Ürik Asit Seviyesini Doğal Yöntemler İle Azaltın
Vücuttaki ürik asit seviyesi çok yüksek değerlere ulaştığı zaman; gut, böbrek taşı ve böbrek fonksiyonlarında kötüleşme gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu makalemizde, problem hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir ve ürik asit seviyesini düşürmek için kullanılan çeşitli doğal yöntemler kullanabilirsiniz.
Ürik asit hakkında bilmeniz gerekenler
Ciğer, ringa balığı, hamsi, sardalya gibi yiyeceklerde bulunan ve bir tür kimyasal gurubu olan pürinlerin ayrışması sonucunda ürik asit ortaya çıkar. Bazı sebzeler ve süt de pürinleri içerir. Ancak, yapılan çalışmalar, süt ve sebzelerde bulunan pürinlerin vücut sağlığını olumsuz etkilemediğini ve gut riskini arttırmadığını ortaya çıkardı.
Hücreler öldüğü zaman ürik asit “geri dönüşüme” uğrar ve kan damarlarının korunmasına yardımcı olur. Böbrekler ise ürik asidin kandan filtrelenip, idrar yoluyla vücuttan atılmasından sorumludur (az miktarda da olsa dışkı yoluyla da atılır). Ancak, ürik asit vücut tarafından çok fazla üretildiği zaman eklemlerde, tendonlarda ve böbrek gibi bazı iç organlarda birikir.
Yüksek değerlerdeki ürik asit seviyesi gut olarak bilinen rahatsızlığın oluşmasında anahtar rol oynar, fakat gut oluşumunun tek sebebi bu değildir (yüksek tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıkları da bu soruna neden olabilir).
Genetik faktörler, obezite, aşırı alkol tüketimi, “kötü” pürinleri içeren bir beslenme alışkanlığı gibi pek çok faktör ürik asit değerlerinin çok yüksek olmasının nedeni olabilir. İdrar söktürücü ilaç tedavileri, radyasyon terapisi, kemoterapi, hipertiroidizm, sedef hastalığı ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar gibi çeşitli etkenler de ürik asit seviyesinin yükselmesine yol açabilir.
Ürik asit seviyesindeki yükselmenin ilk başlarda hiçbir semptom göstermediğini belirtmekte de fayda var.
Doğal yöntemler için bunu da okuyun:
Ürik asidi azaltmak veya yok etmek için tarifler ve evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler
- Akşam ve öğle yemeklerinden sonra kabuklarını soymadan (ancak iyice yıkayın) bir elma (kırmızı ya da yeşil fark etmez) yiyin. Vücudunuzun sağlıklı kalmasını sağlamak için bunu bir alışkanlık haline getirin. Elmanın kabuğu C vitamini yönünden çok zengindir. Elmanın kendisi ise vücudunuzun arınmasını ve ürik asitten doğal yollardan kurtulmasını sağlayan malik asit gibi “sağlıklı” asitler içerir.
- Her gün iki yemek kaşığı vişne suyu için. Vişne suyunun içeriğinde, vişneye kırmızı rengini veren ve ürik asidin vücuttan atılmasına yardımcı olan flavonoidler bulunur.
- Kırmızı et, fasulye ve alkollü içecekler gibi çok yüksek oranda pürin içeren gıdalara dikkat edin. Bu gıdaların tüketimini haftada bire indirin ve pilav, ekmek, köy yumurtası, doğal yoğurt gibi daha az yağ ve pürin içeren gıdalara yönelin.
- Vücudunuzun ihtiyacı olan temel mineralleri almak ve sağlığınıza zarar veren toksin ve bakterilerden arınmak için günde en az 8 bardak su için. Böbrekleriniz düzgün şekilde çalışmak için bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Tuz ve kafein ise tam ters etki yapacağı için bunların aşırı tüketiminden kaçınmalısınız.
- En az iki ayda bir tüm vücudunuz için detoks uygulayın. Bu detoks, vücudunuzda ürik asitten dolayı oluşan kristallerden kurtulmanıza yardımcı olur. Yarım yemek kaşığı karbonat ile 250 ml suyu karıştırın ve bunu gün boyunca sekize bölerek için. Yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlığı olanlar için ise bunun uygulanması tavsiye edilmez.
- Bol bol enginar yiyin. Bu sebzenin, ürik asitten doğal yollardan kurtulmanızı sağlayan idrar sökücü etkileri harikadır. Enginarın tadına varmak için birçok tarif vardır, ancak en iyisi kaynatarak yemek ve kaynattığınız suyu da daha sonra içmektir.
- Ürik asitten kurtulmanızı sağlayan çeşitli yiyeceklerin arasında, vücudunuzu arındırıp birçok hastalığı engelleyen soğan da vardır. Soyulmuş ve büyük dilimler halinde doğranmış iki soğanı kaynatın. İçine limon suyu ekleyip günde bir iki bardak için.
- Çilek, gut ve ürik aside karşı harika bir tedavidir. Çileğin yaprak ve köklerinden çay yapabilir veya tatlı niyetine her gün bol bol yiyebilirsiniz.
- Potasyum, yüksek ürik asit nedeniyle oluşan kristalleri engellediği ve böbrek fonksiyonlarına iyi geldiği için beslenme düzeninize potasyum yönünden zengin gıdalar ekleyin. Muz, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı), kuru üzüm, kuru erik, patates, karpuz, çilek ve kayısıyı diyetinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca, meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunan kompleks karbonhidratları daha fazla tüketin.
- Fruktoz veya mısır şurubu ile tatlandırılmış gıdalar ürik asit seviyesini yükselttiği için tüketimini ya tamamen kesin ya da azaltın. Fruktoz; meşrubat ve diğer çeşitli içeceklerde (hatta bazı meyve sularında) bulunur. Bu nedenle su veya katkısız doğal meyve suları içmeyi tercih edin.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz:
- Salatalarınızı tatlandırmak ve zenginleştirmek için elma sirkesi kullanın. Yapılan birçok çalışmaya göre, elma sirkesinin içeriğindeki asetik asit ve potasyum vücuttaki ürik asit seviyesini düşürmektedir. Yemeklere eklemenizin haricinde, iki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak soğuk suyun içerisine katarak günde iki defa içebilirsiniz.
- Özellikle kilo vermek için kullanılan yüksek proteinli diyetlerden uzak durun. Çünkü, ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilirler. Egzersizle desteklenen dengeli ve sağlıklı bir diyet kilo vermek için daha iyidir.
Bu doğal yöntemler ile ürik asit seviyenizi kontrol edebilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cebollada, J., & Gimeno, J. A. (2012). Ácido úrico como factor de riesgo cardiovascular. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.04.001
- Goicoechea, M. (2010). Ácido Úrico Y Enfermedad Renal Crónica. Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.2010.pub1.ed80.chapter2913
- Camacho Díaz, J. A., & Cots, J. V. (2008). Litiasis renal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de La AEP: Nefrología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13068212
- Marion, M., Bochi, G. V., Sangoi, M. B., Moresco, N., Federal, U., Maria, D. S., & Maria-rs, S. (2011). Ácido úrico como fator de risco para doenças cardiovasculares e síndrome metabólica. Rev. Bras. Farm.
- Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.