Tiroid Sorunları Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin
Büyük önemine rağmen, tiroid bezi genellikle göz ardı edilir.Bu bez, vücudunuzun çeşitli işlemlerinde aktif olarak çalışır. Bunların çoğu metabolizmanızla ilgilidir.
Boyutu çok büyük olmamasına rağmen, vücut için önemi kesinlikle öyledir. Bu göze çarpan bez, tiroksin ve triiyodotironin gibi hormonların üretimi sayesinde işe yarar. Bunlar kan ile dolaşım sisteminizde taşınır.
Hedeflerine ulaştıklarında, vücudunuzun hayati durumunu aktif etmek ve korumakla sorumlular.
Tiroidinizden Gelen Hormonların Ana İşlevleri Nelerdir?
Bu hormonların işlevleri şunlardır:
- Kas sisteminin işlevlerini etkiler.
- Hem merkezi hem de çevresel sinir sisteminiz için hayati önem taşır.
- Proteinin sindirimini düzenler.
- Düzgün vücut büyümesine katkıda bulunur.
- Metabolizmanıza yardımcı olur.
Tiroid Bezi İle İlgili Sorunlar
Aktif katılımı ve ürettiği hormonlar nedeniyle tiroidiniz tükenmeye başladığında çeşitli problemlere neden olur.
Bunlar arasında şunlar vardır:
- Tiroid kanseri
- Guatr veya genişlemesi
- Tiroidit veya enflamasyon
- Hipotiroidizm veya hormonal yetersizlik
- Hipertiroidizm veya aşırı miktarda hormon
- Yumrular veya şişkinlikler
Tiroid Problemlerini Nasıl Tespit Edebilirsiniz?
Tiroid bezinin vücudunuzda oynadığı rolü göz önünde bulundurarak, bununla ilgili durumların ortaya çıkışını tespit etmeyi öğrenmek önemlidir. Bu sayede zaman içinde onları önleyebilir ve daha kötü bir problemden sakınabilirsiniz.
Birkaç farklı hastalık vardır, ancak gösterdikleri belirtiler genellikle benzer özelliklere sahiptir.Şimdi, en net sinyallere bir göz atalım, böylece bunları kolayca akılda tutabilirsiniz.
1. Herhangi bir sebep olmadan kilo kaybı veya alımı
Nedensiz kilo kaybı ve alımından bahsederken, bu durum neredeyse her zaman tiroid bezi problemleri ile ilişkilidir.Metabolizmanızın önemi belirleyici faktördür.
Daha fazla hormon ürettiğinizde, vücudunuz kararsız bir duruma girer. Bu nedenle, mevcut hormonlara dayalı herhangi bir kontrolü olmaksızın kilo verir veya alırsınız.
2. Reprodüktif sorunlar
Hormon üretimi bu bez için çok önemlidir. Başarısız olduğunda, reprodüktif sorunlar çok belirgin bir sinyal olabilir.
- Kadınlar için, adet döngüsünü değiştirebilir.
- Erkekler için, yakın ilişkilere girme arzusunu azaltabilir.
3. Tiroid sorunu kabızlık yapabilir
Sindirim süreci en çok etkilenen ve engellenenlerden biridir. Bu bezin gerekli hormonal aktivitesi azaldığında olur.Bundan dolayı, besinlerin doğal emilimi azalır.
Böylece, sizin kabızlık nedeniyle acı çekmenize neden olur.Yiyecekler yeterince işlenmediğinde, kurtulmanız gereken atıklar çok azdır. Bu tuvalete giderken zorluğa neden olur.
4. Tiroid bezi problemleri ruh halinde değişikliklere neden olur
Tiroid bezi problemlerini tespit ederken bir başka belirleyici faktör ruh halinizdir. Bir kişi kararsız durumda ise, bu sorun nedeniyle olabilir.
Bu fizyolojik kararsızlık ile ilişkili birçok ruh hali değişiklikleri vardır. Bu ruh hali değişiklikleri, acı, stres, anksiyete ve depresyondur. Bunu gözden kaçırmamalısınız.
5. Ani vücut ağrıları
Vücudunuzdaki ağrılar sonsuz faktörler nedeniyle olabilir. Bununla birlikte, tiroid değişiklikleri ana faktörlerden biridir.Bu bezle ilgili bir probleminiz varsa, en karakteristik ağrılar tendonlarınızda veya farklı kas gruplarında görülür.
Güvendiğiniz bir doktora görünün
Açıkladığımız semptomlar, bu önemli bezle ilgili problemleri tanımak için yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir şüpheniz varsa, güvendiğiniz bir doktora görünmek akıllıca olacaktır.
Bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz, profesyonel tedavi almak iyi bir fikirdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brandan, N. C., Llanos, I. C., Rodríguez, A. N., & Ruíz, D. A. N. (2010). Hormonas Tiroideas. Universidad Nacional del Nordeste. https://doi.org/10.1089/thy.2007.0257
- Catabria, U. de. (2001). Glándula Tiroides. https://doi.org/10.1210/jcem.84.2.5444
- Gargallo Fernández, M. (2013). Hipertiroidismo y embarazo. Endocrinologia y Nutricion. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2012.11.006
- Jódar Gimeno, E., Martínez Díaz-Guerra, G., Rodríguez Jiménez, C., & Hawkins Carranza, F. (2008). Tiroiditis. Tiroiditis aguda. Tiroiditis subaguda granulomatosa. Tiroiditis silente. Tiroiditis posparto. Tiroiditis de Hashimoto. Otras tiroiditis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(08)73177-1
- RECHE MOLINA, I., VALERA, B., HIDALGO, C., LEÓN, L., & PIÉDROLA, G. (2000). Hipertiroidismo: clínica, diagnóstico y tratamiento. Medicina General y de Familia.
- Toni, M., Pineda, J., Anda, E., & Galofré, J. C. (2016). Hipertiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.003
- Toribio, R. E., & Duckett, W. Μ. (2004). Glándula tiroides. Medicina Interna Equina, Vol. 2.
- Ursu, H. I. (2014). Consensus on current guidelines for the management of thyroid cancer. Acta Endocrinologica. https://doi.org/10.4183/aeb.2014.707