Vajina Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Şey
Vajina, dişi üreme sisteminde rahmi vücudun dışına bağlayan organdır. Doğal nemi korumaya yardımcı olan ve enfeksiyonları önlemek için gerekli asiditeyi sağlayan narin mukoza zarları ile kaplı bir sistemden oluşur. Vajina hakkında muhtemelen bilmediğiniz 10 şey için okumaya devam edin.
Vajina, birincil işlevlerinin birçoğu için gerekli esnekliği veren karmaşık fibromüsküler dokulara sahiptir. Vulva ile bağlantılı olarak, kadın vücudunun üreme amaçları için olduğu kadar cinsel zevk ve kadın sağlığı için de önemli bir parçasıdır.
Fakat bir sürü kadının vajina hakkında hala görmezden geldiği; ancak mutlaka bilmeleri gereken önemli ve ilginç gerçekler vardır. Gelin bunlara bir göz atalım!
Vajina Hakkında Muhtemelen Bilinmeyen Gerçekler
1. Vajinanız kendini temizler
Bu bölgede sağlıklı, şeffaftan beyaza kadar değişen sıvı vardır. Bu sıvının amacı, vücudun tuttuğu tehlikeli bakteri, virüs ve yaşlı hücreleri ortadan kaldırmak adına sağlıklı bakteri florasını korumaktır. Bu yüzden vajinaya zarar vermemek için bu bölgeyi kokulu sabun, toz ya da koku giderme ürünleri ile temizlememelisiniz.
2. Vajina hakkında bilinmeyenler: Renk değiştirebilir
Cinsel uyarılma ve gebelik sırasında genital bölgeye olan kan akışı değişir. Bu, renkte hafif bir değişikliğe neden olabilir. Hatta regl ya da menopoz nedeniyle düşük östrojen seviyeleri de aynı değişikliğe neden olabilir.
3. Büyüklüğü değişir
Cinsel aktivite ve doğum sırasında vajinanın büyüklüğü değişir. Bölgedeki konsantre kan, bu organın genişlemesine yardımcı olur; böylece fonksiyonlarını yerine getirebilir. Cinsel olarak ne kadar aktifseniz, vajinanız da o kadar büyük olur.
4. Güçlendirilebilir
Pelvik tabana odaklanan egzersizleri düzenli olarak yerine getirmek vajinadaki kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Üç kadından birinin pelvik tabanında, özellikle menopozdan sonra bir çeşit işlev bozukluğu meydana gelir. Sorun, bu durumun idrar kaçırma, mesane ağrısı ve idrara çıkma sırasında yanmaya yol açmasıdır.
5. Vajinanızda bir şey kaybetmek olanaksızdır
Vajinanın üst kısmı sperm gibi sadece mikroskopik materyallerin geçebileceği kadar küçük bir açıklığa sahip olan rahim boynu için bir evdir. Herhangi bir şey bu alanın içine sokulursa, bir yere gitmez; çünkü içinde başka yol yoktur. Fakat ciddi enfeksiyonları önlemek için cinsel nesneleri orada çok uzun süre tutmanızı önermiyoruz.
6. Çıkabilir
Buna dikkat edin! Uterin Prolapsus olarak bilinen, pelvik tabanda doğum ya da zayıflıktan kaynaklanabilen bir durum vardır. Bunu nasıl tespit edeceğinizi öğrenmeniz ve ameliyatla bu sorunu çözmek için en kısa sürede bir doktora görünmeniz önemlidir.
7. Esneklik kazanır
Bu durum bu organa özgü bir özelliktir. Genişleyebilir ve orijinal boyutuna kolayca dönebilir. Cinsel ilişki sırasında gevşiyor olsa da, birkaç dakika sonra normale döner. Aslında onu daha yumuşak hale getiren tek şey yaş ve doğum sayısı gibi değişikliklerdir.
Mutlaka göz atın: Vajinal Sağlığınızı Etkileyen 6 Şey
8. Vajina hakkında bilinmeyenler: Bir kadeh şarap ile aynı pH’dadır
İlginçtir ki; sağlıklı bir vajinal pH, bir bardak şarap ile aynıdır. Çeşitliliğe göre şarabın pH değeri 3 ile 4 arasında değişirken, vajina için bu değer 3.8 ile 4.5 arasında değişebilir.
9. Hayat kurtarabilir
Regl kanında bulunan yenileyici endometriyal hücreler, kalp yetmezliği olan hastaları tedavi etmek için kullanılabilir. Bunlar kök hücreler olarak bilinir ve pek çok insanda kalp rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde olumlu etkiler yarattığı gösterilmiştir.
10. Vajina hakkında bilinmeyenler: Boyutu önemli değildir
Vajinanızın boyutunun cinsel ilişkiden ne kadar çok zevk aldığınızla hiçbir ilgisi yoktur. Ortalama boy 7.6 cm’dir ve cinsel uyarılma esnasında 10 cm kadar olabilirler. Bu, herhangi bir penisin tamamen içeri girebildiğini gösterir ve eğer eşinizin penisi büyükse, vajinanız uyum sağlayabilir ve daha da büyür.
Bu ilginç, değil mi? Unutmayın, herhangi bir sorunuz varsa, her zaman güvenilir bir jinekoloğa sorabilirsiniz. Herhangi bir anormallik fark ederseniz, derhal doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Farage, M., & Maibach, H. (2006). Lifetime changes in the vulva and vagina. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-005-0079-x
- Braun, V., & Kitzinger, C. (2001). The perfectible vagina: Size matters. Culture, Health and Sexuality. https://doi.org/10.1080/13691050152484704
- Plowman, T. M. (2010). The Perfect Vagina. Reproductive Health Matters. https://doi.org/10.1016/S0968-8080(10)35494-2
- Paavonen, J. (1983). Physiology and ecology of the vagina. Scandinavian Journal of Infectious Disease. https://doi.org/10.3109/inf.1982.14.suppl-40.01