Titreme: Neden Olur?

Üşüme, her insanın yaşadığı ortak bir histir. Bir anlamı olmayabilir veya bir hastalığın habercisi değildir. Bu yazıda size neden titreme yaşadığımızı anlatıyoruz.
Titreme: Neden Olur?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Titreme temelde vücut titremesi olarak kendini gösterir. İstemsizce olurlar, yani ne zaman titreyip ne zaman titremeyeceğimize karar veremeyiz. Bazen titrediğimizde ‘tüylerim diken diken‘ oldu benzetmesini kullanırız.

Bu titremeler, vücudun baştan aşağı tepki mekanizması olarak gerçekleştirdiği ani kas kasılmaları ve gevşemeleridir. Bu sorunun cevabı titremelerin şekline göre farklılık gösterir.

En sık rastlanılanı, soğuk ortamlarda veya vücutta ateş olması durumunda  insan vücudunda titremeler kendini gösterir. Her iki durumda da vücut ısınının düşmesinin işlevi,  vücut iç sıcaklığını düzenlemektir.

İnsanoğlunun, iç sıcaklığını korumak için gereken sabit sistemlere ve mekanizmalara sahip olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu sistemler, kafatasımızın içinde bulunan Hipotalamus adı verilen bir organ tarafından yönetilir.

Hipotalamus vücut sıcaklığını sabit tutmak için beyne emirler verir:

  • Havadaki ısıyı dağıtmak ve daha fazla oksijen hareketi oluşturmak için akciğer ventilasyonunu artır.
  • Aşırı ısınmayı vücuttan sıvı olarak atmak için terle, böylece dışarıdaki hava teri buharlaştırarak vücudun soğumasını sağlar.
  • Isı üretmek için titre.

Bazen titremeyle beraber tüyler diken diken olur, bunun sadece titremenin bir sonucu olduğunu ya da titremeyle aynı anlama geleceğini düşünmemeliyiz. Tüylerin vücudumuzda bulunma şekli itibariyle, tüylerin vücudumuzda diken diken olması doğaldır. Tüylerin İşlevi, cilt üzerinde ısı yalıtım tabakası oluşturmaktır. Böylece terleme ile kaybettiğimizden daha fazla ısı kaybetmeyiz.

Bu nedenle tüylerimizin diken diken olması her zaman titremeyle ilişkilendirilemez. Tüylerimizin diken diken olmasının daha çok soğukla ilişkisi vardır.

1. Ateş nedeniyle titreme

Ateşimizin çıkması, enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir ancak hepsi üşümeye yol açar. Çocuklar ve yaşlılar gibi bazı yaş gruplarının kas hareketlerini belirgin hale getirme olasılığı daha yüksektir.

Bazı sağlık protokolleri ateş nedeniyle oluşan titreme için tedavi önerse de, bunlar genel olarak kullanılmamaktadır. Bazı aşırı durumlar için ilaç tedavisi yazılır. Kalsiyum tuzları ve morfin sülfat içeren ilaçlar tercih edilen ilaçlardır.

Ateş nedeniyle oluşan titreme, sonrasında kendisini gösterecek olan büyük resmin bir başka semptomudur. Bu nedenle kesin tanıya varmak için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Tedavi ateş nedeniyle titremenin altında yatan hastalığa yönelik olacaktır.

ateş
Ateş, titremenin temel sebeplerinden biridir.

2. Üşüme

Dış ortam çok soğuk olduğunda ve vücut ortam sıcaklığını böyle algıladığında, vücut iç ısısını üretmek için titremeye başlar. Daha önce açıkladığımız gibi, bu Hipotalamus mekanizmasının beyne verdiği bir başka emirdir.

Vücuttaki yağ miktarına bağlı olarak, soğuğa karşı her insanda küçük farklılıklar ve tepki gösterme eğilimi vardır. Daha az vücut yağına sahip olanlar, diğerlerinden daha fazla titreme eğilimindedir.

3. Çocuklar ve titreme

Pediyatrik(çocuk) yaş, yetişkin aşamasına göre daha sık titreme ile karakterize edilen bir yaş aralığıdır. Yaşlılara göre sadece bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülen ateş nedeniyle değil, aynı zamanda kendiliğinden ortaya çıkması nedeniyle bu yaş aralığında daha yaygın rastlanan bir durumdur.

Çocukluk çağında kendiliğinden ortaya çıkan titreme, açlık hissi veya dışkılama dürtüsü gibi durumların çocuklarda anksiyete yaratması durumuyla ilişkilendirilmiştir. Tamamen iyi huyludur ve tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

4. Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar ateşe neden olduğundan insan vücudunda titreme yaratır. Vücut ısısını artırarak, vücuda giren mikroorganizma ile savaşır, organlara zarar vermemek için insan vücudunun bu ısıyı elimine etmesi beklenir.

Bir enfeksiyonun neden olduğu ateş, başka gerekli mekanizmayı harekete geçirmek için titremeye zorlayan gerekli bir süreçtir. Üşüme özel bir tedavi yöntemi gerektirmese de, ateşin arkasındaki enfeksiyonu tedavi etmek için bir doktora gitmek faydalı olacaktır.

çocuklarda ateş
Çocuklarda ateş oldukça yaygındır. Bu nedenle titreme ve üşümeyle beraber kendini gösterir.

5. Hipoglisemi

Hipoglisemi, kanda normalden daha düşük bir şeker değerinin görülmesidir. Hipoglisemi yaşayan kişide, soğuk terleme ve baş dönmesi gibi diğer bayılma öncesi semptomlarla birlikte titreme görülür.

6. Prostat ve menopoz oluşumu

Yaş ilerledikçe daha önce vücudumuzda görmediğimiz semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Bu semptomların arasında titremeler vardır. Erkeklerde titremenin sebebi prostat başlangıcıdır. Altmış yaşın üzerindeki erkeklerde, idrara çıkmayı zorlaştıran prostat büyümesi görülür. Büyüyen prostat nedeniyle idrar yapmak için her çaba harcayışınızda titreme hissedebilirsiniz.

Kadınlarda titremeye neden olan sorun ise menopozdur. Menopoz evresine geçen kadınlarda, vücut iç ısısında geçici bir artışın algılanması sıcak basmalarıyla ilişkilendirilirler. Titreme, bu aşamada sıcaklık düzenleyici görevi görür.

Sonuç:

Yazımızdan anlaşıldığı üzere, titreme genellikle tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymaz. Eğer ateş varsa, bir doktora danışmak gerekir. Bazen enfeksiyonlar ilk semptomlarını titreme nöbeti ile gösterirler. Başvuracağınız sağlık hekimi, tedavi gerektiren durumlarla, iyi huylu ve kendi kendine çözülecek durumları nasıl ayırt edeceğini zaten biliyordur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alpízar Caballero, Lourdes B., and Esther E. Medina Herrera. “La fiebre: conceptos básicos.” Revista Cubana de Pediatría 70.2 (1998): 79-83.
  • Arcos, Román Ruiz, et al. “Fiebre en pediatría.” Revista Mexicana de pediatría 77.S1 (2010): 3-8.
  • Taniguchi T, Tsuha S, Takayama Y, Shiiki S. Shaking chills and high body temperature predict bacteremia especially among elderly patients. Springerplus. 2013;2:624. Published 2013 Nov 21. doi:10.1186/2193-1801-2-624
  • Dall L, Stanford JF. Fever, Chills, and Night Sweats. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 211. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK324/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.