El ve Ayaklarımızda Neden Karıncalanma Hissederiz?
1 Şubat, 2019
Ciddi bir durumu işaret etmiyor olsa da, el ve ayaklarınızda karıncalanma yaşıyorsanız, daha ciddi sorunlardan kaçınmak için bir uzmana görünmelisiniz.
Bacaklarınız çapraz şekilde çok uzun süre oturduktan sonra bir karıncalanma hissi olması normaldir. Fakat, ellerde ve ayaklarda çok sık bir şekilde karıncalanma hissi olması, dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu hissi sürekli yaşamak normal değildir ve bir doktora görünülmesi gerekir.
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissinin en yaygın nedenleri.
Boyunda ya da sırtta sıkışmış bir sinir
Kötü bir pozisyonda uyumak ya da spor yaparken sakatlanmak, boynunuzda ya da sırtınızdaki bir siniri sıkıştırabilir.
Çok ciddi bir sorun olmasa da, elleriniz ve ayaklarınız karıncalanmaya karşı duyarlı hale gelebilir. Yanlış omzun üstünde yatıyormuş gibi hissedebilir ya da belirli pozisyonlarda ağrılarınız olabilir. Artrit gibi daha ciddi bir duruma yol açabileceği için bu sorunla bir an önce ilgilenmek önemlidir.
Ağrı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek ilaçlar olsa da, bölgeyi rahatlatmak ve sinirin yerine geri konması için bir fizyoterapist ile çalışmak en iyisidir.
Hatırlanması gereken önemli bir nokta var; masajla ya da denetimsiz egzersizler yoluyla sorunu kendiniz düzeltmeye çalışmamalısınız. Bilgi eksikliğinden dolayı daha ciddi bir hasara neden olabilirsiniz.
Hem ellerinizde hem de ayaklarınızda karıncalanma hissediyor musunuz? Sorununuz B12 vitamini eksikliği olabilir. Bu, kırmızı kan hücreleri üretilemediğinden kansızlığa neden olur.
Eğer sorununuz buysa aşağıdakileri de yaşarsınız:
Yorgunluk
Egzersiz yaparken ya da ayağa kalktığınızda baş dönmesi
Solgun cilt
Konsantre olmakta zorluk
Solunum zorluğu
Depresyon
Diyetinize bir göz atın ve gerekli değişiklikleri yapın. Yapabileceğiniz ilk şey, B12 vitamini bakımından zengin daha fazla gıda tüketmektir:
Kümes hayvanları
Sığır eti
Deniz ürünleri
Yoğurt
Yumurta
Süt Ürünleri
Kuzu
Karaciğer
Ton balığı
Alabalık
Bu eksiklik, vejetaryen ya da vegan yaşam tarzını aşırı derecede benimseyenler arasında çok yaygındır.
Bu siz olabilir misiniz? Diyetinizi önemli bir şekilde değiştirdiniz ve şimdi de ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma mı hissediyorsunuz? Bu durumda şunları eklemeniz gerekir:
Tahıl (tahıl barlar dahil)
Tofu (soya peyniri)
Soya ve soya ürünleri
Süt tozu
Karpal Tünel Sendromu
Akıllı telefonunuzda mesaj göndermekle veya bilgisayarda yazı yazmakla çok fazla zaman harcıyor musunuz? Tekrarlayan hareket ve titreşimler bileğinizdeki sinirlerinin sıkışmasına neden olup karpal tünel sendromuyla ve ellerde karıncalanmayla sonuçlanabilir.
Yapabilecekleriniz:
Ellerinizi dinlendirin. Her yarım saat ila bir saat arasında kısa molalar verin. Bu süre zarfında, ellerinizin konumunu değiştirin, döndürün ve avucunuzu açıp kapatın.
Eğer mümkünse, tüm vücudu rahatlatmak için omuzlarınızla biraz açma germe egzersizi yapma fırsatını değerlendirin.
Duruşunuzun doğru olduğundan emin olun. Bir masada çalışıyorsanız, ellerinizi doğru yere yerleştirdiğinizden emin olun. Bunu, çok yüksek veya alçak olmayan bir masa ile doğru bir masa başı sandalyesi seçerek başarabilirsiniz.
Diyabet
Şeker hastalığınız varsa, prediyabet iseniz veya insülin direnciniz yüksek ise, kan şekeri seviyesine dikkat etmeniz önemlidir. Bunun nedeni, kan şekerinin sinirleriniz için toksik olması ve ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya neden olabilmesidir.
Bu toksiklik, tedavi edilmezse, diyabetik nöropati ve devam eden kan şekeri seviyeleri artışı ile sonuçlanır.
Diyabetikseniz:
Geçtiğimiz üç ay boyunca gerçek kan şekeri seviyenizi belirtmek için periyodik ALC (glikole hemoglobin) testleri uygulayın.
Kan şekerindeki artışları önlemek için diyetinizin sıkı kontrolünü sağlayın.
Sağlıklı ve dengeli bir diyet takip edin.
Uygun kas fonksiyonunu sürdürmek için egzersiz yapın.
Tiroid yetmezliği
Doğru şekilde çalışmayan bir tiroid, karıncalanma, yorgunluk, soğukluk hassasiyeti, kilo alımı, kuru cilt ve saç dökülmesine neden olabilir.
Son birkaç aydır bu belirtilerin hepsini fark ettiniz mi? Eğer öyleyse, mümkün olan en kısa zamanda doktorunuzu görmelisiniz, çünkü doğru tedaviyi izlemediğinizde sorun daha da kötüleşir.
Doktorunuz, tiroidinizin durumunu kontrol etmek için bir kan testi isteyecektir. Gelecekteki komplikasyonları önlemek için tedavi rejimine harfi harfine uymanızı öneririz.
Multipl skleroz (çoklu sertleşim), kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve genelde 20 ila 40 yaş arasında belirir. Bu, hala bilinen bir nedeni olmayan bir hastalıktır. El ve ayaklarda karıncalanmanın yanı sıra en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:
Denge sorunları
Uyuşma
Kollarınızı ve bacaklarınızı taşıma zorlukları
Çift görme
Kaşıntı hissi
Konsantrasyon bozukluğu
El ve ayaklarda karıncalanma hissi multipl skleroz ile ilişkiliyse, doktorunuzla birlikte çalışmanız gerekir. Bunun nedeni, bu bozukluktan etkilenen birkaç organın olması ve bütünü dikkate almadan tek bir belirtiyi iyileştiremeyecek olmanızdır.
Artık el ve ayaklarda karıncalanmanın yaygın nedenlerini bildiğinize göre, sorununuzun geçici olup olmadığını ya da vücudunuzun size sağlığınızla ilgili bir sorun anlatıp anlatmadığını anlayabilirsiniz.
Tihanyi, B. T., Ferentzi, E., Beissner, F., & Köteles, F. (2018). The neuropsychophysiology of tingling. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2017.10.015
Sharif-alhoseini, M., & Rahimi-movaghar, V. (2012). Underlying Causes of Paresthesia. Underlying Causes of Paresthesia, Paresthesia. https://doi.org/10.5772/32360
Bu aslında sayıklama olarak adlandırılan gerçek bir uyku bozukluğu. Bununla birlikte, eşiniz uykusunda konuşurken derin, karanlık bir sırrı ortaya çıkarmasını beklemeyin, çünkü bu nadiren olur. Uykuda konuşma sıklıkla çocuklarda görülür. Genellikle, giderek daha az ortaya çıkar veya yaşla birlikte kaybolur.…
Sabaha başlama şekliniz, gün boyunca enerji seviyenizi etkiler. Ancak, bazen istenmeyen fiziksel ve duygusal etkilere yol açabilecek alışkanlıklar geliştirirsiniz. Bunlar aç karnına yapmamanız gereken şeylerdir. Bu alışkanlıkların birçoğu rutinlerimizin bir parçası olmuş olsa da, hatta “zararsız” gibi görünse de, gerçekte…
Çocukların hayatlarında oyun çok önemlidir. Ancak, şehirlerde gittikçe daha fazla sayıda çocuk açık havada oynamayı bırakıyor. Bunu yaparak, açık havada oynamanın fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarına sağladığı faydalardan mahrum kalırlar. Günümüzde çocuklar boş zamanlarının çoğunu televizyon izleyerek, video oyunları oynayarak…
Belki de her şeyden önce “Kendini sevmek gerekiyor” ifadesini okumanız ya da bir yerlerde duymanız gerekiyordur. Ancak, bazen bunu uygulamak biraz zor olabilir. Bu nedenle bugünkü yazımızda, kendinize olan saygınızı artırmanız ve hep sizinle birlikte olacak kişiyi, yani sizi sevmeniz…
Sigarayı bıraktıktan sonra ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Tütün nikotin yapraklarından yapılır ve yandığında duman çıkarır. Sigara içen kişi sonrasında, oldukça bağımlılık yapan kimyasallar (nikotin, gazlar, kanserojenler, serbest radikaller, oksidanlar, metaller ve radyoaktif elementler) solumaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak…
Formda olmak, sağlıklı bir yaşam tarzı, egzersiz yapmak ve kaslarınızı şekillendirmek istersiniz. Bununla birlikte, her zaman bunu yapacak vaktiniz olmayabilir. Günlük hayatın koşuşturması, işyerinde uzun, yorucu saatler ve eve döndüğünüzde yapmanız gereken her şey… Çoğu zaman, egzersiz yapmak için herhangi…