Bir Kadının Doğumdan Sonra İyileşmesi Bir Yıl Sürer

Kadınlar doğumdan sonra iyileşmek için doğum sonrası dönemi kullanırlar. Kadınların doğumdan sonra iyileşmesi için bir yıl gerekir.
Bir Kadının Doğumdan Sonra İyileşmesi Bir Yıl Sürer
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Ünlü “lohusalık”, kadınların doğumdan sonra iyileşmek için 40 güne ihtiyacı olduğunu belirten bir gelenektir. Doğumdan sonraki dönemlerde kadınların iyileşme zamanları ile sıklıkla karışır.

Doğum sonrası dönem, 6 haftalık lohusanın ötesine uzanır. 9 aylık hamilelik ve doğum sonrası fiziksel ve duygusal iyileşme sürecidir. Birçok çalışma ve teoriye göre, bir, iki veya üç yıl sürebilir.

Doğumdan sonra iyileşmek için bir yıl

Manchester’daki Salford Üniversitesinden Dr. Julie Wray tarafından yürütülen bir 2012 yılında yapılan araştırma, kadınların doğumdan sonra iyileşmek için en az bir yıla ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu. Hamilelik sırasında kadının vücudunda yaşadığı hormonal ve fiziksel değişiklikler, doğumdan sonra hemen durmaz.

Lohusalık dönemi ayrıca anne olmanın yeni gerçekliğine uyum sağlamak için fiziksel ve duygusal değişimleri de içerir. Araştırmacı, doğum yapmış olan çeşitli ülkelerden kadınlarla röportaj yaptı. Bazıları iki ila üç hafta önce doğum yaptı, diğerleri üç ay önce ve diğerleri altı ila yedi ay önce.

doğumdan sonra anne ve bebek beyaz kıyafetler içinde

Wray, çoğu annenin hem fiziksel hem de duygusal yönlerini içeren en az 12 aylık doğum sonrası iyileşmeye ihtiyaç duyduğunu buldu. Araştırmacı, “Kadınlar doğumdan altı ila sekiz hafta sonra iyileşmek ve destek almanın altı haftadan daha fazla sürdüğünü düşünüyor” dedi.

Doğum sonrası dönem

Bahsedilen araştırma, doğumdan sonra iyileşmek için gerekli olduğu düşünülen yeni annelerin tahmini zamanını ifade etmektedir. Ancak. Arjantinli psikolog Laura Gutman’a göre, “Maternity: Kendi Gölgenizle Yüz Yüze Gelmek” adlı ünlü kitabın yazarı, doğum sonrası iyileşme dönemi çocuk 2 ya da 3 yaşına gelene kadar sürer.

Anne ve bebeği duygusal bir birimdir. Doğum, annenin ve bebeğin 9 aylık hamilelik sırasında sahip olduğu fiziksel bağlantıyı “keser”. Artık bir birim olmasalar da, duygusal olarak bağlı kalıyorlar ve ayrılmaları zaman alıyor.

Aile terapistine göre, doğum sonrası dönem kadının istikrarını etkileyen durumlar vardır. Anne ve bebek ayrı olduğunda, doğum güçlü bir “duygusal parçalanma” ya sebep olur.

Senin kendi gölgen

Doğumdan sonrası dönem, sizin kontrolünüzün ötesinde, kendinizin içinde olanı ve kendi gölgelerinizle ve çatışmalarınızla uğraşmanızı sağlar. Ancak, tamamen yenilenmek için, yaşadığınız ve doğumdan sonra iyileştiğiniz sürecin farkında olmanız gerekir.

doğumdan sonra yeni doğmuş bebek ve annesi

Bu mistik, enerjik ve duygusal sürecin ortasındayken, dikkat etmeniz gereken kollarınızda yeni doğmuş bir bebeğiniz var. Bebek, kadının acısını ve doğumdan sonra tetiklenen korkularını ifade etmek için ağlıyor.

Bunu okumanızı tavsiye ediyoruz: Bebeğinize Gece Boyunca Uyumayı Öğretin

Belki de büyükannelerimiz için daha kolaydı yaşanılan bu durum çünkü sadece çocuklarını ve evlerini önemsiyorlardı. Ancak günümüzde kadınlar aktif, örgütlü, girişimci ve bağımsızdır.

Bu duygusal sürecin ortasında, anneler işlerine, paralarına ve gündelik endişelerine “gerçek” dünyaya, daha sonra evlerine gelip bebeklerine bakmaya dayanırlar. Ne çevre, ne de anneler bu geçişi depresyona girmeden güvenli bir şekilde yapmaya hazırdır.

Kendisiyle yeniden tanışacak zaman olmadığında

Gutman bu karmaşık duygusal durumla karşı karşıya kaldığında, kadınların cinselliği ve çalışma hayatları da dahil olmak üzere altı hafta içinde hamilelik öncesinde sahip oldukları normallikleri yeniden kazanmalarını beklemenin imkânsız olduğunu açıklıyor.

Gerçek şu ki, tüm anneler, aynı zamanda hem fiziksel hem de duygusal olarak iyileşirken, bebeklerini önemsemeye tamamen yetecek kadar şanslı değiller. Milyonlarca bekar kadının başka çocukları var ve çalışmak zorunda. Bu, kendileriyle yeniden tanışmalarının zamanı yok demektir.

anne ve bebek

Bu nedenle, milyonlarca kadının ve çalışan annelerin karşılaştığı gerçek, kendi ülkelerinde doğum yaptıktan sonra iyileşmek için kullanabilecekleri doğum izni olmamasıdır. Kadınlar işe gitmeli, bebeklerine bakacak birini bulmalı ve doğumun duygusal tepkileriyle başa çıkmalı ve kadının bunları yapmak için hiç zamanı kalmıyor maalesef ve bu durum ardında yeni doğum yapmış kadında ek olarak fiziksel ve zihinsel olarak zorlanmalara yol açıyor.

Çalışan annelerin gerçekliği

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kadınlara en az 14 haftalık ücretli doğum izni verme tavsiyesine yalnızca 34 ülke uymaktadır.

Bazı istisnalar olsa da, çoğu annelik şartları anneye ve bebeğin ihtiyaçlarına uymaz: Hırvatistan 410 günlük doğum izni verir. Karadağ, Bosna ve Arnavutluk gibi ülkeler de 365 gün teklif ediyor. İngiltere ve Norveç 315 gün veriyor. İsveç 240 gün sunuyor.

Ölçeğin diğer ucunda, 8 haftadan fazla vermeyen çoğu Afrika ve Asya ülkesi var. Bebeğe duygusal bir ilişkiye ek olarak, doğumdan sonra bir kadının iyileşmesi fiziksel ve zihinsel yönleri içerir. Yeni teslim edilen annelerin ve bebeklerinin ihtiyaçlarını keşfetmenin uzun bir yolu var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castaigne, V., Picone, O., & Frydman, R. (2012). Parto prematuro. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/s1283-081x(06)45070-0
  • Del Río, R., León, P., Minassian, M., Borgoño, R., & Bustamante, F. (2008). Embarazo adolescente. Revista Pediatría Electrónica, Hospital Clinico de Niñoz Roberto Del Rio. https://doi.org/10.1016/j.ancene.2014.05.001
  • Aguilar, O. C., Romero, A. L. F., & García, V. E. M. (2013). Comparación de resultados obstétricos y perinatales del parto en postura vertical versus supina. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.