Yenidoğan Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Bebek için ölümcül olabilen sepsis gibi yenidoğan enfeksiyonlarını önlemenin anahtarlarını bilmek çok önemlidir.
Yenidoğan Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yenidoğan enfeksiyonu veya sepsis, yenidoğan bebekleri etkileyen ve zamanında tedavi edilmezse trajik bir sonuca yol açabilecek ciddi bir durumdur.

Bahsettiğimiz şeyin ne olduğunu biliyor musunuz?

Değilseniz ne olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin. Ayrıca, nasıl önlenebileceği ve belirtilerinin, tanısının ve tedavisinin ne olduğu hakkındaki açıklamaları makalemizde bulabilirsiniz.

Yenidoğan Enfeksiyonu Nedir?

mikroskobik görüntü
Yenidoğan bebekler bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle enfeksiyon geliştirmeye daha yatkındır.

Aynı zamanda sepsis olarak da bilinen yenidoğan enfeksiyonu, yenidoğanlarda ve 90 günden küçük bebeklerde ortaya çıkan bir kan enfeksiyonudur. Sepsis ilk haftalarında (erken başlangıç) veya doğumdan 7 ila 90 gün sonra (geç başlangıç) ortaya çıkabilir.

Her iki durumda da, sepsisin oluşma nedeni şöyledir:

  • E. coli gibi bakteri varlığı.
  • Bazı streptokok suşları (B grubu – GBS).
  • Herpes simpleks virüsü (HSV).

Erken Başlangıçlı Yenidoğan Enfeksiyonu

Genellikle, durum bebeğin doğumundan 24 ila 48 saat sonra ortaya çıkar. Bunun nedeni, doğumdan hemen önce veya doğum sırasında bakterilere maruz kalmalarıdır.

Çocuğun sepsise maruz kalma şansını artıran risk faktörleri şunlardır:

Erken Doğum

Bu durumda, riskler aşağıdakilerle artar:

  • Gebelikte B grubu streptokok varlığı.
  • Amniyotik sıvının ve / veya plasentanın enfeksiyonu.

Geç Başlangıçlı Yenidoğan Enfeksiyonu

Bu gibi durumlarda, enfeksiyon doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bu durum, bebeğin hastanede kalması gerektiğinden veya uzun bir süre boyunca yerleştirilmiş bir kateteri olduğu için olabilir.

Yenidoğan Enfeksiyonunun Önlenmesi

yenidoğan ve anne

Her zaman olduğu gibi, korunma tedaviden daha iyidir. Bu nedenle, yenidoğan enfeksiyonunu önlemek için en iyi önlemleri listeleyeceğiz. Not alın.

1. Hamile Kadına Antibiyotik Tedavisi

Annenin korioamniyonit (amniyotik sıvının ve plasentanın bir enfeksiyonu) veya B grubu streptokok gibi durumlardan muzdarip olması veya geçmişte sepsisi olan bir bebeğe doğum yapmış olması halinde anne tedavi almalıdır. Bu erken başlangıçlı yenidoğan enfeksiyonunu önlemek için gereklidir.

Hamile bir kadının, herpes simpleks virüsü de dahil olmak üzere devam eden herhangi bir enfeksiyonu olması durumunda, bunun tedavisini mutlaka yaptırmalıdır. Zaten, doktorlar da hamile bir kadının enfekte olmaması veya herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için tedavi önerecektir.

2. Doğum Sırasında Asepsi

Bebeğin doğduğu yerde hijyen, bakterileri yenidoğanlardan uzak tutmak için şarttır. Doğumdan sonraki aylarda bebeklerin çok savunmasız olduklarını unutmamak gerekir.

3. Suyunuz Geldikten Sonra Doğumun Gecikmesini Önleyin

Su keseniz yırtıldığında, kontaminasyonu önlemek için doğum önümüzdeki 12 -24 saat içinde yapılmalıdır.

Yenidoğan Enfeksiyonunun Belirtileri

ağlayan yenidoğan
Şüphe durumunda, çocuk doktorunuza danışın.

Genel olarak, sepsisin başlangıcını önlemek için önleyici tedbirler gereklidir. Bununla birlikte, durumun farkında olmak için semptomları bilmek önemlidir:

  • Bebeğin cildinin bir kısmı ve sklera bölgesi (gözlerin beyaz kısmı) sarıdır (sarılık olarak bilinir).
  • Emzirme döneminde dahi azalan hareket, enerji ve coşku eksikliği
  • Konvülsiyon
  • Nefes alışverişinde sıkıntı
  • Yavaş kalp hızı
  • İshal ve kusma
  • Düşük kan şekeri
  • Vücut sıcaklığında bir artış

Hastaneden eve döndükten sonra yukarıdaki belirtilerden herhangi birini veya başka bir durumu fark ederseniz, o zaman bir çocuk doktoruna danışmalısınız. Endişelenmeyin, bu sadece işlerin yolunda olduğundan emin olmakla ilgili bir önlemdir.

Teşhis ve tedavi

bebek ve stetoskop
Hızlı bir iyileşme sağlamak için enfeksiyon tedavisi mümkün olduğu kadar çabuk uygulanmalıdır.

Çocuk doktoru yukarıda açıklanan belirtilerden herhangi birinin varlığını arayacak, sonrasında büyük olasılıkla örnekler alacak ve bunları analiz için laboratuara gönderecektir:

  • Genellikle C-reaktif protein (CRP), beyaz kan hücresi sayısı ve bir kan kültürünün analizini gerektiren bir kan testi yapılması istenir.
  • Ayrıca, doktor bebeğin vücut sisteminde bakteri olup olmadığını belirlemek için beyin omurilik sıvısını incelemek isteyebilir. Eğer öyleyse, bir lomber ponksiyon yapılır.
  • Ek olarak, kültürler bir dışkı, idrar ve hatta deri örneklerinden analiz edilebilir.
  • Solunum problemleri varsa, teşhis amaçlı bir göğüs röntgeni yapılmalıdır.
  • Ayrıca, ateşi veya başka bir enfeksiyon belirtisi olan bir ayın altındaki bebeklerde tedavi, doğrulanmış bir teşhis konmadan önce derhal intravenöz antibiyotiklerin uygulanmasını gerektirir.
  • Annede yukarıda belirtilen enfeksiyonlardan herhangi biri varsa, o zaman bebek belirtileri olmasa bile tedavi görmelidir. Ayrıca, enfeksiyonun uçuktan kaynaklanması durumunda, doktor muhtemelen bir antiviral ilacı reçete edecektir.
  • Son olarak, eğer test sonuçları normalse, bebek eve gidebilir. Ancak, hastalığı takip etmek için birkaç doktor ziyareti daha yapılmalıdır.

Yenidoğan enfeksiyonları bebek için ölümcül olabileceğinden çok ciddidir. Bu nedenle, doktorlar hamileliği çok yakından takip etme eğilimindedir. Aslında sepsisin ortaya çıkmasını önlemeye ve bir anne ile çocuğunun güvenliğini sağlamaya çalışıyor olacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Committee on Infectious Diseases; Committee on Fetus and Newborn, Baker CJ, Byington CL, Polin RA.. Policy Statement: Recommendations for the Prevention of Perinatal Group B Streptococcal (GBS) Disease. Pediatrics. 2011;128(3):611-616. PMID: 21807694 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21807694.
  • Baley JE, Gonzalez BE. Perinatal viral infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 57.
  • Leonard EG, Dobbs K. Postnatal bacterial infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 55.
  • Verani JR, McGee L, Schrag SJ; Division of Bacterial Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59(RR-10):1-36. PMID: 21088663 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088663.
    Ultima revisión 4/24/2017

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.