Uzun Yaşamanıza Yardımcı Olacak 7 Besin

Uzun Yaşamanıza Yardımcı Olacak 7 Besin
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tüm gıdalar bize aynı besinleri sağlamaz, bu yüzden diyetimizde farklı yemeklere yer açmalıyız. Sahip olduğumuz bu çeşitlilik sayesinde daha fazla besin maddelerine ulaşabiliyoruz. Ama onları nasıl seçeceğimiz konusunda dikkatli olmalıyız.

İyi bir diyet, vücudunuzun uzun süre yaşamaya ya da başka bir deyişle son derece besleyici gıdalar ile çalışmasına yardımcı olan yiyecekleri içermelidir. Diyeti oluşturan daha besleyici gıda çeşitleri, daha dengeli olur.

Kullanabileceğimiz birçok seçenek vardır. Bununla birlikte, sağlığımız ve refahımız için yapabileceğimiz en iyi şeyin, hayatımızın ömrünü uzatan ve abur cuburdan daha ziyade, besin zengin dengeli bir beslenme programını sürdürebileceğimizin farkında değiliz.

Sağlıklı gıdalar, sağlıklı bir enerji seviyesini korumak ve daha sağlıklı ve daha uzun süre yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, karbonhidratları, besinleri ve mineralleri sunar.

Diyetimiz neden dengeli olmalı?

Dengeli bir diyet, aşağıdaki gibi hastalıkları önlememize yardımcı olur:

  • Obezite
  • Yüksek tansiyon
  • Kardiyovasküler problemler
  • Anemi
  • Osteoporoz

Her bir farklı besin grubu, vücuda en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besini sağlayan farklı yapılar içerdiği için tüketilmelidir.

Dengeli bir diyet için şunları eklemeliyiz:

  • Bol bol meyve ve sebze kısmı,
  • Haftada en az iki kez balık veya deniz ürünleri
  • Zeytin ve kanola yağı gibi sağlıklı yağlar,
  • Küçük miktarlarda fındık,
  • Küçük miktarlarda kırmızı etler,
  • Brokoli, yeşil çay ve domates gibi antioksidanlar.

Bazı gıdalar ömrünüzü uzatabilir

Aşağıda, sizin daha uzun süre yaşamanıza yardımcı olabilecek yiyecekleri açıklayacağız. Süper besin olarak da bilinen yüksek besin değeri olan yiyecekler vardır. Özellikleri hakkında bilgi edinin ve bunları günlük diyetinize ekleyin.

1. Brokoli

kadın brokoli yiyiyor

Brokoli, yüksek A vitamini ve D içeriğine sahip bir sebzedir, fakat aynı zamanda antioksidan ve besleyici özelliklere de sahiptir. Çoğunlukla sudan oluştuğu için, büyük miktarlarda brokoli tüketmek kilo alımı gibi bir sorun yaratmaz.

Brokoli ayrıca kardiyovasküler sağlığa yardımcı olan B vitaminleri de içerir. Bu sebze ayrıca katarakt ve maküler dejenerasyonunu önleyen doğal bileşikler olan lutein ve zeaksantin içerir.

Genel olarak, brokoli pişirmek için kolay bir yiyecek olup, buğulama ve seçenekleri de harika tatlar oluşturabilir.

2. Domates

Bir başka yaşamınızı uzatan yiyecek, esas olarak su ve karbonhidrat içeren bir otsu bitki olan domatestir. Potasyum gibi minerallere ek olarak çok miktarda A ve C vitamini sağlar.

Domatesler ayrıca bir antioksidan görevi gören ve bir karotenoid olan likopen açısından da zengindir. Kronik ve kardiyovasküler hastalıkları önler.

Domateslerin içerebileceği likopen miktarı, nasıl yetiştirildiklerine bağlıdır. Başka bir belirleyici faktör  de onların olgunlaşmasıdır.

3. Mercimek

bir tabak mercimek

Baklagil ailesinin bir üyesi olan mercimek, et kadar güçlü bir protein kaynağıdır. Magnezyum, çinko ve fosfat gibi mineraller içerirler.

Mercimek ayrıca, aralarında folik asit olan B grubu vitaminleri de içerir. Bu vitaminler hücre, hormon ve kırmızı kan hücresi oluşumunda rol oynarlar.

Ayrıca, kabızlığı önleyen bağırsak geçişine yardım etmenin yanı sıra bağışıklık sistemini ve sinir sistemini de güçlendirir. Son olarak, karbonhidratları vücuda enerji verir ve bu da daha yüksek verime dönüşür.

4. Nohut

Bu baklagil kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kanın trigliserit seviyelerini dengelemeye yardımcı olan özel bir yağ türü olan lesitin içerir.

Nohut, aynı zamanda, yağı ortadan kaldıran bir lif türü olan çözünebilir liflere de sahiptir. Kardiyovasküler sistemi koruyan ve kan dolaşımındaki yağ lekesi oluşumunu önleyen omega 3 ve 6’da zengindir.

Ayrıca, nohut, siroza veya hepatite yol açabilecek toksinleri ortadan kaldırır ve bu da karaciğer için çok iyi bir yardımcı oldukları anlamına gelir. Son olarak, dolaşım, kas ve damar ve arter elastikiyetini geliştiren yüksek bir magnezyum içeriğine de sahiptir.

5. Avokado

bir adet kesilmiş avakado

Bu meyve, kalori içeriğini artıran lipitler sunar.

Bu arada avokado, oleik asit gibi doymamış yağlar içerir. Ayrıca kalsiyum emilimi ve kardiyovasküler sağlığa yardımcı olan magnezyum ve potasyum gibi minerallere de sahiptir.

Vitaminler söz konusu olduğunda, bu meyve özellikle mükemmel bir antioksidan olan E vitamininin yanı sıra C vitamini ve B6 açısından da zengindir.

6. Somon

dilimlenmiş bir somon balığı

Somon veya “yağlı balık”, omega 3 açısından zengindir, bu da onu plazmadaki kolesterol seviyelerini ve trigliserid seviyelerini düşüren bir gıda yapar. Bu balık ayrıca kanda pıhtı oluşumunu önler. Ayrıca, diğer herhangi bir balık türünde olduğu gibi, somon da mükemmel bir protein kaynağıdır.

Somon, vücuda enerji veren besinlerin emilmesini sağlayan B grubu vitaminlerine sahiptir. Vücudun yağları, proteinleri ve karbonhidratları da emmesine yardımcı olur.

7. Bitter çikolata

kare kare bitter çikolata

Dengeli bir diyet, çikolatayı dışarıda bırakmak manasına gelmez. Aslında, bitter çikolata, ihtiyaç duyduğumuz proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve diğer besinler gibi besleyici elementler içerir. Başlıca bileşenleri kakao çekirdekleri ve karbonhidratlardır.

Kakao yağı, kolesterolü yükseltmeyen doymuş bir yağ asidi olan stearik aside sahiptir. Ayrıca, bir kan arıtma ve kan dolaşım simülatörü olarak görev yapan bir madde olan teobromin de içerir.

Ek öneriler

  • Gün boyunca yiyecekleri küçük öğünlere ayırın. Hedefiniz 5 öğün olsun.
  • Kızartılmış, yağ oranı yüksek veya gıda boyası içeren yiyecekleri yemekten kaçının.
  • Günde 2 ila 3 litre su için.
  • Haftada en az 3 kez egzersiz yapın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Stephen J Crozier et al. “Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products”, Chemistry Central Journal, 20115:5
    • Raatz SK et al. “Dose-dependent consumption of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) increases plasma phospholipid n-3 fatty acids differentially”, J Acad Nutr Diet. 2013 Feb;113(2):282-7.
    • Mark L. Dreher & Adrienne J. Davenport, “Hass Avocado Composition and Potential Health Effects”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 53, 2013 – Issue 7, Pages 738-750
    •   Rani Polak et al. “Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake”, Clin Diabetes. 2015 Oct; 33(4): 198–205.
    • Erica N. Story et al. “An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol. 2010; 1:

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.