Yağ Kistleri için Doğal Çözümler

Yağ Kistleri için Doğal Çözümler

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yağ kistleri ve bezelerinin doğal çözümleri arasında vitaminler, sıcak kompres ve bitkiler vardır. Yağ kistleri, derinin altında oluşan bezelerdir. 

Yağ bezeleri, genellikle bir zararı olmayan ve zamanla kaybolan sorunlar olsalar da görünüşleri birçoğumuzu rahatsız eder.

Ayrıca bazı durumlarda enfeksiyon kapıp başka sorunlara sebep olabilirler. Bu nedenle onlardan kurtulmak isteyebilirsiniz.

Derideki Kistlere Karşı Doğal Çözümler

Yağ kistlerinden kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz ucuz ve cildi tahriş etmeyen doğal tariflerle, sıkıntılı tıbbi prosedürlere gerek kalmaz.

Bu doğal tedavi yöntemleri, güvenli alternatif tedaviler olarak kabul edilseler de bazı durumlarda yan etkilere neden olabilirler. Bu nedenle uygulamadan önce doktorunuza veya bitkiler konusunda uzmanlaşmış natüropatlara danışabilirsiniz.

Nemli Isı Uygulama

Kablosuz termal ped veya bezle sıcak kompres gibi nemli ısı kaynakları iltihapın dağılmasına yardımcı olabilir. Elektrikle çalışan termal pedleri nemli bir ortamda veya nemli malzemelerle kullanmayın.

Cildinize uyguladığınız bezin veya pedin çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Fazla sıcaklık kistin içindeki bakterileri arttırabilir.

Çay Ağacı Yağı

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi, çay ağacı yağının yüksek oranda antibakteriyel ve iltihap sökücü maddeler içerdiğini savunmaktadır.

Yağ beze ve kistleri, bakteri kaynaklı oluştuklarından dolayı çay ağacı yağını kullanmak, enfeksiyonu önlemede ve tedavide etkili olabilir.

Aloe Vera

aloe vera

Bazı bitkibilimciler tarafından aloe vera bitkisindeki jelin, yağ kistlerine karşı etkili olduğu savunulur. Çünkü aloe veranın içindeki maddeler bakterilerle savaşıp acıyı azaltırlar.

Medline Plus da,bazı araştırmaların iddia ettiği gibi aloe vera jelinin bakterileri öldürdüğü ve yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu onaylamaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Tüketin

Güçlü bağışıklık sistemi, yağ kistlerinin kendi kendine iyileşmesine yardımcı olur.

Antioksidanı bol olan meyveler, tam tahıllar, sebzeler, narenciye, yeşil yapraklı bitkiler tüketmenin yanında; kızılyonca ve dulavratotu içeren bitki bazlı yan ürünler almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve böylece toksinleri vücuttan daha kolay atmaya yardımcı olur.

Temiz Olun

Enfeksiyondan kaçınmak için etkilenen bölgeyi, her gün antibakteriyel sabunla yıkayın.

Yağ Bezelerinden Korunmanın Sağlıklı Yolları

Sağlıklı bir yaşam sürmek ve vücudumuzu mümkün olduğu kadar sağlıklı tutmak, bu tür yağ kistlerini önlemeye yardımcı olur.

Yeterince Dinlenin

Az uyumak bağışıklık sistemini zayıflatır ve birçok probleme yol açabilir. Bu nedenle yeteri kadar uyumaya ve dinlenmeye önem vermelisiniz.

Rafine Şekerden Uzak Durun

Fazla şeker bağışıklık sisteminin çalışmasını azaltıp rahatsızlıklara neden olabilir. Aldığınız günlük şeker miktarını azaltmak için gazlı içecekler, şekerli meyve suları, işlenmiş gıdalar ve mısır gevreklerinden uzak durmaya çalışın.

Stresi Azaltın

yağ kistleri tedavi

Bazı homeopatlar ve doğa bilimcilere göre, yaşamınızdan stresi azaltmak; yağ kistlerinin de azalmasına yardımcı olur.

Birçok uzmanın söylediği gibi; fazla stresli bir hayat, hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olur. Pozitif bir yaşam sürdürmeye çalışmak birçok şeyin yanında, yağ kistlerini azaltmak açısından da çok önemlidir.

Doktora Gittiğinizde

Yok olmayan yağ kistleri, tıbbi yollara başvurmayı gerektirebilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktora görünmelisiniz.

  • Eğer yağ bezesi çok büyüdüyse
  • Yağ bezesi derindeyse
  • Yağ bezeleri acıyorsa
  • Yağ bezeleri iltihaplanmışsa, kızarıksa veya dokununca sıcaklarsa

İltihaplanmış, büyümüş ve acıyan yağ kistlerinin doktor tarafından alınması gerekebilir. Genelde lokal anestezi uygulanarak yapılan bu basit işlem, normal bir doktor ziyaretinde halledilebilir. Aşağıda böyle bir prosedürde uygulanabilecek işlemlerden bahsedeceğiz.

İlk olarak, kiste küçük bir kesik atılır. Bu kesikten sonra doktor, yağ kistinin içindeki yağı çıkarır ve bölgeyi temizler.

Bazı durumlarda dikiş atılması gerekebilir, özellikle de kistin tümü alınıyorsa. Bu dikişler, iki üç hafta sonra alınabilir.

Kist ve bezenin oluştuğu bölgeye göre, lazerle alınma olasılığı da vardır. Lazer tedavisi, en az iz bırakan tedavilerdendir.

Yağ kistlerinin alınmasında sorunlara genellikle çok rastlanmaz. Fakat, bu kist ve bezeleri kendi kendinize sıkmaya ve yok etmeye çalışmayın çünkü bölge enfeksiyon kapabilir. Kistleri yok etmek istiyorsanız doktorunuza başvurun.

Doğal Tedavileri Deneyin

Neyse ki, yağ kistleri tehlikeli değillerdir ve bizi genelde estetik nedenlerden dolayı rahatsız eder. Bu nedenle, eğer çok fazla yağ kisti problemi yaşıyorsanız yaşam tarzınızı değiştirmeye çalışmanız önemlidir.

Doğal tedavi yöntemlerinin her koşulda çalışmayabileceğini unutmayın. Bazı kistler, doğal tedaviye cevap vermeyebilir ve doktor tedavisi gerektirebilirler.

Eğer yağ kistiniz varsa ve canınızı yakmıyorsa nemli ve ılık bez, bitkisel çözümler, ev yapımı tedaviler ve yaşam tarzında değişiklikler yapmayı deneyin.İşe yaramazsa, tıbbi çözüm yolları arayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nogales-Gaete Jorge. Medicina alternativa y complementaria. Rev. chil. neuro-psiquiatr. [internet] 2004 Oct [citado 2018 Oct 13); 42 (4): 243-250.
  • Martínez Dubois, S., & de León Bojorge, B. Y. (2011). Patología quirúrgica de piel y tejido subcutáneo. In Cirugía bases del conocimiento quirúrgico y apoyo en trauma, 5e.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.