Tazeleyici Bir Uyku İçin Bu 6 Tüyoyu Deneyin

Tazeleyici bir uyku çekmek için endişelerinizi bir kenara bırakmayı ve günlük görevlerinizi aklınızdan çıkarmayı başarıp bu anı uykuya ve rahatlamaya adamalısınız.
Tazeleyici Bir Uyku İçin Bu 6 Tüyoyu Deneyin
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Gece boyunca uyuyup sabaha tamamen dinlenmiş bir şekilde tazeleyici bir uykudan uyanmak gibisi yoktur. Fakat herkes böyle bir uyku çekebilecek kadar şanslı değildir. Gün boyu harcadığımız enerjiyi geri kazanmak için her gece en az 7 saat uyku çekmemiz gerekmektedir.

Fakat öyle ki, uykusunu yeterince alamayıp sağlık problemleri yaşayan kişiler de vardır. Uyku problemleri stres, anksiyete, belirli ilaçlar ve diğer başka sebeplerden kaynaklanırlar.

Bugün, zor geçen bir iş günü sonrası kötü bir gece uykusu uyumak üzerine tartışacağız. Tazeleyici bir uyku çekebilmek için uyku kalitemizi artırabilecek çözümler üzerinde de duracağız. Bir iş günü sonrasında tazeleyici bir uyku almanızı sağlayacak bu tüyoları not alın.

1. Alışkanlık Edinin

Yapmamız gereken ilk şey iyi bir gece uykusu almayı alışkanlık haline getirmemiz. Her gece belirli bir saatte yatağa giderek bunu başarabiliriz. Bu şekilde uykumuz gelene dek 30-40 dakika beklemiş oluruz.

Bununla başardığımız şey; beynimize düzenli sinyaller göndererek bu saatin uyku saatimiz olduğunu vücudumuza öğretebilmemizdir. Bunu her gece aynı saatte yapmaya özen göstermeliyiz.

tazeleyici uyku

2. Rahatlayın

Rahatlamanın birçok yolu vardır. Bunlardan biri nefes egzersizleri yapmaktır; burundan nefes alıp ağızdan vermek. Bunu 10 dakika boyunca tekrarlayın. Bu şekilde stres ve anksiyete kaynaklı toksinleri vücudunuzdan ve zihninizden uzaklaştıracaksınız. 

Ayrıca, ruhunuz da huzurlu olacak. Yararlanabileceğiniz egzersizlerden bir diğeri 100’den geriye saymaktır. Her rakam arasında mola verip “Rahatla.” diye kendimize niyetimizi tekrarlayabiliriz. Gerçeğe döndüğünüzde hangi rakamda kaldığınızı hatırlamayacaksınız çünkü çoktan sabah olmuş olacak.

3. Aromaterapi

Bu tedavi ve rahatlama için kullanılan binlerce yıllık bir yöntemdir. Tazeleyici bir uyku çekmek için aromatik yağlar oldukça yardımcı olabilir. İşaret parmağınıza biraz yağ alıp kulaklarınızın arkasına, şakaklarımıza ve boynunuza gözlerinizi kapatıp hafifçe masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Bu şekilde, rahatlamaya başlarsınız. Kısa sürede de uykuya dalabilirsiniz. Aromatik yağlardan özellikle aşağıdaki yağları tavsiye ediyoruz:

  • Papatya
  • Lavanta
  • Mandalina
  • Okaliptüs

4.  Düzenli Bir Yatak Odası

Yatak odamız evin dinlenmek için en harika yeridir ve bizim kalemizdir. Bu sebepten ötürü yatak odamızın atmosferi mümkün olduğunca düzenli olmalıdır. Düzen içinde, temiz, geceleri ışık ve ses almayan bir yer olması tazeleyici bir uyku çekmek için önemlidir. Bunun için opak pencere camları tercih edebilirsiniz.

Bu dinlenmenize engel olacak gürültüleri engelleyecektir. Eğer ışık ve sese engel olamazsak hızlı ve etkili bir çözüm olarak göz bandı ve kulak tıkacı tercih edebilirsiniz.

5. Hafif Yemek

Günün son öğünü olan akşam yemeğinde hafif ve az kalorili şeyler tüketmenizi öneriyoruz. Eğer uyumadan önce çok fazla yemek yersek, sindirim sistemimiz işini yapmak için daha fazla zaman harcayacaktır.

matta salata yiyen kadın

Çok fazla su içilmesi önerilmez. Eğer çok fazla sıvı tüketirseniz, tuvalet ihtiyacınızdan ötürü uykunuz sürekli bölünebilir. Eğer bir şey içmek istiyorsak, sıcak süt ya da az şekerli bir bardak çay en iyi seçenek olacaktır.

6. Tazeleyici Bir Uyku İçin İç Huzur

Tazeleyici bir uyku çekmek için iç huzura sahip olmalıyız. Çalışmak bizi ayakta tutar. Fakat aynı zamanda aile ve arkadaşlarımızla vakit geçirmeye de ihtiyacımız vardır. Eğer kafamızda bir sürü düşünce ve yapacak bir sürü iş ile yatağa girersek, uyumakta zorlanırız.

Bu yüzden rahatlayıp iç huzurumuzu bulmak için kendimize vakit tanımalıyız. Bu şekilde ertesi güne bütün enerjimizle, olumlu davranışlarla ve dünyayı fethetmeye hazır bir hevesle uyanabiliriz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. In Emociones y Salud.
  • Karadag, E., Samancioglu, S., Ozden, D. y Bakir, E. (2015). Efectos de la aromaterapia sobre la calidad del sueño y la ansiedad de los pacientes. Enfermería en cuidados intensivos, 22 (2), 105-112. https://doi.org/10.1111/nicc.12198
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Rosenthal, Leon. (2010). Trastornos del Dormir. Revista de investigación clínica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion. 62. 91.
  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. http://www.sepsiq.org/file/Royal/DORMIR%20BIEN.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.