Kulak Çınlaması: Sebepleri ve Tedavileri
Beyninizde çalan ve diğerleri tarafından duyulamayan bu tip seslerin (kulak çınlaması) gerçekte tinitus adı verilen bir dış uyaran olduğunu bilmek önemlidir. Dünya nüfusunun yaklaşık %90’ı bunu bir ya da bir çok kez yaşamıştır.
Bu olay sürekli oluyorsa gerçek bir probleme dönüşebilir ve günlük hayatınızı rahatsız etmeye başlayabilir. Uzmanlara göre, bu kronik hastalık popülasyonun %3’ünde görülmektedir. Peki bu neden olur? Tinitusun ana sebebi nedir? Daha da önemlisi, kulak çınlamasının tedavisi var mıdır?
Tinitusun sebepleri nelerdir?
Öncelikle şunu kafanızda netleştirmelisiniz: tinitus bir hastalık değildir, fakat henüz farkında olmadığımız bir problemin semptomudur. Dediğimiz gibi, kulak çınlaması olduğunda genellikle fark edilir, fakat en önemlisi buna neyin sebep olduğunu bulmak ve bunun günlük bir sorun olmasını önlemektir. Bakalım!
1. Kulaklıkla dinlediğiniz yüksek sesli müziğe dikkat edin
Bu, elektronik aletlerden kulaklıkla yüksek seste müzik dinleyenler için her zaman yapılan bir uyarıdır. Sizin başınıza da gelmiştir, spor yaparken veya müzik dinleyerek yürürken.
Kulaklıkları çıkardığınız zaman, kısa ama rahatsız edici bir çınlama duyarsınız kulaklarınızda. Bunun sebebi nedir peki? Basitçe söyleyelim, bu ses işitme sinirlerinizde oluşan aşırı uyarılmadır; ara sıra meydana gelse bile, eğer kulaklarınızı çok sık yüksek sese maruz bırakıyorsanız sürekli bir problem haline gelebilir.
2. Baş ve boyundaki damarlarda anormallikler
Bu merak edilen fakat çok da gerçek bir olaydır. Tinitus, kulaklarımızı saran dokuların titreşmesi sonucu veya işitme sistemindeki sinirlerin çok önemli olduğu yerlerde oluşan bir sorundan dolayı meydana gelir.
Bazı insanlar, bir “boyun incinmesi” veya kasılması sonucu, kulak etrafındaki kaslarda veya çenenin kendisinde bazı minik anormalliklere maruz kalırlar ve kulaklarında rahatsız edici bu çınlamaları duymaya başlarlar.
Genellikle bu geçici bir şeydir, fakat bazen yüz anatomimizdeki farklar sebebiyle, yüz kaslarının ve sinirlerin düzeninden dolayı, bazılarımız kulak çınlamasını daha yüksek bir frekansta tecrübe etmeye daha meyillidir.
3. Meniere Sendromu
Meniere sendromu iç kulağı etkileyen bir hastalıktır. Enflamasyona, baş dönmesine, sersemliğe ve işitme kaybına sebep olur. Bu tip bir hastalığı yaşayanlarda, kulak çınlaması daha sık görülür. Meniere sendromu çok önemli bir problem olduğundan, uzmanlar hayat kalitenizi arttırma amacıyla bu hastalığı iyileştirmek için daha çok çalışacaklardır.
Genellikle, Meniere sendromu kalıcı bir işitme kaybına sebep olur, fakat günümüzde iyi sonuçlar veren çeşit çeşit tedaviler vardır.
4. Hipertansiyon
Bazı insanlar genellikle şu şekilde kulak çınlamasını duyarlar: gece etrafta hiçbir ses olmadığında, sürekli atan bir ses duymaya başlarlar. Hatta vızıldama veya bir derenin akması gibi bir ses duymak da çok yaygındır. Bu bizim kan basıncımızdır.
Eğer bu sizin başınıza çok sık geliyorsa, doktorunuza görünmekte bir fayda var. Bu dikkate almanız gereken bir semptomdur.
5. Stres and anksiyete
Şaşırdınız mı? Haftalarca ve hatta aylarca süren yüksek seviyede stres ve anksiyete, çeşitli problemlere yol açabilir ve bazen tinitusun da bundan kaynaklanması olasıdır. Bu tip stres normal olarak yüksek bir kas gerilimi yaratır, bu da yüz ve çene kasları etrafında yoğunlaşır. Hatta örneğin, diş gıcırdatmaya ve çene sıkmaya sebep olabilir.
İlginizi çekebilir: Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkmaya 4 Çözüm
Diş gıcırdatmasından muzdarip olan insanlar genelde kulak çınlaması da yaşarlar ve bu kesinlikle göz ardı edilmemelidir!
Kulak çınlaması için tedavi
Kulak çınlamasını etkili bir şekilde tedavi etmek için öncelikle bunu neyin meydana getirdiğini bilmemiz gerekir. Kan damarlarını genişletici ilaçlar sık sık iyi bir kan dolaşımını oluşturmak için verilir. Fakat bize tedaviyi önerenin her zaman doktorumuz olması gerekir, özellikle de probleminiz hipertansiyon ile alakalı ise, diğer ciddi işitme problemlerini de yaşıyor olabilirsiniz.
Eğer stres yaşıyorsanız ve diş gıcırdattığınızı fark ettiyseniz, diş için ayırıcı kullanmanız iyi bir fikir olacaktır, ayrıca duygularınızı ve stres kaynaklarınızı da kontrol etmeniz gerekmektedir.
Rahatlamak, rahatsız edici biplemelerin frekansını ve yoğunluğunu düşürmek için günümüzde bazı ilginç müzikal terapiler denenmektedir. Örneğin, bazı insanlar bütün frekansları içeren ve “beyaz gürültü” denilen sesler dinleyerek büyük bir rahatlama yaşamışlardır.
Ve, tabii ki de şunu bilmek en önemli noktalardan birisidir, kulak çınlamasını tedavi etmek için, beslenme düzeniniz her zaman en basit çözümdür.
Peki neden? Enflamasyonu engellemek için, kan dolaşımını desteklemek için ve genel bir denge sağlamak için beslenme düzeninin sağlıklı olması vazgeçilmez bir konudur. Bir de rahatlama terapilerini de yaşamınıza dahil ediyorsanız, hayat kalitenizi arttırırken daha ruhani bir bakış açısı edindiğinizi göreceksiniz.
Ne yapmanız gerektiği hakkında şunları not alın:
- Beslenmenizden kırmızı eti, işlenmiş yiyecekleri ve katkı maddesi bulunan yiyecekleri çıkarın.
- Kızarmış veya baharatlı yiyecekler yemeyin.
- Öğünlerinizden tuzu ve beyaz unu uzaklaştırın.
- Alkolü ve gazlı içecekleri hayatınızdan çıkartın.
- Taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırın, tam tahıllı ekmekler ve kuruyemişler tüketin.
- Zencefil çayları için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
- Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.
- Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
- Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
- Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
- Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
- Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012