Yüksek Ateşi Düşürmek İçin İpuçları: Akılda Tutulması Gereken Şeyler
Hasta olduklarında pek çok insan, diğer semptomlar ve rahatsızlıkların yanında, vücut sıcaklıklarının da normalden daha yüksek olduğunu hissederler. Bunun ciddi bir durum olmadığını biliyorsanız, yüksek ateş için ne yapabileceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Yüksek ateşi düşürmek için aşağıdaki ipuçlarını okuyabilirsiniz.
Bu yazımızda yüksek ateşin ve bu konuda aklınızda tutmanız gereken şeylerin ne olduğu hakkında biraz bilgi alacaksınız. Küçük hastalıkları hafifletmek için gereken temel ilk yardım becerilerine sahip olmak her zaman iyi bir fikirdir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Q Ateşi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Yüksek Ateş Nedir?
Yüksek ateş, vücut sıcaklığındaki bir artıştır. Pek çok durumda bir tür enfeksiyondan muzdarip olduğunuzun bir işaretçisidir. Bir tepki olarak, vücudunuz patojenlerle savaşmak ve sağlığını geri kazanmak için sıcaklığını arttırır. Bu durumlarda ateş ciddi değildir ve tedavi edilmesi gerekmez. Hatta işe yarayan bir şeydir.
Vücut sıcaklığı yaşınıza, günün saatine ya da yapıyor olduğunuz aktiviteye bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, vücudunuzun neresinden sıcaklığı ölçtüğünüz de önemlidir. Bu bağlamda, vücut sıcaklığı aşağıdaki noktalarda, aşağıdaki derecelerin üstüne çıktığında yüksek ateş adını alır:
- Kol altı: 37.2 ° C.
- Ağız: 37.8 ° C.
- Temporal arter, kulak, or rektum: 38 ° C.
Bir dijital termometre kullanmanız önerilir. Bu termometreler şu an piyasada olan en etkili ve doğru sistemdir. Ayrıca ateşinizi kol altınızdan değil de ağzınızdan (dil altından) almanız daha etkili olacaktır. Diğer yandan, rektal ateş ölçümü bebekler için uygun bir çözümdür.
Düşük Dereceli Ateş ve Tam Dereceli Ateş
En önemlisi, ateşin ciddiyetini dikkate almalısınız. Eğer sadece normalden 1 derece yüksekse bu düşük dereceli bir ateş olarak değerlendirilir. Bundan dolayı hafif ya da orta dereceli bir ateştir.
Yüksek ateşe sıklıkla eşlik eden diğer semptomlar şunlardır: titremeler, sarsıntılar, ağrı, donuk gözler ya da üşümedir.
Ateşi Düşürmek Gerekli Midir?
Görebildiğiniz üzere, yüksek ateş genellikle bir hastalığın çeşitli semptomlarından bir tanesidir. Bundan dolayı, eğer ateş orta şiddetteyse önemli olan şey hastanın dinlenmesini kolaylaştırmak ve herhangi bir rahatsızlığını iyileştirmeye çalışmaktır (örneğin, grip söz konusu olduğunda).
Ateşiniz yüksek olmadığında ateş düşürücü ilaç almak başka bir enfeksiyon ya da hastalıktan iyileşmenizi hızlandırmaz, bunu aklınızda tutmanız önemlidir. Ancak, dikkate alabileceğiniz ve çok yararlı olabilecek bazı ipuçları vardır.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Grip Vücudu Nasıl Etkiler?
Yüksek Ateşi Düşürmek İçin İpuçları
Bol Sıvı İçin
Öncelikle, yüksek ateşi düşürmek için uygulayabileceğiniz en iyi tavsiye, hem yetişkinler hem de çocuklarda, sıvı tüketiminizi arttırmaktır. Bu tavsiye ishal ya da kusma dolayısıyla dehidrasyon riskiniz varsa özellikle önemlidir.
Suyun yanında, doğal meyve ve sebze suları da tercih edebilirsiniz. Bunlar vücudunuza pek çok besin sağlayacaktır. Örneğin C vitamini enfeksiyonlarla savaşmak için çok yararlıdır. Barbados kirazı, guava, kivi, çilek, ve narenciyelerin tamamı yüksek seviyelerde C vitamini içeren meyvelerdir.
Sıvı tüketiminizi arttırmak (su, şekersiz doğal meyve suları) ya da ağrı kesiciler almak yüksek ateşi düşürmek için size yardımcı olabilir.0
Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Zencefil İnfüzyonu
Zencefil başlangıç seviyelerindeyken yüksek ateşi, ve grip ve soğuk algınlıklarının bazı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir gıdadır. Ancak, bu zencefilin her zaman %100 etkili olduğu anlamına gelmez, ve zencefil tüketerek doktorunuzun tavsiyelerini görmezden gelemezsiniz.
Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Analjezikler
Ağrı kesiciler ağrı ve yüksek ateşi tedavi etmek için en yaygın ilaçlardır. Ayrıca, ciddi rahatsızlıklar yaşadığınızda size geçici bir rahatlama sağlayabilir. Ancak, eğer hasta hissediyorsanız bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman önerilir.
Genel olarak, bu ilaçlar sadece yetişkinler için önerilir. Çocuklar söz konusu olduğunda her zaman aşırı dikkatli olmalısınız ve doktorunuz ile ilacın üreticisi tarafından belirtilen dozu takip etmelisiniz.
Son olarak, eğer ateş artarsa ya da geçmezse, ya da diğer uyarıcı semptomlar yaşarsanız en kısa zamanda doktora gitmelisiniz. Aşırı ağrı, nefes darlığı ve dehidrasyon riskini hafife almayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
- Álpizar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1999). Fisiopatología de la fiebre. Revista Cubana de Medicina Militar.
- Ruiz, R. (2010). Fiebre en pediatría. Revista Mexicana de Pediatría.
- J.M., R.-R. F. and F. (2014). La fiebre. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.