Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sezaryen doğum düşündüğünüz kadar zor değil; yapmanız gereken şey kendinize, çevrenize ve doktorunuza güvenmek.
Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Sezaryen doğum çoğu zaman tartışma konusu olmuştur. Hatta hamile kadınlar arasında ‘sezaryen korkusu’ oldukça yaygın bir durumdur. Özellikle ilk defa doğum yapacak olan kişiler eksik ve yanlış bilgiler nedeniyle bu korkuyu yaşar.

Ancak aklınızda tutmanız gereken bir şey var, bazı durumlarda bu cerrahi işlem sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından en güvenli doğum şekli olabiliyor. Sezaryen ile ne sizin, ne de bebeğinizin hayatı risk altına girmiş oluyor.

Sezaryen doğum ne zaman tercih edilmelidir?

Özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda sezaryen doğum oranı tüm dünyada artış göstermişti. Buna neden olan şey, sağlık sorunlarında ziyade sezaryenin normal doğumdan daha acısız olduğunun düşünülmesiydi. Bu şekilde normal doğum yapmaktan korkan birçok kadın sezaryen doğum yapmayı tercih etti.

Her kadın nasıl doğum yapmak istediğine kendi karar vermelidir. Ancak her zaman için doktorunun tavsiyesine uyarak hareket etmelidir. Sezaryen, insanlara sadece daha kolay geldiği için tipik ve yaygın bir doğum şekli olarak kabul edilmemelidir.

Normal doğum, anne ve bebek açısından hayati risk taşıyorsa ancak o zaman bu cerrahi yöntem tercih edilmelidir. Sağlıklı bir kadının vücudu, normal doğuma dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden her ne kadar korkularınız olsa da, kendinize ve vücudunuza güvenmeniz gerekiyor.

Eğer vücudunuz yeteri kadar sağlıklıysa, normal doğumdan korkacak hiçbir neden yoktur. Doktorunuz normal doğum yapmanın sağlığınız açısından riskli olduğunu düşünüyorsa sezaryen doğum yapmanızı önerebilir.

Sezaryen korkusu nasıl yenilir?

doktor hastasının elini tutuyor ve sezaryen doğum

İnsanlar doğaları gereği korkar. Özelikle bilmediğiniz ve deneyimlemediğiniz şeyler sizi daha çok korkutur. Daha önce hiç ameliyat olmamış hamile bir kadın için sezaryen birçok belirsizliğe gebedir. Bu nedenle sezaryenden korkmanız ve bu cerrahi işlemden kaçınmak istemeniz oldukça anlaşılır bir durum.

Bazı kadınlar normal doğum yapamadıkları için üzülebilir. Ancak bu negatif tutum doğuma hazırlık sürecinde terk edilmelidir. Yaşanan üzüntü veya panik süreci ve cerrahi işlemi zorlaştırabilir.

En başta anlamanız gereken nokta şu; sezaryen de tıpkı tüm cerrahi işlemler gibi hazırlık süreci gerektirir. Hazırlanmak derken sadece iyi bir doktor seçmeyi kastetmiyoruz.

Doğum yapacak olan her kadın hamilelik boyunca, doğumda ve doğumdan sonra uzman bir doktora ihtiyaç duyar.

Eğer doktorunuz normal doğum yapamayacağınızı söylerse, bunun öncelikli nedeni hem sizin ve hem de bebeğinizin sağlığıdır. Böyle bir durumda sezaryen, güvenli bir doğum için hayati önem taşır.

Güvenli bir sezaryen doğum için öneriler

Korkuyla savaşırken en önemli yardımcınız bilgidir. Sezaryen doğum yapacak olan kişi, bu konuda mümkün olduğunca bilgi sahibi olmalıdır. Kafanıza takılan herhangi bir konuyu çekinmeden doktorunuza sormalısınız. Bu şekilde sezaryen hakkında yanlış bilinenleri ve uydurma mitleri kafanızdan atmış olacaksınız, korkularınız da azalacak.

1. Ameliyata hazırlık

sezaryen doğum yapacak olan insan ve doktor

Ameliyat odasına girmeden önce doğum yapması beklenen kişi hastanede kısa bir yürüyüşe çıkar ve kendini bu ameliyata hazırlar. Sezaryen acil bir durum olmadığı sürece  planlı olarak gerçekleşir. 

  • Doğum yapacak olan kişi ameliyattan önce 5-6 saat yemek yememelidir.
  • Cerrahi işlemden 2 saat önce ise vücuda sıvı alımı yasaklanır.
  • Ameliyatla ilgili strese girmemek için kafanızı dağıtacak ve dikkatinizi çekecek başka şeylerle ilgilenin. Farklı motivasyon kaynaklarına yönelerek moralinizi yüksek tutabilirsiniz.

2. Ameliyathaneye giriş: Sezaryen

Ameliyat odasına girdiğinizde, önce bel bölgenizden anestezi uygulanır. Günümüzde çoğu sezaryen doğum, spiral anestezi ile gerçekleştiriliyor; bu şekilde belinizden aşağısı uyuşturularak acı hissetmeniz tamamen engelleniyor.

Operasyonun en kısa süren kısmının doğum olduğunu görmek sizi şaşırtacak; çünkü sezaryen doğumlarda bebeğin anne karnından çıkarılması yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer. Ameliyatın en uzun süren kısmı ise rahmin ve karnın işlemden sonra dikilmesidir. Bu bahsettiğimiz kısım ise ortalama 60 dakika sürüyor. 

3. Doğum sonrası: İyileşme

anne ve yeni doğmuş bebek

Doğumdan sonra iyileşmek için belli bir zaman gerekir, bu herkes için geçerlidir. Her şey planlandığı şekilde ilerlerse eğer, anne 24 veya 48 saat hastanede kontrol altında tutulur. İyileşme süreci hastanede başlar ve eve geçildiğinde 4-6 gün daha devam eder.

İyileşme sürecinin büyük bir kısmı evde geçebilir, bu nedenle evin içinde sizi yoracak herhangi bir fiziksel aktiviteden kaçınmanız gerekiyor. Moralinizi yüksek tutun, doktorunuzun önerdiği sağlıklı bir diyetle düşündüğünüzden daha kısa sürede iyileşmiş olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.