Yeterli Uyku Uyumamanın 7 Sonucu

Çok az uyumaya alışkınsanız bunun sonuçlarını konsantrasyon derecenizdeki azalmayla görmüşsünüzdür. Bunun cildiniz üzerinde etkileri olan sonuçları da vardır. Sağlığınıza dikkat edin ve daha fazla uyuyun!
Yeterli Uyku Uyumamanın 7 Sonucu
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yeterli uyku uyuduğunuzu düşünüyor musunuz? Uyku alışkanlığınızın iyi mi? Çoğu zaman çalışmak ve yaptığınız diğer günlük aktiviteler uykuyu atlamanıza ya da uyuduğunuz saat sayısının azalmasına sebep olur.

Bu dünyanın en normal şeyi gibi görünebilir. Hatta birçok kişi bunda bir sakınca görmez ve böyle yapmak gerektiğini düşünür. Ancak, yetersiz uykunun nasıl sonuçları olacağını hiç sorguladınız mı? Birçok kişi uykunun en az yemek, su içmek ve dinlenmek kadar önemli olduğunu unutur. 

Hayır, dinlenmek ve uyumak aynı şey değildir çünkü televizyon izlerken ya da kitap okurken dinlenebilirsiniz fakat uyumazsınız. Okumaya devam edin ve yeterli uykuyu almamanın sonuçlarını keşfedin.

Yeterli uyku uyumamak anksiyete seviyelerine neden olur

yeterli uyku

Siz uyurken vücudunuz kendini onarır ve geçirdiğiniz günün stresinten kaynaklanan kas gerginliğini giderir. Bu sebeple yeteri kadar uyku almamanın sonuçlarından biri stresin birikmesi ve çoğalmasıdırBu da bir sonraki günün sorunlarıyla baş etmeyi zorlaştırır.

Vücudunuzla zihniniz arasında kuvvetli bir bağlantı vardır; y eterli uykuyla stresten kurtulmadığınız zaman bu, anksiyete olarak kendini gösterir. Anksiyete, kronik adrenalin salınımından da kaynaklanıyor olabilir. Bu da geceleri uykunuzu alamadığınızda ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Bu yüzden her zaman uykunuzu iyice almaya çalışın ve birkaç saat uykuyla yetinmeyin.

Yeterli uyku uyumamak depresyon belirtisi olabilir

Uykunuzu yeterince almamanın neticelerinden biri de depresyondur. Bunun sebebi yetersiz uykunun nörotransmiterlerinizin çalışmasını aksatmasıdır. Bunun sonucunda modunuzu belirleyen nöronların arasındaki sinapslarda azalmalara yol açar.

Bu durumda, her moral bozukluğu ya da can sıkıntısı hissettiğinizde kaç saat uyku uyuduğunuzu bir düşünün. Hayatınızda bir şeylerin yanlış gitmesinin sebebinin aslında doğru şekilde uyumamanız olduğunu görebilirsiniz.

Uykunuzu alarak konsantrasyon eksikliğini giderebilirsiniz

konsantrasyon eksiliği

İnanmasanız da uyku, düşüncelerinize ve öğrenme becerinize doğrudan müdahale eder. Bu yüzden de yeterince uyumadığınızda bu tarz zihinsel işlevlerinize zarar verirsiniz. En az 7 saat uyumamış olmanız dikkatinizi, atikliğinizi, muhakeme ve problem çözme becerilerinizi ciddi ölçüde etkiler.

Bu da öğrenme sürecini neredeyse işlevsiz hale getirir. Ayrıca, doğal uyku döngünüzün hafızanızı güçlendirmedeki önemi büyüktür. Yani, yeterli uykuyu uyumadığınızda öğrendiklerinizi hatırlamakta güçlük çekersiniz.

Yeterli uyku obezite ve tansiyon sorunlarını ortadan kaldırır

Açlık (girelin) ya da tokluk (leptin) hissetmenizi sağlayan hormonlarınızı melatonin denetler. Daha az uyuduğunuz zaman girelin seviyeniz artar, leptin seviyeniz düşer. Bu da kilo alımı ve obezite için en ideal koşulları oluşturur.

Bununla birlikte, düzgün uyku çekmeyen kişiler fazla yorgun hissettikleri için egzersiz yapmayı tercih etmez. Bu kişiler, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekleri tüketmeye daha fazla eğilimlidirler.

Eğer bu sebepler yeterince kötü gelmediyse bir başkasından daha bahsedelim: k alp sağlığınız zayıflar. Her gece yalnızca 5-6 saat uyumak tansiyonunuzu yükseltir.

Uyku stres hormonlarınızı kontrol eder ve aynı zamanda sağlıklı bir tansiyonunuzun olmasını sağlar.

Uykunuzu alamamak bağışıklık sisteminde problemlere yol açar

yeterli uyku ile bağışıklık

Siz uyurken bağışıklık sisteminiz, bakteri ve virüs gibi yabancı maddelerle savaşmak için gerekli olan koruyucu sitokinler, antikorlar ve enfeksiyonlarla savaşan hücreler üretir. Yeterince uyumamanın sonuçlarından biri de bağışıklık sisteminizin gücünü ve zindeliğini yeniden kazanma şansını yok etmesidir.

Uykunuzu almadığınız zaman vücudunuz kendini enfeksiyonlara karşı koruyamaz hale gelir ve bu şekilde daha sık hasta olursunuz. Uzun vadede kendinizi uykudan mahrum bırakmanız kronik hastalıkların oluşma riskini artırır. Bunlara diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar dahildir.

Düzensiz uyku erken yaşlanma sebebidir

Göz altınızda oluşan göz altı torbaları uykunuzu almamanın bir diğer etkisidir. En az 6 saat uyku uyumadığınız takdirde stres hormonu kortizol fazla miktarda salgılanır. Çok az uyuyan kadınlarda kırışıklık gibi erken yaşlanma belirtileri kendini gösterir.

Kortizol fazla miktarda salgılandığında kolajenleri parçalayabilir. Bu yüzden de cildiniz esnek, sağlıklı ve pürüzsüz görüntüsünü kaybeder. Cildinizin sağlıklı olmasını istiyor fakat kremler ve tedavilerle istediğiniz sonucu alamıyor musunuz? Belki de daha fazla uyumak ve gece erken yatmak iyi bir fikir olacaktır.

Cildiniz gece saat 10 ile 2 arasında kendini yeniler.

Yeteri kadar uyumamanın sonuçlarından kendinizi koruyun

Eğer uykusunu almayan kişilerden biriyseniz belki de bu sonuçlardan bazılarına maruz kalmışsınızdır. Bu sorunlardan bazılarıyla mücadele ediyorsanız alışkanlıklarınızı değiştirin. Farkı kesinlikle göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Desai, B., & Desai, A. (2016). Insomnia. In Primary Care for Emergency Physicians. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_25
  • Morin, C. M., Drake, C. L., Harvey, A. G., Krystal, A. D., Manber, R., Riemann, D., & Spiegelhalder, K. (2015). Insomnia disorder. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.26
  • Roth, T. (2007). Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of Clinical Sleep Medicine. https://doi.org/10.1378/chest.14-0970
  • Lo K, Woo B, Wong M, Tam W. Subjective sleep quality, blood pressure, and hypertension: a meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2018 Mar;20(3):592-605.
  • Borges CR, Poyares D, Piovezan R, Nitrini R, Brucki S. Alzheimer’s disease and sleep disturbances: a review. Arq Neuropsiquiatr. 2019 Nov;77(11):815-824.
  • Ogilvie RP, Patel SR. The Epidemiology of Sleep and Diabetes. Curr Diab Rep. 2018 Aug 17;18(10):82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.