Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?

Bu dünyaya bir bebek getirmek muhteşem bir deneyimdir. Bazı kadınlar acıdan kaçınmak için sezaryeni tercih ederler. Bazıları ise oylarını geleneksel doğumdan yana kullanırlar. 
Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sezaryen ve normal doğum arasında tercih yapmak hamile kadınlar arasında yaygın bir sorundur. Bazıları geleneksel yöntemi tercih eder ve bebeklerini vajinal yoldan dünyaya getirirler. Diğerleri ise çok sayıda değişkeni kontrol altına almayı, bu nedenle de sezaryen yöntemiyle çocuklarını doğurmayı seçerler.

Vajinal doğum doğal bir süreçtir. Ancak pek çok kadın ağrı yaşama veya vajinalarının geri dönülemez şekilde hasar alması korkusuyla bundan kaçınır. Fonksiyonel açıdan bakıldığında sezaryen inanılmazdır. Ne de olsa tıbbi sebeplerden dolayı annenin ve bebeğin hayatı daha iyi bir şekilde korunabilir.

Ancak bu kararı vermek bu kadar kolay değildir. Bundan çok daha fazla faktör vardır.

Sezaryen Mi Normal Doğum Mu?

İster sezaryenle olsun ister normal doğumla her gün yeni bebekler dünyaya gelir. Karar ebeveynlere ve doğum uzmanlarına aittir. Genellikle ikincisi doğum esnasında kararı verir. Duruma göre ideal yöntemi belirlemekle sorumludur.

Ayrıca bu karar doğum başladığında aniden değişebilir. Bu değişikliğin en yaygın sebeplerinden biri doğumla ilgili yüksek risk olmasıdır. Doktor o esnada sezaryen yapması gerektiğine karar verebilir.

Sezaryen İle Vajinal Doğum Arasındaki Farklar

Normal doğum ile sezaryen arasındaki en büyük fark ikincisinin 20 – 30 dakika arası süren cerrahi bir müdahale olmasıdır. Önceden programlanırsa, doktor aksini söylemedikçe, gebeliğin 39’uncu haftasında gerçekleştirilmelidir.

Fiziksel Farklılıklar

“Hangisi daha az acı verir: Sezaryen mi normal doğum mu?

Bu ilk kez anne olacak kişilerin sıklıkla sordukları bir sorudur. Vajinal doğumun aksine ameliyatla müdahalede vajinal açılma yoktur. Bu nedenle sezaryende bu tür bir ağrı yaşanmaz.

Genellikle bu müdahale, vücudun alt kısmını algısal ve motor yönden bloke eden bir anestezi türü olan epidural kullanılarak yapılır. Göbeğin 4 cm üstünden başlar, vücudun alt kısımlarına kadar etki altına alır.

Ancak aynı zamanda anne olacak kişi uyanık kalır. Etki yaklaşık 1 – 1,5 saat sürer. İlk 24 ile 48 saatte ağrı damardan verilen ağrı kesicilerle ve anti-enflamatuvar ilaçlarla kontrol altına alır.

Sezaryen esnasında ağrı daha kontrollü olsa da, sonrasında kadının iyileşme sürecinde biraz ağrı yaşanabilir.

Bebeğin Bağışıklık Sistemi

Doğumdan önce bebekler pratikte sterillerdir. Dünyadaki virüsler ve bakteriler onlarda yoktur. Ancak organların düzgün çalışabilmesi için bazı bakteriler gereklidir. Bu nedenle çocuk vajinal yoldan doğduğunda annesinden sağlıklı bakterileri alır.

Sezaryen yapıldığında ise bebek annesinden gelen mikrobiyatayı almaz. Genellikle gerekli bakterileri doğdukları ortamdan ve etraflarındaki insanlardan özümserler. Eninde sonunda annelerinden de alırlar. Maalesef bağışıklık sistemleri bu yabancı bakterilerin çoğunu tanımaz.

Kopenhag Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma sezaryenle yapılan doğumlarda, bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesinde anahtar rol oynayan anneden gelen bakterilerin eksikliğinin daha uzun süre yaşandığını ortaya koymuştur.

Vajinal yolla doğan çocukların bağırsak florası sezaryen ile doğan çocukların bağırsak florasından farklıdır. İkincisinde bağışıklık faktörleriyle ilişkili hücreler daha azdır. Bu, tip 1 diyabet, crohn hastalığı veya şiddetli alerjilerle karşılaşma riskini artırır.

Doğum Sonrası Bakım

bebek ve annesi

Sezaryen veya normal doğum sonrası vücudunun iyileşmesi için bir kadının bolca dinlenmesi gerekir. Bu yüzden ev işi yapmasına izin verilmez. Ayrıca başka çocukları varsa onların ihtiyaçlarıyla ilgilenerek kendilerini ve enerjilerini tüketmemeye de dikkat etmeliler.

Doğum sonrası yaşanan süreç anneler ve aileleri için en zorlu süreçlerden biridir. Üstelik bu aşama sezaryenle doğum yapan kadınlar için çok daha karmaşıktır.

İki durumda da yeni anne olan kişi yeterince dinlenmelidir ve ağır bir şey kaldırmaktan kaçınmalıdır.

Vajinal doğumda ise yaşanan ağrı anlıktır. Öte yandan sezaryenden sonra iyileşmek günler ve hatta haftalar sürebilir. Sezaryenin yapılabilmesi için bir cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Bu nedenle kadında iki yara izi olacaktır – biri cildin epidermi (dış deri) katmanında, diğeri ise içeride rahminde.

Ekonomik Farklılıklar

Sezaryen bir cerrahi müdahale olduğu için tıbbi maliyeti daha yüksektir. Ayrıca doğum uzmanı ve çocuk doktorunun yanı sıra, bir doktor ekibi, uzmanlar ve ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgilenmek için eğitim almış hemşireler de gerekir.

Sezaryen, donanımlı bir ameliyat odasında gerçekleştirilir. Öte yandan normal doğum bebeğin doğumu için hazırlanmış bir odada gerçekleştirilir. Epiduralin yanı sıra, vajinal doğumda anestezi gerekmez. Bir komplikasyon olmadıkça anne olacak kişinin antibiyotiklere veya damardan verilen ilaçlara ihtiyacı yoktur.

Ne Zaman Sezaryen Ne Zaman Normal Doğum Tercih Edilmeli?

bebek ve annesi

Pek çok kişi çocuklarını hangi yöntemle dünyaya getirecekleri konusunda kararsız kalır. Vajinal doğum anne ve bebek açısından dha güvenli olsa da sezaryen yapılmasını gerekli kılan durumlar da mevcuttur.

Sezaryenin avantajları ve dezavantajları

Avantajlar

  • Öncelikle epidural enjeksiyonu karna yapıldığı için belden başlayıp ayaklara kadar duyarlılık kaybolur. Bu yüzden sezaryenin “ağrısız” olduğu söylenebilir.
  • İkincisi çocuğun doğumu aileye uygun olan zamana göre programlanabilir.
  • Son olarak ameliyat, hazırlık ve iyileşme süreci de dahil sadece 3 – 4 saat sürer.

Dezavantajlar

  • Anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Her cerrahi müdahale enfeksiyon ve diğer organlara zarar verme riski taşır.
  • İyileşme süreci en az 1-2 ay sürer.
  • Yeni anne olmuş kişiler ilk 1 hafta kalkıp yürümekte zorlanırlar. Ailenin ve arkadaşların bol bol destek vermesi gerekir.
  • Anestezi, sezaryenden sonraki günlerde bulantı, sersemlik ve kusma gibi yan etkilere yol açabilir.

Normal doğumun avantajları ve dezavantajları

Avantajlar

  • Normal doğumun, aşırı kan kaybı, böbreklerin hasar görmesi ve enfeksiyon kapma ihtimali gibi ikincil riskleri, sezaryene göre daha azdır.
  • Kan basıncı daha stabildir. 
  • Plasentaya ve bebeğe giden oksijen miktarı sezaryene göre daha iyidir.
  • Vajinal kanaldan geçmek çocuğun algılarını uyardığı için çocuk daha uyanık doğar.
  • Annenin vücudunda oksitosin salgılanır. Bu da süt üretimini ve anne ile bebek arasındaki bağı destekler.

Dezavantajlar

  • Doğum sonrası idrar tutamama sorunu ile karşılaşma riski vardır.
  • Vajinal doğum sezaryenin aksine spontane bir şekilde gerçekleşir.
  • Vajinal yırtılma olması riski vardır. Ayrıca doktorun epizyotomi yapmayı tercih etme ihtimali de vardır.

Henüz hangi yöntemi tercih edeceğinize karar vermediyseniz bu konuyu doğum uzmanınızla konuşabilirsiniz. Ne de olsa onlar sizin tıbbi geçmişiniz ve bebeğinizin rahimdeki gelişimi ile ilgili bilgiye sahipler. Bazı durumlarda bebek baş aşağı durumdaysa veya rahimden çıkmak için doğru pozisyonu almadıysa sezaryen yapılması tavsiye edilir.

35 yaşın üstündeki kadınlarda normal doğum esnasında komplikasyonla karşılaşma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle sezaryeni tercih etmeliler. Böylece başlarında onlarla ilgilenen uzman bir doktor ekibi olacaktır.

Sonuç

Normal doğumu seçen annelerin etraflarında olup bitenlerle ilgili farkındalıkları yüksektir. Bebeklerinin dünyaya gelişini eksiksiz bir şekilde deneyimlemek isterler. Hatta bebek doğar doğmaz onu görüp kollarına bile alabilirler. 

Ancak bir kadının sezaryeni tercih etmesini gerektirebilecek pek çok sebep de vardır. Hangisi olursa olsun, her hamile kadının farklı ihtiyaçları olduğunu hesaba katmak önemlidir. Bu nedenle son karar, doğum uzmanının da vereceği tavsiyeyle birlikte dikkatle gözden geçirilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.