Ürik Asit Miktarınız Yüksekse Yiyemeyeceğiniz Gıdalar

Eğer ürik asit miktarınız yüksekse beslenmenize, kilonuza ve bazı alışkanlıklarınıza dikkat etmek önemlidir. Dengeli bir beslenme düzeni sayesinde ürisemiyi kontrol altında tutabilirsiniz.
Ürik Asit Miktarınız Yüksekse Yiyemeyeceğiniz Gıdalar
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yüksek ürik asit ya da hiperürisemi geleneksel olarak hem yemek hem de içmek söz konusu olduğunda aşırılığı seven insanlar ile ilişkilendirilmiştir. Bunun çeşitli pek çok faktöre bağlı olduğunu bilsek de ürik asit miktarınız yüksekse beslenme düzeninizi değiştirmeniz önemlidir.

Hiperürisemi Ya Da Yüksek Ürik Asit

Ürik asit; karbon, nitrojen, oksijen ve hidrojenden oluşan, vücudunuz pürinleri parçaladığında yaratılan bir bileşiktir. Pürinler vücutta doğal şekilde oluşur, ve ayrıca bazı gıdalarda da bulunurlar.

Ürik asit böbrek tarafından vücuttan atıldığından dolayı normal seviyelerde olduğunda sağlık problemlerine neden olmaz. Ancak bazen, çeşitli nedenlerden dolayı, ürik asit seviyeleriniz kabul edilebilir seviyelerin üstüne çıkabilir.

Ürik asidiniz yüksek olduğunda en çok korkulan semptomlardan biri guttur. Ancak, hiperüriseminin negatif sonuçları daha da ciddi olabilir. Daha yüksek bir böbrek problemi ve kardiyovasküler problem riski ve kronik eklem hasarları ile ilişkilidir.

Ürik Asit Miktarı Yüksek Olan Gıdalar

Uzun vadeli sağlık problemlerinden ve yaşam kalitenizi kaybetmekten kaçınmak için aşırı ürik asit miktarlarının düzeltilmesi gerekir. Birkaç yeme alışkanlığını değiştirmek bu bağlamda çok faydalı olabilir.

Eğer bu sağlık probleminden muzdaripseniz bazı gıdalardan kaçınmalısınız. Ancak şunu da aklınızda tutmalısınız, yasaklı gıdalardan bahsetmiyoruz, sadece sınırlı tüketmeniz gereken gıdalardan bahsediyoruz.

Pürin Bakımından Zengin Gıdalar

Kırmızı et.
Kırmızı etler pürinler bakımından çok zengindir.

Pürinler vücutta doğal bir şekilde oluşturulan bileşenlerdir. Parçalandıklarında ürik aside dönerler. Bundan dolayı, pürin bakımından zengin gıdaları tüketiminizi kontrol etmek kanınızdaki ürik asit miktarını azaltabilir. Bu özellikle de gut patlamaları sırasında geçerlidir.

Aşağıdakiler pürin miktarı yüksek gıdalardır:

  • Karaciğer, böbrek, uykuluk ve diğer organlar.
  • İnek, kuzu ve domuz eti.
  • Sardalye, hamsi, ton balığı, karides ve yengeç gibi yağlı balıklar ve deniz ürünleri. Bunların tamamını beslenmenizden çıkarmamalısınız, çünkü o zaman faydalarını da kaçırmış olursunuz. Ancak makul miktarlı porsiyonlar yemelisiniz.
  • Sosis.
  • Çok fermente edilmiş peynirler.
  • Kuşkonmaz, bezelye, ıspanak ve domates gibi bazı sebzeler de pürinler bakımından zengindir. Akla uygun bir seçenek bu tür sebzeleri tüketiminizi haftada bir ya da iki kere ile sınırlandırmaktır.

Yağlı Yiyecekler

Çok fazla yağ yediğinizde üratları atmak daha zordur. Bu sebepten dolayı eğer yüksek ürik asit miktarlarınız varsa beslenme düzeninizdeki yağ miktarını kontrol etmelisiniz.

Neredeyse her zaman olduğu gibi, en iyi seçenek saf sızma zeytinyağı kullanmaktır. Bunu hem yemeklerinizi çeşnilemek için çiğ olarak, hem de pişirmek için kullanabilirsiniz. Trans ya da hidrojenize yağlar içerebilecek işlenmiş gıdaları tamamen beslenme düzeninizden çıkarmak ve doymuş yağ tüketiminizi azaltmak daha iyidir.

Fruktoz ve Şekerli İçecekler

Fruktoz, ürik asidi metabolize etmekle direkt olarak ilgili olduğu gösterilen tek karbonhidrattır. Bu durumda gazlı içeceklerden, meyve sularından ve diğer tatlandırılmış içeceklerden bahsediyoruz. Ayda birden az şekerli içecek içen insanlar ile karşılaştırıldığında günde iki ya da daha fazla şekerli içecek içen insanlarda gut riski ikiye katlanır.

Ancak, ürik asitteki bu artışın nedenini kesin olarak bilmiyoruz. İçeceklerdeki fruktoz haricindeki diğer malzemelerden dolayı, ya da diğer sağlıksız alışkanlıklardan dolayı olabilir.

Alkol

Alkolik içecekler söz konusu olduğunda, hiçbir şüphe yoktur. Alkol tüketmeyen erkekler ile karşılaştırıldığında gut gelişimi riski günde 50 gram ya da daha fazla alkol tüketen erkeklerde iki kattan fazladır.

Hem erkekler hem de kadınlarda alkol tüketimi daha yüksek ürisemi ve gut oranları ile ilişkilidir. Hatta, kadınlarda bu risk daha yüksektir.

Bunun nedeni, kısa bir sürede çok fazla alkol tüketmenin laktik asit konsantrasyonunu arttırmasıdır. Bu böbreklerin ürik asidi atmasını zor hale getirir. Diğer yandan, eğer kronik olarak alkol tüketirseniz, problem yüksek pürin seviyelerinden gelir.

Bir dizi alkolik içecek.
Alkol hem kadınlarda hem de erkeklerde yüksek ürik asit riskini arttırır.

Akılda Tutulması Gereken Beslenme İle İlgili Adımlar

Hiperürisemi hakkında konuştuğumuzda sadece yiyemeyeceğiniz gıdalardan bahsetmiyoruz. Durumunuzu iyileştirmek için atabileceğiniz diğer beslenme ile ilgili adımlar ve bununla ilişkili açılar vardır:

  • Sağlıklı olarak değerlendirilenden daha yüksek bir kilonuz olması size yardımcı olmaz. Eğer kiloluysanız yavaş yavaş kilo vermek için önlemler almalısınız.
  • Oruç tutmamalı ya da kalorilerinizi aşırı bir şekilde kısıtlamamalısınız, çünkü bu da ürik asit seviyelerinizi yükseltebilir.
  • Su için. Günde yaklaşık 2 litre (8 bardak) su içmelisiniz.

Bu adımların hepsi, bir tıp uzmanının oluşturduğu spesifik tıbbi tedavinize eşlik etmelidir.

Özet Olarak

Eğer hiperürisemiden muzdaripseniz kırmızı et, yağlı balık, şekerli içecek ve alkol tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Kararında bir şekilde yemek, bol bol su içmek, ve taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ve yoğurt ile beslenmek bu sağlık problemi ile savaşmak için büyük bir yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
  • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
  • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
  • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
  • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.