Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin İpuçları

Birikmiş kıyafetler sadece dolabınızda yer kaplamak ile kalmaz, ancak enerjinizi de alır. Bu yazımızda, giymediğiniz kıyafetleri biriktirmekten kaçınmanız için en iyi ipuçlarını sizinle paylaşacağız.
Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin İpuçları

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Marie Kondo ve öğretileri ülkelerin arasındaki sınırları aşmıştır. Eğer evinizi tekrar düzenlemeye karar verdiyseniz size kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engellemek için en iyi tavsiyeleri vereceğiz.

Pek çok insan kıyafetlerini “her ihtimale karşı” kıyafetlerin saklar. Bunun nedeni o kıyafetlerin size mutlu zamanları hatırlatması, onları tekrar giyebileceğinizi düşünmeniz ya da basitçe bir şeyleri atmanın zor olması olabilir.

Eğer bunlar kulağa tanıdık geliyorsa, gereksiz kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engellemek için bu ipuçlarını okumaya devam edin. Son derece kullanışlılar!

Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin İpuçları

Başlamadan önce, yeterince zamanınız olduğundan emin olun, çünkü ilk görevinizi gerçekleştirmek için – dolabınızı derinlemesine temizlemek – bu zamana ihtiyacınız olacak!

Şimdi, kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engelleyecek bu ipuçlarını uygulamaya geçelim!

1. Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin Dolabınızı Boşaltın

Kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engellemenin ilk adımı hangi kıyafetlere sahip olduğunuzu görmektir. Hafızanızı tazelemek dürtüsel alımlar yapmaktan ve dolabınıza hiçbir şey eklemeyen iki ya da daha fazla kıyafetiniz olmasından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

2. Tutmak İstediğiniz Kıyafetleri Seçin

Dolapta birikmiş kıyafetler.
Eleştirel olun: O kıyafeti gerçekten giyiyor musunuz, yoksa onu nostalji dolayısıyla mı saklıyorsunuz?

Size iyi hissettirmeyen, size mutluluk getirmeyen, çok küçük (ya da çok büyük) olan, eski püskü olan, ya da uzun bir süredir giymemiş olduğunuz herhangi bir kıyafetten kurtulun.

“Her ihtimale karşı” lafını terk etmenin zamanı geldi. Onlara iki ya da üç yıl sonra ihtiyacınız olup olmayacağını düşünmeden, sebebi ne olursa olsun gitmediğini kıyafetleri bağışlayın. 

İşte kıyafetlerinizi seçmek için ufak bir hile: Kendinize onları giyerken rahat ya da çekici hissedip hissetmediğinizi sorun. Asıl soru onları ilk aldığınızda sevip sevmediğiniz değil, şimdi hoşunuza gidip gitmedikleridir.

Sakladığınız her kıyafet parçası stilinize uyumalı ve rahat ve fonksiyonel olmalıdır. Onu giyeceğinize emin olmalısınız!

3. Kıyafetlerinizi Geri Dönüştürmekten Ya Da Tekrar Kullanmak Üzere Ayırmaktan Çekinmeyin

Eğer bir kıyafet hasarlıysa ve düzeltilemiyorsa, onu dolabınızdan çıkarın. Bu kıyafeti geri dönüştürebilir ya da el işleri için kullanabilirsiniz. Yırtık bir tişört çocuğunuzun oyuncak bebeği için kıyafetler yapmak amacıyla, yama işi bir battaniye dikmek için ya da ev yapımı bir alışveriş torbasını süslemek için bir parçası alınarak kullanılabilir.

Eğer el beceriniz varsa ve dikiş dikmeyi seviyorsanız artık giymediğiniz çeşitli parçaları birleştirerek yeni kıyafetler de yapabilirsiniz. Sadece biraz beceri, yaratıcılık ve hayal gücüne ihtiyacınız var.

4. Kıyafetlerinizi İyi Organize Edin

İyi organize edilmiş bir dolap.
Dolabınızı düzenlemek kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engellemek için gereklidir.

Kıyafetlerinizi giyebilmek için onları görebilmeniz gerekir!

Bu sebepten dolayı, elinizde olan her bir kıyafeti görebilecek şekilde dolabınızı düzenlemek için ne kadar zamana ihtiyacınız varsa o kadar zaman ayırmanızı öneriyoruz.

  • Kıyafet yığınlarından kaçının: Çekmecelere ya da raflara ayırıcılar ya da kutular koymak kıyafetlerinizi düzgün bir şekilde düzenlemenize yardımcı olacaktır. Kıyafetlerinizi mümkün olduğu kadar küçük bir şekilde katlayın ki elinizdeki her şeyi görebilesiniz.
  • Hassas kıyafetlerinizi askılara setler halinde asın. Eğer o kadar fazla yeriniz yoksa, bir karar vermenin zamanı gelmiş demektir. Ayrıca, eğer iki askıyı bir açma halkası ile birleştirirseniz dolabınızda daha fazla yer açabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı çiftler halinde saklayın. Hatta onları önlerinde fotoğraflar olan kutularda bile saklayabilirsiniz. Bu şekilde onları üst üste koymak ve yerden kazanmak daha kolay olacaktır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evinizi Organize Etmek için 13 Hızlı ve Kolay Yol

5. Kıyafetlerinizi Her Mevsim Değiştirin

Yazın montlarınızı neden dolabınızda tutasınız ki?

Mevsimsel değişiklikler yapmak için bir gün ayırın. İlerleyen aylarda kullanmayacağınız kıyafetlerinizi kapalı torbalarda saklayabilirsiniz. Bu şekilde dolabınızda olan her şeyi daha iyi bir şekilde görebilirsiniz.

6. Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin Sadece İhtiyacınız Olan Şeyleri Alın

Alışveriş yapan bir kadın.
Kıyafet biriktirmekten kaçınmak için sadece ihtiyaç duyduğunuz şeyleri alın.

İndirimlerin baştan çıkarıcılığından kaçının. Bazen, indirimi kaçırmak istemediğiniz için ucuz bir tişört almak istediğinizi biliyoruz. Ancak, ilk etapta kıyafet biriktirmenize yol açmış olan tuzakların aynılarına düşmemek için bu alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.

Sadece ihtiyacınız olan şeyleri alın ve ara ara kendinizi şımartın, ama her zaman aklınızda tutun: aldığınız şeyleri kullanmalısınız, dolabınızın yerinde kalmamalılar.

Kıyafetlerinizin dolabınızda birikmesini engellemek için verdiğimiz ipuçlarını yararlı buldunuz mu? İlk adım karar vermek ve alışkanlıklarınızı değiştirmektir! Biraz irade ile siz de bunu yapabilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kondo, Marie. The Life-Changing Magic of Tidying. RANDOM HOUSE USA INC, 2014.
  • Kondo, Marie. La magia del orden. Aguilar, 2018.
  • Kondo, Marie. La felicidad después del orden. Aguilar, 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.