Vücudumuz İçin En Sağlıklı Peynirler

Konu kaliteli peynir seçmek olduğunda, genel kural peyniri hangi şirketin ürettiğini bilmektir. Taze peynir ve ricottanın en sağlıklı peynirler oldukları düşünülür.
Vücudumuz İçin En Sağlıklı Peynirler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Peynir önemli besleyici özellikleri olan bir gıdadır. Yüksek biyolojik değeri olan bir protein kaynağıdır. Ayrıca, kalsiyum, fosfor ve A ve D vitaminleri içerir. Peynirler, içerdikleri gıdalar sayesinde kemiklerin ve dişlerin gelişimi için önemli rol oynarlar.

Üretim sürecindeki riskler sebebiyle, tüketilen peynirler kaliteli olmalıdır. Üretimleri sırasında yeterince hijyen sağlanmayan peynirler tüketicilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kaliteli, sağlıklı peynirler seçmek için genel kural hangi şirketin peyniri ürettiğini bilmektir. Bu, kaliteyi ölçmekte ilk adım olan, iyi koşullarda üretildiğini bilmenize yardımcı olur.

Peynir Çeşitleri

Peynir, tüketen insanın sağlık durumuna bağlı olarak daha sağlıklı ya da daha az sağlıklı olabilir. Yüksek tansiyon, kolesterol, bağırsak ya da karaciğer problemleri gibi durumlar peynir tüketiminin etkisinde rol oynar.

Bazı çok kaliteli peynirler bazı insanlar için sağlıklıyken diğerleri için değildir. Aslında, insanlar bazı peynir içeriklerine karşı hazımsızlık gösterebilirler. Bu açıdan, vücudunuz için ideal süt ürününü seçmek için öncelikle hangi peyniri seçeceğinizi bilmelisiniz, sonrasında da tarifimize göz atabilirsiniz.

Taze Peynir

taze kaşar peyniri

Üretim süreci süt kaymaklandırma ve dehidrasyonundan ibarettir. Terbiye edilmesine ya da yıllandırılmasına gerek yoktur. Fakat buzdolabında 3 ya da 4 derecede muhafaza etmek önemlidir. Bu grup içerisinde mozzarella, sıkıştırılmış beyaz peynir, çekilmiş peynir, süzme peynir ve feta bulunur.

Taze peynir üretim süreci tamamlanır tamamlanmaz tüketime hazırdır. Genelde en sağlıklı peynir olduğu düşünülür.

Olgunlaşmış Peynir

Üretim sürecinden sonra, bu tarz peynirlerin ihtiyaç duydukları fiziksel ve kimyasal değişimleri geçirmeleri için gerekli ısıda ve koşularda tutulmaları gerekir.

Genellikle yoğun bir kokuları ve sert bir tatları vardır. En popüler türleri arasında cheddar, guda, Monterrey Jack, emmental peyniri, parmesan ve edam peyniri yer alır. Yağ oranları fazladır, bu yüzden tüketirken bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Küflü Peynir

küflü peynir

Küflü peynir, yoğun küf içerir ve bu da peynire asidik dokunuşlu yoğun bir tat ve koku katar. Bu peynirin, küfün tomurcuklanmasını sağlayacak nemli bir ortama ihtiyacı vardır. En popüler türleri arasında rokfor ve İtalyan küflü peynir yer alır.

Krem Peynir

Krem peynirin taze peynire göre daha fazla kreması bulunur ve yağ oranı daha fazladır. Yapısı oldukça kremsidir. Genellikle sürülmelik haldedir. Bu yüzden, buna uygun bir kapta servis edilir. En popüler çeşidi Camembert ve Philadephia’dır.

İşlenmiş Peynir

işlenmiş peynir

İşlenmiş peynir iki ya da daha fazla peynir türünün eritilmesinden elde edilir. Üretim sürecinde, normal peynire tadını veren mikroorganizmalar ayrıştırılır. Bu sebepten ötürü, damakta daha tatsız ve yumuşak bir his bırakır.

Tat eksikliği genellikle tuz eklenerek tamamlanır. Makine kullanarak kolaylıkla dilimlere ayrılabilir ve sandviçler ve atıştırmalıklar için en ideal peynirdir. Yüksek tansiyona sahip olan insanlar işlenmiş peynir tüketmeyi akıllarından dahi geçirmemelidirler.

Ricotta Peyniri

Ricotta peyniri ineğin süt öz sıvısından elde edilir. Sert ve pütürlü bir yapısı vardır. Süzme peynirin yarısı kadar tuzlu iken, iki katı kadar kalsiyum ve çinko, dört katı kadar A vitamini içerir. Genellikle dolgu malzemesi olarak ya da tatlılarda kullanılır.

En Sağlıklı Peyniri Nasıl Seçersiniz?

peynirler

Günlük tüketim için doktorların önerdiği, düşük yağ, tuz ve kalori oranı olan peynirleri tercih etmelisiniz. Ayrıca, doğal olarak vitamin ve mineral içerenleri seçmeli fakat sağlığınıza zararlı diğer içeriklerin alımını azaltmalısınız.

Daha fazla yağ ve kalori içeren peynirler parmesan, provolone ve camembert’tir. En az kolesterol içerenler ise, az kalorili oldukları için süzme peynir ve mozzarelladır.

Peyniri Beslenme Düzeninize Dahil Etmenin Püf Noktaları

Geleneksel olarak, peynir birçok insan tüketmeye alışık olduğu bir gıdadır. Hayatları boyunca peynir yiyen insanlar için, ondan vazgeçmek imkansız gibi bir şeydir. Peynir yemeyi bırakmak zorunda değilsiniz.

Peynir yemeyi bırakmak zorunda değilsiniz. Anahtar, peyniri masanızda tutacak bir dizi yönergeyi izleyerek sağlığınıza zarar vermeyecek en sağlıklı türleri birleştirmektir.

  • Yetişkinler için, günde maksimum 30 gram peynir yemeleri sağlıklıdır.
  • Yağ ve tuz oranı az olan peynirleri tercih edin. Bugünlerde, süt ürünleri endüstrisi düşük yağ ve sodyum oranlı peynirleri ticarileştirmiştir.

Taze peynir ve ricottanın en sağlıklı peynirler olduğu düşünülür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dekker L, Vinke P, Riphagen I, Minović I et al. Cheese and Healthy Diet: Associations With Incident Cardio-Metabolic Diseases and All-Cause Mortality in the General Population. Front Nutr. 2019 Dec 17;6:185.
  • Nilsen R, Høstmark AT, Haug A, Skeie S. Effect of a high intake of cheese on cholesterol and metabolic syndrome: results of a randomized trial. Food Nutr Res. 2015 Aug 19;59:27651.
  • Mozaffarian D. Dairy Foods, Obesity, and Metabolic Health: The Role of the Food Matrix Compared with Single Nutrients. Adv Nutr. 2019 Sep 1;10(5):917S-923S.
  • Montel M, Buchin S, Mallet A, Delbes C et al. Traditional cheeses: rich and diverse microbiota with associated benefits. Int J Food Microbiol [Internet]. 2014;177:136–54.
  • Hermans W, Fuchs C, Hendriks F, Houben L et al. Cheese Ingestion Increases Muscle Protein Synthesis Rates Both at Rest and During Recovery from Exercise in Healthy, Young Males: A Randomized Parallel-Group Trial. J Nutr. 2022 Apr 1;152(4):1022-1030.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.