Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Son yıllarda, daha ve daha fazla sayıda kadın farklı şekillerde doğum yapmayı seçiyorlar. Bundan dolayı pek çok hamile kadın evde doğumu ya da suda doğum yapmayı tercih ediyorlar. Hatta, çok fazla sağlık merkezi buna izin vermese, ya da gerekli ekipmana sahip olmasa da, suda doğum seçeneği giderek daha popüler hale geliyor.

Bu yazımızda sizi suda doğum, faydaları ve hesaba katmanız gereken şeyler ile ilgili daha fazla şey öğrenmeye davet ediyoruz.

Suda Doğum

Suda doğum yapan bir kadın.
Suda doğum hamile kadının daha kontrolde olmasına olanak tanır ve acıyı azaltır.

İspanya Ebeler Derneğine göre “Doğum sırasında sıcak suya girmek, özellikle doğumun ilk aşamasının son fazında ağrıyı kesmek için etkili bir yöntemdir”. Bu, kadının karnı suyun içerisindeyken doğum yapmasını içeren bir tekniktir.

Bundan dolayı, suda doğumun ilk amacı ağrıyı hafifletmektir. Gerçekten de, suya girmek hamile kadının daha fazla kontrol sahibi olmasına olanak tanıyan, farmakolojik olmayan bir tedavi olarak kabul edilir.

Bu metot ilk olarak İngiltere’de incelenmiştir. Uzmanlar, bu prosedür için suya girmenin tüm hastane ve kliniklerde var olması gerekecek kadar faydalı bir yöntem olduğu sonucuna vardı.

Ne yazık ki, çoğu ülkede durum bu şekilde değildir. Diğer bir deyişle, devlet hastanelerinin spesifik doğum havuzları ya da kablosuz kardiyotokografi sistemleri gibi ekipmanları yoktur.

Suda Doğum Neleri İçerir

Yeni doğan bir bebek.
Doğum sırasında bebeği incelemek için yeterli tıbbi ekipmanın bulunduğundan emin olmalısınız.

Bu doğum şeklini seçmek için gerekli ekipmana sahip olma gerekliliğinin yanında bir doğum uzmanı ve bir ebenin varlığı da gereklidir.

  • Doğum havuzundaki suyun sıcaklığı 37°C olmalıdır. Sıcaklık daha düşükse kadın rahatlamayabilir. Ancak daha yüksekse de bu da ters etki yaratabilir. Hamile kadının suda bir seferde 90 dakikadan fazla kalması önerilmez. Bundan dolayı kadın havuzdan çıkıp tekrar girmelidir.
  • Su kadının karnını örtmelidir. Diğer bir deyişle, göğsüne ulaşmalıdır.
  • Dahası, kadın 3 ila 5 cm arasında genişlemiş halde olduğunda doğum havuzunun içine girmelidir. Bununla birlikte bunun hangi noktada daha iyi olduğuna dair de herhangi bir kanıt yoktur. Suya girmek dilasyon aşaması için önerilir. Bundan dolayı birçok kadın bebeği doğurma aşamasında suda kalmamayı tercih eder.
  • Gerekli ekipman el altında olmalıdır. Buna bir örnek bebeğin sağlıklı olup olmadığını görmek için kablosuz bir monitördür. Eğer durum bu ise uzman anneye bebeği doğum havuzunda kucağına almak isteyip istemediğini sorar.
  • Eğer anne suda kalmayı tercih ederse bu doğum tipinin suyun dışında doğum yapmaktan daha iyi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Durum ne olursa olsun bebeğin göbek kordonu kesilene kadar buradan nefes aldığını bilmelisiniz. Bundan dolayı yeni doğan bebeğin boğulması ile ilgili herhangi bir risk yoktur.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Bir Kadının Doğumdan Sonra İyileşmesi Bir Yıl Sürer

Suda Doğumun Faydaları

Doğum havuzundaki hamile bir kadın.

Uluslararası Ebeler Konfederasyonuna göre dilatasyon aşaması sırasında suyun içinde kalmanın faydaları şunlardır:

  • Daha iyi perineal, vajinal ve servikal gevşeme.
  • Fetusun inmesini destekleyen pozisyonlara geçmeyi (çömelme ya da diz çökme) kolaylaştırır.
  • Hidroterapi dilatasyon aşamasını kısaltabilir.
  • Plasentanın oksijenlenmesini en üst düzeye çıkardığı için fetus annenin rahatlamasından yararlanır.
  • Bu, ağırlıksızlık nedeni ile de rahatlamayı kolaylaştırır. Ek olarak, suda meydana gelen hafif vazodilatasyon kan basıncını düşürür ve maternal nabzı arttırır, bu da uterus ve fetüsün oksijenlenmesinde bir artışa neden olur.
  • Doğum ile ilgili olarak, su, bebeğin amniyotik sıvıdan dış dünyaya olan geçişini destekler.
  • Çoğu durumda, gevşeme ve ağrının rahatlaması anestezi olmadan normal doğum yapılmasını mümkün kılar.

Risk ya da Dezavantajları Nelerdir?

Bunun birkaç dezavantajı da vardır, örneğin:

  • Doğum sonrası kanama riskinin artması
  • Eğer bir komplikasyon oluştuysa kadının tıbbi yardım almak için sudan çıkmasının gerekmesi
  • Suya girip sudan çıkmanın rahatsız edici olabilmesi

Sonuç Olarak

Suda doğum dezavantajdan fazla avantajı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte bu durum da her hamileliğe bağlı bir şekilde, riskler ya da komplikasyonlar olup olmamasına bağlıdır. Bu açıdan, bunun önerilip önerilmediğini bir jinekolog belirleyecektir.

Dahası, suda doğumun bir faydası daha vardır. Anne adayı bebeğini nasıl doğurmak istediğine karar verebilir. Bu da annenin doğum sırasında kendine daha fazla güven duymasını sağlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Elizabeth R Cluett, Ethel Burns, “Immersion in water in labour and birth”, Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15; (2): CD000111.
    • Sonia Uceira-Rey et al. “Procedimiento de inmersión en el agua para el trabajo de parto en el Hospital da Barbanza”, Matronas Prof. 2015; 16(1): 12-17
    • Richmond H, “Women’s experience of waterbirth”, Practising Midwife, 6, 26-31, 2003.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.