Tonsillofarenjit: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tonsillofarenjit semptomları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı ve genel rahatsızlıktır. Kökeni viral veya bakteriyeldir ve tedavisi neden olan ajana bağlıdır.
Tonsillofarenjit: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Tonsillofarenjit, farenks ve bademciklerin enfeksiyonundan oluşan yaygın bir durumdur. Vakaların büyük çoğunluğu bir virüse bağlıdır, ancak bakteriyel bir etiyolojiye de sahip olabilir. Bu, semptomların bir vakadan diğerine değiştiği anlamına gelir.

Bakteriyel tonsillofarenjit aslında 3 yaşın altındaki çocuklarda oldukça yaygındır. Bu nedenle, virüslerin bir avantajı olduğu için bu durumun kış aylarında ortaya çıkması daha yaygındır.

Genellikle kısa sürede düzelen iyi huylu bir durum olan bu hastalığı yetişkinler de yaşayabilir. Yine de komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Sebepler, semptomlar ve tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okumaya devam edin.

Tonsillofarenjitin nedenleri nelerdir?

Birçok insan dondurulmuş yiyecekler yemek, çıplak ayakla yürümek veya yeterince kalın giyinmemek gibi şeylerin bademcik iltihabı, soğuk algınlığı ve grip gibi sorunlara neden olabileceğini düşünüyor. Ancak durum böyle değil. Bunlar, bir virüs veya bakteri ile temas yoluyla elde edilen bulaşıcı durumlardır.

Çoğu vaka, öksürürken veya hapşırırken atılan damlacıklar yoluyla havaya yayılır. Ayrıca, zaten bu sıkıntıya sahip biriyle doğrudan temastan da kaynaklanabilir. Buna neden olan en yaygın mikroorganizmalar şunlardır:

Bunlar, diğer birçok mikroorganizma buna neden olabilse de, bu duruma en sık karışanlardır. En önemli şey, ister virüs ister bakteri olsun, semptomlar veya testler yoluyla sorunun kaynağını tespit etmektir.

Çocuğun boğazında Tonsillofarenjit bakan eller
Tonsillofarenjit, pediatrik yaş grubunda sık görülür.

Belirtileri

Yukarıda da söylediğimiz gibi tonsillofarenjit belirtileri virüs veya bakteri kaynaklı olmasına göre değişir. Bununla birlikte, her iki vaka da büyük olasılıkla ateş, boğaz ağrısı ve baş ağrısı ile kendini gösterecektir.

Viral tonsillofarenjit yavaş yavaş başlar ve semptomları soğuk algınlığına benzer. Hafif rahatsızlık, hafif ateş ve yorgunluk yaşanır. Ayrıca bademcikler ve farenks genellikle kırmızı ve şiştir.

Bakteriyel form daha ağır geçer. Yüksek ateş ve artan rahatsızlık ile aniden başlar. Servikal düğümler şişme eğilimindedir ve bademcikler genellikle iltihaplıdır. Ayrıca, ağzın üst tarafında kırmızı lekeler görünebilir. Bazen bir deri döküntüsü bile vardır.

Bakteriyel tonsillofarenjit
Bakteriyel tonsillofarenjit, plak şeklinde irin ile ortaya çıkar.

Tonsillofarenjit tedavisi

Genellikle tonsillofarenjitin nedeni semptomlara bakılarak belirlenebilir. Sorunla ilgilenen doktor, bademciklerden sızan herhangi bir irin olup olmadığını kontrol etmek için boğazı kontrol etmelidir. Ayrıca iltihaplanma derecesini de değerlendirecektir. Ancak, bu sıkıntıyı tespit etmek her zaman kolay değildir.

Ayrıca, tedavi nedene bağlı olarak değiştiği için doğru teşhis önemlidir. Aslında doktorlar bazen bunu belirlemek için mikrobiyolojik analizler yaparlar.

Örneğin, bunun Streptococcus pyogenes’ten kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmelerini sağladığı için hızlı bir antijenik tespit testi yapabilirler. Çok daha yavaş bir süreç olmasına rağmen, faringeal eksüda kültürü de alabilirler.

Sebebin bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu öğrendiklerinde uygun tedaviyi seçeceklerdir. Örneğin, durum bakteriyel ise bir antibiyotik reçete ederler. Bir hafta ila on gün boyunca oral penisilin kullanımı daha yaygın bir yaklaşımdır.

Buna karşılık, viral tonsillofarenjit antibiyotik gerektirmez. Bu nedenle, aralarındaki farkı bulmak çok önemlidir. Bunun nedeni gereksiz antibiyotik kullanımının yaptığı tek şeyin mikroorganizmalarda direnci azaltmak olmasıdır. Bu durumlarda, ağrıyı hafifletmek için sadece steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, yani NSAID’ler önerilir.

Yapılması gereken en önemli şey gerekirse doktora başvurmak ve reçetesiz ilaç kullanmamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.