Komplikasyonları Önlemek İçin Ateş Nasıl Düşürülür?

Olası komplikasyonları önlemek için ateşi düşürmek çok önemlidir. Öncelikle ev yapımı önlemleri deneyebilirsiniz. Ancak onlar işe yaramazsa, özellikle de ateşi olan kişi bir çocuksa bir doktora görünmeniz en iyisidir. 
Komplikasyonları Önlemek İçin Ateş Nasıl Düşürülür?

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2020

Diğer sağlık komplikasyonlarını önlemek için ateş nasıl düşürülür, bunu bilmek çok önemlidir. Ateş, vücudun sıcaklık ayarı noktasında bir artış olmasıdır.

Vücudun sıcaklığı ortalama olarak her zaman 37 derece civarında olmalıdır. Gün boyunca bir dereceye kadar varyasyon olması normaldir. Bu mutlaka hastalık olduğu anlamına gelmez.

Beslenme, egzersiz ya da hava gibi pek çok faktör vücudun ısısının artmasının nedenlerinden bazılarıdır. Ancak bir kişinin vücut sıcaklığı 37.5 derecenin üzerinde olduğunda bu, ateşi olduğu anlamına gelir.

Ateş nedir?

Ateş, vücudun olası hastalıklara olumlu tepki verdiğini gösteren bir göstergedir. Yine de dikkatli olmalısınız. Bebeklerde, özellikle emzirilen bebeklerde 37.77 çok yüksek bir sıcaklıktır.

Bu durumda, ateşin tedavi edilmesi gerekir ve bebeğin hastaneye yatırılması veya en azından bir pediatrik konsültasyon yapılması gerekebilir.

Ateş hemen hemen her zaman diğer belirtiler ile ilişkilidir:

  • Tüm kafatasını çevreleyen kalıcı baş ağrısı; sıkılık hissi
  • Titreme ve terleme
  • Karıncalanma ile kas ağrısı
  • Dehidrasyon, kuru cilt, gözyaşında azalma ve idrar tutma
  • İştah kaybı
  • Genel zayıflık

Altı ay ile beş yaş arasındaki çocuklarda ateşli nöbetler oluşabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar hastanın yere uzanmasını sağlamayı, kendilerine zarar vermemeleri için onları korumayı ve ataktan sonra bir doktora başvurulmasını önerirler.

başı ağrıyan adam
Ateş, bir iç sürecin işaretidir. Hipotalamus vücut ısısını düzenler.

Nedenleri

Sıcaklığı düzenlemekten sorumlu vücut parçası beyinde yer alır. Adı hipotalamustur. Termostat gibi çalışır. Ancak farklı nedenlerle referans sınırını artırabilir. İşte o zaman korunan ısıda bir artış meydana gelir.

Virüsler ve bakteriler gibi enfeksiyöz ajanlar ateşe neden olabilir. Ayrıca romatoid artrit gibi enflamatuvar hastalıklar, tümörler ya da ilaçların yan etkisi de ateşe yol açabilir. Aynı şekilde tüm aşı türleri ateşe sebep olabilir.

Ateş nasıl iyileştirilir?

Doktorunuz hafif ateş için, özellikle de ek semptomlar yoksa, büyük olasılıkla belirli bir tedavi reçete etmez. Hatta hafif ateş vücudun bir virüsle veya bakteriyle savaşa iyi yanıt verdiğinin bir işaretidir. Yükselmiş sıcaklık, hastalığa neden olan mikroorganizmaların azaltılmasına bile yardımcı olabilir.

Ateş, ek rahatsızlığa yol açtığında veya yüksek olduğunda tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda, bir doktor, ibuprofen veya parasetamol gibi reçetesiz satılan ilaçları yazabilir. Yalnızca önerilen dozları kullanmalısınız. Önerilen dozu aşmayın ve bu ilaçları uzun süre kullanmayın. Çünkü böbrek ve karaciğer hasarına neden olabilirler.

Bu ilaçlar ateşi azaltmazsa, bu durumun nedenini aramak, antibiyotik ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için anahtar olacaktır. Bademcik iltihabı veya zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonların olması durumunda antibiyotiğe ihtiyaç duyulabilir. Eğer viral bir enfeksiyonsa, antibiyotikler işe yaramaz.

Çocuklarda, ateş ilk dozdan sonra devam ederse, bir çocuk doktoruna danışmalısınız. Reye sendromuna yol açabileceği için çocuklara aspirin vermemelisiniz. Reye sendromu nadiren de olsa ölümcül olabilir.

Ateş nasıl düşürülür: Diğer tavsiyeler

Bebekler söz konusu olduğunda, özellikle de 28 günlükten daha küçüklerse, ateşi tedavi etmek için en iyi seçenek hastaneye yatırmaktır. Yeni doğan bebekler, intravenöz ilaçlar ve özel bakım gerektiren ciddi hastalıklara karşı savunmasızdırlar.

Ek rahatsızlıklar ile ilişkili olmadığı sürece, ateşi düşürmek için bazı ev yapımı önlemleri deneyebilirsiniz. Dehidrasyon durumunda su içmek zorundasınız. Daha da iyisi oral rehidrasyon çözümlerine başvurabilirsiniz. İkincisi sadece rehidrasyonu sağlamakla kalmaz, elektrolitleri, vücut işleyişi için gerekli bileşenleri içerir.

Ayrıca dinlenmek, hafif kıyafetler giymek, oda sıcaklığını düşük tutmak ve sadece bir çarşafla uyumak iyileşmeye yardımcı olur. Ayrıca alına, koltukaltlarına, kasıklara veya ayak tabanlarına sıcak su kompresi uygulanması tavsiye edilir.

Bunların dışında ateşi azaltmak için tüm vücudunuzu ıslattığınız sıcak su banyolarını deneyin. Sarımsak, fesleğen, sedefotu, zencefil, kekik ve biraz balla tatlandırılmış papatya çayı faydalıdır. Günde iki üç kez içmelisiniz.

anne küçük kız ateş
Çocuklarda ateş konusunda çok dikkatli olmalısınız. Onların vücutları sıcaklık değişimlerine karşı daha hassastır.

Ateş nasıl düşürülür: Unutmamanız gereken bilgiler

Bebeklerde ateş 37.77’ye, yetişkinlerde 38.88’e ulaştığında bir doktora danışılmalıdır. Gerçekten de ateşe baş ağrısı, kusma, sinirlilik, karın ağrısı, deri döküntüsü eşlik ediyorsa ya da yüksek sıcaklık devam ederse doktora danışılması çok gereklidir.

Ateşi düşürmek için sakin ama özenli hareket etmeniz gerekir. Aksi takdirde nöbetler ve bilinç kaybı gibi komplikasyonlar oluşabilir. Tüm bunlar hastanın durumunu kötüleştirir ve hatta hayatlarını riske atabilir. Bu yüzden ciddi ateş durumlarında bir doktora gitmek çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
  • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
  • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
  • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
  • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
  • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
  • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
  • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.