Tütün İçmekle İlgili 8 Zararlı Efsane

Tütün içmekle ilgili birçok zararlı efsane var. Üstelik çok sigara içmeseniz bile olumsuz etkilerinin vücuttan kaybolması zaman alır. "Hafif" sigara içseniz bile.
Tütün İçmekle İlgili 8 Zararlı Efsane

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tütünle ilgili hem kötü alışkanlıklar hem de zararlı efsaneler, insanları sigarayı bırakmaktan caydırır. Aslında, en çok görülen kötü alışkanlıklardan biri olmaya devam ediyor.

En endişe verici şey, sigara içen binlerce kişinin bağımlılıklarını haklı çıkarması ve bileşenlerinin vücut dokularına ve hücrelerine ne kadar zararlı olduğunu görmezden gelerek, bu bağımlılığın neden olduğu zararı en aza indirgiyormuş gibi davranmalarıdır.

Bu nedenle, bazı insanlar için karışıklığa neden olabilecek sigaraya ilişkin bazı yanlış inançları açıklığa kavuşturmak gereklidir. Bugünkü yazımızda tütün hakkında bilinen bu yanlış inançlar hakkında bilgi sahibi olun!

Tütün içmekle ilgili sekiz zararlı efsane

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tütünün halk sağlığına yönelik ana tehditlerden biri olduğunu ve tütün içmeye bağlı hastalıklar nedeniyle kullanıcıların yarısından fazlasının hayatını kaybettiğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, insanlar vücuda zararlı etkileri konusunda birçok uyarıya rağmen tütün kullanmaya devam ediyor. Bugünün makalesi, insanların bu kadar kötü bir alışkanlığa veda etmesini engelleyen tütün içmeye ilişkin en yaygın sekiz zararlı efsaneyi ortaya çıkaracak.

1.  Sigara içmek rahatlatır

sigara içmek

Bu, tütünle ilgili en yaygın yanlış inançlardan biridir. Aslında sigara içenler buna tamamen ikna olmuş durumda.

Endişe ve stresle baş etmenin etkili bir yol olduğuna inandıkları için binlerce insan tütün bağımlısı haline geliyor. Şu an sigara içtiği için tütün bırakmaktan çekinen, hatta tütünü bırakmanın yaratacağı gerginlikle baş edemeyeceklerini düşündükleri için sigaradan vazgeçmek istemeyen insanlar vardır.

Gerçek şu ki; bazı araştırmalara göre, sigara vücudu rahatlatmaz. Aksine, içerdiği toksinler sinir sistemini etkiler ve ani ruh hali değişikliklerine neden olur. Bir anlık rahatlama hissi yaratabilir; ancak zamanla istenmeyen etkilere neden olacaktır.

2. Sadece birkaç adet sigara içmek zararlı değildir

Günde sadece birkaç adet sigara içmek de sağlığınıza zarar verebilir; ancak bu hasar aşırı miktarda içildiğindeki kadar agresif bir etki oluşturmaz. Circulation journal dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, aşırı tütün tüketimi akciğer kanseri riskini artırırken, az miktarda sigara içmek kardiyovasküler hastalıkların gelişimine neden olur.

3. Sağlık sorununuz yoksa sigara zararlı değildir

sigara içen kadın

Dikkatli olun! Bu yanılgı yüzünden pek çok insan sigaradaki toksinlerin zararlı yan etkilerinden kötü etkilenmeden sigara içebileceklerini düşünüyor. Sağlık problemi olmayan insanlar tütünü hayatlarına soktuktan sonra yaşam kalitelerini hızla azaltırlar.

4. “Light” sigaralar daha az zarar verir

Popüler “hafif” sigaralar, daha düşük miktarda nikotin ve katran içerir. Ancak bu, nikotin ve katran içermedikleri anlamına gelmez. Instituto Nacional de Cancer ‘a göre, bu tütün çeşidi de sağlık için zararlıdır; çünkü dumanı ve toksinleri solunum sağlığını etkiler.

5. Spor yapmak tütünün neden olduğu toksinleri azaltır

spor yapan kadın

Pek çok toksinin egzersiz sırasında terlemeyle vücuttan atıldığı doğrudur; ancak toksinlerin önemli bir kısmı kanda ve boşaltım organlarında kalmaya devam eder. 

Terin işlevi vücut ısısını düzenlemektir; böbrekler veya karaciğer gibi vücudun diğer kısımları, zararlı maddelerin yok edilmesinden sorumludur.

Bununla birlikte, Environment International dergisinde yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi, asıl görevi bu olmasa da, asgari miktarda toksinin ter yoluyla salgılanabileceği doğrudur. Ancak bu rakam dikkate alınmayacak kadar küçüktür.

Bu nedenle egzersizin toksik maddeleri tütünden uzaklaştırmayı mümkün kıldığı fikri, zararlı bir efsaneden başka bir şey değildir. Aksine, sigara içmek ve egzersiz yapmak zamanla performansınızı düşürecek ve nefesinizi daha kolay kaybedeceğiniz için sizi daha hızlı yoracaktır.

6. Sigarayı bırakmak imkansızdır

Bu doğru değildir! Sigara bırakmada bazı semptomlar meydana geldiğini inkar etmesek de, sigarayı bırakmanın mümkün olduğuna eminiz. Beyin sigaradan alınan nikotin dozunu talep etmeye devam edeceğinden, asabiyet ve anksiyete gibi semptomlar oluşabilir.

Bağımlılar bu problemlerin üstesinden gelmek zorundadırlar. Buna rağmen, uygun destek ve tavsiye ile zamanla bu kötü alışkanlığı bırakmak mümkündür. Zaman geçtikçe, artık sigara içmek zorunda hissetmeyeceksiniz.

7. “Sigara çoktan sağlığıma zarar verdi, bu saatten sonra neden bırakayım?”

tütün hakkında yanlış bilinen gerçekler

Yıllardır her gün birkaç adet sigara içiyor olsanız bile, hiçbir zaman sigarayı bırakmak için geç değildir. Bunu yapacak kadar irade sahibi olan herkes, sigarayı bıraktığında aşağıdaki olumlu gelişmeleri yaşayabilir:

  • Kanser ve akciğer hastalıkları riski azalır.
  • Dolaşım sağlığı iyileşir.
  • Kalp daha iyi çalışmaya başlar.
  • Kan basıncı eski haline döner.
  • Cilt sağlığı düzelmeye başlar.
  • Genel olarak vücut sağlığı iyileşir.

8. “Hepimiz zaten bir sebepten öleceğiz”

Sigara içen insanlar bağımlılıklarına bir kılıf bulmak için sık sık bu cümleyi tekrarlar. Ancak gerçekten kronik bir hastalığın etkileri ile yaşamak ister misiniz? Bu tür şeyleri düşünmek çok önemlidir; çünkü bu cümleyi söyleyen kişiler tütünün zararları sonucunda ortaya çıkan semptomları henüz yaşamayanlardır.

Tütün içmekle ilgili zararlı efsanelere inanmayı bırakın

Sigara içiyor musunuz ya da içmeyi düşünmüş müydünüz? Eğer öyleyse ve siz de bu yanılgılardan birkaçına sahipseniz, zaman geçtikçe yaşam kalitenizin azalmasını önlemek için sigaradan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.