Tina Turner'ı Anmak: Sağlık Sorunlarıyla Cesur Savaşı

Sesi ve dansıyla dünyayı fetheden sanatçı 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yıllarca çeşitli hastalıklarla mücadele etti ve 2017 yılında böbrek nakli oldu.
Tina Turner'ı Anmak: Sağlık Sorunlarıyla Cesur Savaşı
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Jonatan Menguez

Son Güncelleme: 10 Ocak, 2024

24 Mayıs 2023’te şarkıcı Tina Turner’ın ölümü açıklandı. Kesin ölüm nedenleri açıklanmazken, ailesinden yapılan açıklamada “uzun bir hastalıktan sonra huzur içinde ayrıldığı” belirtiliyor. Turner, yaşamı boyunca hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve kolon kanseri gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele etti.

Tina Turner aramızdan 83 yaşında ayrıldı

Tina Turner’ın ailesi yaptığı açıklamada onun 24 Mayıs’ta öldüğünü duyurdu. “Rock and Roll Kraliçesi”, 2013 yılında vatandaşlığını aldığı ülke olan Kuzey İsviçre’nin Küsnacht kentindeki evinden 83 yaşında ayrıldı.

1978’de Turner’a, onlarca yıl sonra açıkladığı gibi, uygun şekilde tedavi edilmeyen bir durum olan yüksek tansiyon teşhisi kondu. Journal of the American Medical Association’da yapılan bir araştırmaya göre, bu “sessiz hastalık”, bu sayı dünya çapında 1 milyarın üzerine çıkarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde tahminen 116 milyon yetişkini etkiliyor .

Aynı yayın, hipertansiyonun artmış kardiyovasküler hastalık olayları riski ile ilişkili olduğunu ileri sürmektedir. Örneğin, kalp yetmezliği ve felç. Bu arada Nature Review dergisindeki bir makale,  hipertansiyonu olan kişilerin yarısından azının durumlarının farkında olduğunu açıklıyor.

Diğerleri, bunu bilmelerine rağmen, genel hastalık ve ölüm yükünü azaltabilse de, yeterli tedavi alamayabiliyorlar.

Hangi sağlık sorunlarıyla karşılaştı?

1970’lerin sonunda Tina zaten uluslararası bir yıldızdı. Başarısı, ilk kocası Ike Turner ile kurduğu grupla yaptığı hitlerden ve ilk solo çalışmalarından kaynaklanıyordu. O sırada kendisine yüksek tansiyon teşhisi kondu. Daha sonraki görüşmelerde, ciddiyeti hakkında gerekli bilgileri almadığını iddia etti.

Buna rağmen, “normal bir durum” olduğuna ve izlenmesine gerek olmadığına inanarak almamayı tercih ettiği ilaçlar verildi. 2009 yılında felç geçirdiğinde ve böbreklerinin işlevlerinin %35’ini kaybettiğini kamuoyuna açıkladığında sağlığı dramatik bir şekilde kötüleşti. Durum 4 yıl sonra tekrarladı ve o zaman şarkıcının böbrek yetmezliğini tedavi etmek için diyalize başlaması gerekti.

Pan American Journal of Public Health tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her yıl daha fazla insan kardiyovasküler hastalıklardan (KVH) diğer nedenlerden ölmektedir. Aynı yayın, 2012’de tahminen 17,5 milyon kişinin KVH’den öldüğünü gösteriyor. Ayrıca, 2030 yılına kadar KVH’nin yılda 22 milyon ölüme neden olması bekleniyor.

Hayatını kurtaran nakil

2016 yılında Tina Turner’a, böbrek yetmezliği nedeniyle karmaşıklığı daha da artan bir durum olan kolon kanseri teşhisi kondu. Ertesi yıl, ikinci kocası Erwin Bach, organlarının böbrek fonksiyonu %5’e düştüğü için ona böbrek bağışlamayı teklif etti.

Nakil 2017’de gerçekleştirildi ve karmaşık iyileşme sürecine ve vücudunun bilinmeyen bir ajana karşı direncine rağmen Tina’nın durumu düzeldi. 2020’ye gelindiğinde, küresel salgının gelişiyle birlikte şarkıcı, başka bir sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yine de gerekli bakımı yaptı ve kendini sağlıklı hissettiğini söyledi.

Farkında olmak

Turner, bu yıl Mart ayının ortalarında, Dünya Böbrek Günü vesilesiyle, böbrek hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için Instagram hesabında bir gönderi paylaştı. Bu koşulların getirdiği ciddi belirti ve sonuçları göz ardı ederek kendi hayatını tehlikeye attığını iddia etmiştir.

Ayrıca böbreklerinin, kan basıncını geleneksel ilaçlarla tedavi etmemenin kurbanı olduğunu da itiraf etti. Bu hastalık genellikle çoğu zaman semptom vermez, bu nedenle birçok durumda teşhislere gereken önem verilir. Acil bir durum olarak ortaya çıktığında, aşağıdaki belirtiler görünebilir:

  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Burun kanaması
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Karışıklık hissi
  • Görüşteki değişiklikler

Pan American Journal of Public Health’de yer alan bir başka araştırmaya göre, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için en önemli geri döndürülebilir risk faktörüdür. Yayın, bölgedeki bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin %17’sinin hipertansiyona atfedildiğini öne sürüyor.

Sağlık sorunlarına karşı verdiği cesur mücadelenin ardından Tina Turner’a veda

Dünya, bir müzikal efsanenin gidişinin yasını tutuyor. Tina, sanatsal mirasına, sahne becerisine ve ikonik tarzlarına ek olarak ciddi hastalıklarla nasıl savaşılacağına dair bir örnek verdi. “Rock and Roll Kraliçesi”, son anına kadar, kendisini yıllardır rahatsız eden böbrek rahatsızlıklarının tedavisinin önemi konusunda farkındalık yaratmaya çalıştı.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campbell, N. R. C., Paccot, M., Whelton, P. K., Angell, S. Y., Jaffe, M. G., Cohn, J., Espinosa, A., Irazola, V., Brettler, J. W., Roccella, E. J., Maldonado, J. I., Rosende, A., Ordunez, P. (2021). Directrices de la Organización Mundial de la Salud del 2021 sobre el tratamiento farmacológico de la hipertensión: implicaciones de política para la Región de las Américas. Rev Panam Salud Publica, 46:e54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9097923/.
  • Carey, R. M., Moran, A. E., & Whelton, P. K. (2022). Treatment of Hypertension: A ReviewJAMA, 328(18), 1849–1861. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2022.19590.
  • Lotfollahzadeh, S., Recio-Boiles, A., Cagir, B. (2022). Colon Cancer. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262132/.
  • MedlinePlus (2022). Diálisis – peritoneal. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007434.htm.
  • Oparil, S., Acelajado, M. C., Bakris, G. L., Berlowitz, D. R., Cífková, R., Dominiczak, A. F., Grassi, G., Jordan, J., Poulter, N. R., Rodgers, A., & Whelton, P. K. (2018). Hypertension. Nature reviews. Disease primers, 4, 18014. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14.
  • Sosa, Á., Baranchuk, A., López-Santi, R., Wyss, F., Piskorz, D., Puente, A., Ponte-Negretti, C. I., Muñera-Echeverri, A., & Piñeiro, D. J. (2022). El control de la hipertensión arterial, una asignatura pendiente. Revista Panamericana de Salud Publica, 46, e147. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.