Varisli Damarları Rahatlatmak İçin 5 Sağlıklı Alışkanlık

Varisli damarlar göze hoş görünmez ve bir dolaşım probleminiz olduğuna dair bir işaret olabilir. Neyse ki, bazı sağlıklı alışkanlıklar edinerek bunları en aza indirebilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için bu yazımızı okuyun!
Varisli Damarları Rahatlatmak İçin 5 Sağlıklı Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Varisli damarları rahatlatmak için kullanabileceğiniz, doğal olan bir dizi sağlıklı alışkanlık vardır. Doktorların en ciddi vakalar üzerinde profesyonel prosedürler ile ameliyat yapması gerekse de, genel olarak bunları günlük rutininizdeki bazı değişikliklerle en aza indirebilirsiniz. Bu durum canınızı sıkıyor mu?

Varisli damarlar, genellikle cilt yüzeyinin üzerine doğru yükselen genişlemiş, bükülmüş damarlardır. Mor ya da mavimsi renktedirler ve genellikle bacaklarda ve ayaklarda gelişirler. Maalesef bunları önlemenin %100 etkili bir yöntemi yoktur. Ancak, daha kötüye gitmelerini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bu yazımızda ne yapacağınızı keşfedebilirsiniz.

Doğal Bir Şekilde Varisli Damarları Rahatlatmak İçin Alışkanlıklar

Varisli damarlar, işlevi kan dolaşımını düzenlemek olan kan damarlarının tek yönlü valflerinin arızalanmasından kaynaklanır. Kalbe en iyi şekilde kan veremedikleri için damarlar genişler ve bu karakteristik görünüme bürünürler.

Aslında bu durum, çıkıntı yapan damarların ötesinde; bacaklarda ağırlık hissi, baldırlarda ağrı ya da şişlik gibi diğer rahatsızlıklara da neden olabilir. Neyse ki, bunlardan ve diğer komplikasyonlardan kaçınmak için, doğal yollarla varisli damarları rahatlatmak için birkaç seçenek vardır. Bu alışkanlıklara bugün başlayın!

1. Egzersiz Yapın ve Bacaklarınızı Esnetin

Varisli damarları rahatlatmak için esneme egzersizleri yapan bir kadın.
Fiziksel egzersiz bacaklarınızdaki dolaşımı güçlendirerek varisli damarları önlemeye ve bazı durumlarda rahatlatmaya yardımcı olur.

Doğal olarak varisli damarları rahatlatmak söz konusu olduğunda, hareketsiz yaşam tarzınızı bir kenara koymanız önemlidir. Egzersiz yapmak ve bacaklarınızı esnetmek için birkaç dakikanızı ayırmak kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilirAslında, bu alışkanlık dolaşım sağlığınızı etkileyen diğer hastalıklardan kaçınmanın da anahtarıdır.

İpuçları:

  • Günde en az 20 dakikanızı fiziksel egzersiz yaparak geçirin
  • Bunlara bacaklarınızı ve baldırlarınızı çalıştırmak için egzersizler eklediğinizden emin olun
  • Egzersiz yapmadan önce kaslarınızı esnetin
  • Tercih ederseniz, bir yoga rutini yapabilirsiniz. Yoga pozları, dolaşımı iyileştirmek ve kasları güçlendirmek açısından çok faydalıdır.

2. Bacaklarınızı Havaya Kaldırın

Varisli damarların ağrısı ve rahatsızlığından hızlı bir şekilde kurtulmak için birkaç dakikalığına bacaklarınızı tavana doğru kaldırınBu basit egzersiz alt vücuttaki kan akışını kolaylaştırır, böylece kanın kalbe dönmesine yardımcı olur.

İpuçları:

  • Ayaklarınızı bir masanın üzerine koyun ya da bir duvara uzatın
  • Ayrıca yatakta uzanıp bacaklarınızı üç ya da dört yastığın üzerine de koyabilirsiniz
  • 15 dakika boyunca bacaklarınızı yüksekte bırakın

3. Uzun Bir Süre Boyunca Ayakta Durmaktan ya da Oturmaktan Kaçının

Ofis sandalyesinde uzun bir süredir oturan bir kişi.
Hareketsizlik dönemleri, kan akışını yavaşlatarak bacaklarınızdaki sıvı tutulmasını önemli ölçüde etkiler.

Uzun süre aynı duruşta kalmak dolaşımda zorluklara neden olabilir. Uzun süre ayakta durmak ya da oturmak bacaklardaki damarların basıncını arttırır ve kanın kalbe dönmesini zorlaştırır. Bu kanın toplanmasına bile neden olur ve böylece şişliği arttırır.

İpuçları:

  • Bacaklarınızı günde birkaç kez, özellikle masa başında otururken hareket ettirin
  • Günde en az iki kez esneme egzersizleri yapın
  • Bacaklarınızı günde iki ya da üç kez 15 dakika havaya kaldırın

Bu yazımızı da okumak hoşunuza gidebilir: Varisli Damarlar için Sarımsaklı ve Limonlu Merhem Nasıl Yapılır

4. Varisli Damarları Rahatlatmak İçin Varis Çorabı Giyin

Varisli damarları rahatlatmak söz konusu olduğunda varis çorapları çok faydalı bir kaynaktır. Bunları günlük olarak kullanmak damar kapakçıklarını doğru pozisyonda tutmaya yardımcı olarak kan dolaşımını teşvik eder. Hatta, bu durumun neden olduğu şişme, yanma ve diğer rahatsızlıkların azaltılmasına da yardımcı olurlar.

İpuçları:

  • Gün boyunca varis çorabı giyin. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, geceleri yaşadığınız krampları azaltmaya da yardımcı olacaktır.
  • Sizin için en iyi varis çoraplarının hangileri olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşun: hafif, orta, güçlü ya da aşırı güçlü.

5. Soğuk Duş Alın

Soğuk duş alan bir kadın.
Soğuk su, bacaklarınızdaki vazokonstriksiyonu (kan damarlarının daralmasını) teşvik eder ve kan akışını iyileştirir.

Soğuk duşlar, varisli damarları ve ilişkili semptomları hafifletmek için tedavi görevi görür. Vücudunuzu soğuk suyla kapladığınızda bu, kan damarlarının daralmasına neden olarak şişlik ve ağırlık hissinin azalmasını sağlar. Yani krampları ve genel rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur.

İpuçları:

  • Günün sonunda bacaklarınızda ağrı ya da şişlik hissederseniz, soğuk suyla duş alın.
  • Sıcak banyo yapmaktan ya da jakuzide vakit geçirmekten kaçının. Sıcaklık rahatlatıcı gibi görünse de aslında varisli insanlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.

Varisli Damarları Rahatlatmak İçin Bunu Aklınızda Tutun!

Damar kapakçıkları, doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak zayıflama eğilimindedir. Bu nedenle yaş, cinsiyet ya da aile geçmişi gibi faktörler hakkında fazla bir şey yapamazsınız. Bununla birlikte, bu yazımızda verdiğimiz tavsiyeleri uygulamak ve sağlıklı bir diyet sürdürmek semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.