Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Kontrol Etmenin 7 Yolu
Son yıllarda şeker alımındaki artış nedeniyle dünyada çapında insanlardaki kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde artmıştır. Marketlerde meşrubat, şekerleme, çikolata ve hamur işleri gibi pek çok şeker içeren ürün vardır. Bazen kraker ve makarna gibi aklınıza gelmeyecek paketlenmiş gıdalar bile bir miktar şeker içerebiliyor.
Bu tür işlenmiş gıdalar pek çok kişinin sağlığını etkilemektedir ve aşağıdaki sorunların başlıca nedenlerinden biri haline gelmektedir:
- Obezite
- Glikoz intoleransı
- Tip 2 diyabet
- Fazla kilolar
Yüksek kan şekeri seviyesi
Hiperglisemi, kandaki glikoz seviyesinin yüksek olması anlamına gelir. Bu insulin eksikliğinin veya yetersizliğinin bir sonucudur.
- Eğer kan şekeri seviyeniz 180 mg / dl’den yüksekse, hemen doktor tarafından tedavi edilmelidir çünkü bu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kan şekeri seviyesini kontrol altına almak ve düşürmek
1. Günlük şeker tüketiminizi azaltın
- Düşük glisemik indeksli yiyecekleri tüketmeyi tercih edin ve içerdikleri bileşenlerin türüne ve miktarına dikkat edin.
- Daha fazla taze meyve ve sebze tüketmeye çalışın.
- Sağlıklı, çeşitli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı benimseyin ve yağ bakımından zengin gıdaların tüketiminden kaçının.
- Yemeklerinize protein, sağlıklı karbonhidratlar ve tam tahıllar ekleyin.
Bu yazımızı da okuyun: Bu 5 Ev Reçetesi İle Kan Şekerinizi Kontrol Altına Alın
2. Keten tohumu tüketin
Keten tohumu, bir çay veya esansiyel yağ olarak tüketilebilir. Keten tohumunun aşağıdaki gibi faydaları vardır:
- Düşük kalp hastalığı riski
- Kanseri önleme
- Kötü kolesterolün azaltılması (LDL)
Uzun bir süre boyunca 10 ila 20 gram öğütülmüş keten tohumu tüketmek kan şekeri seviyesini% 20 oranında azaltabilir.
3. Her gün egzersiz yapın
Fiziksel aktivite, kan şekerini düzenler çünkü kaslar enerji üretmek için glikoz yakar ve bu da kanda daha az şeker olmasını sağlar. Hangi egzersizin sizin için en iyi olduğunu belirlemek ve kan şekerindeki ani düşüşleri önlemek için kan şekerinizi düzenli olarak ölçtüğünüzden emin olun.
4. Yeterli miktarda su için
Günde en az 2 litre su içmek kan hücrelerini yeniden canlandırır, şeker seviyelerini düşürür ve diyabet riskini azaltır. Bol su içmek böbreklerinizin iyi çalışması için çok önemlidir. Böbrekler vücuttaki aşırı şekeri idrar yoluyla dışarı atmaktan sorumludur.
- Su ve kalorisiz içecekleri tüketmeniz tavsiye edilir.
- Kilo almanıza neden olacağından ve kan şekeri seviyesini artırabileceğinden şekerli içecekler tüketmekten kaçının.
5. Stresinizi kontrol altına alın
Fiziksel veya zihinsel yorgunluktan, endişelerden veya işteki problemlerden kaynaklanan stres kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Rahatlama egzersizleri ve meditasyon, bedeniniz ve zihniniz için çok faydalı olmasının yanı sıra stresi ve kan şekeri seviyesini de azaltır.
Aşağıdaki rahatlama egzersizlerini uygulayabilirsiniz:
- Meditasyon
- Yoga
- Farkındalık
Yukarıdaki öneriler, genel sağlık düzeyinin iyileştirilmesinin yanı sıra kandaki şeker seviyesinin düşürülmesinde de çok etkilidir.
Ayrıca okuyun: Bu 5 Ev Reçetesiyle Stresi Doğal Yollarla Azaltın
6. Yeterli miktarda uyuyun
Yeterli miktarda dinlenmek, vücut sağlığını korumak için çok önemlidir. Uyku düzensizlikleri, kan şekeri seviyesini ve insülin duyarlılığını etkiler. Bu nedenle iştahı artırabilir ve kilo alımına yol açabilir.
7. Daha fazla tarçın tüketin
”
Çubuk ya da toz olarak tüketilebilen tarçının sağlığa pek çok faydası vardır. Bazı araştırmalar tarçının kan şekeri seviyesini% 29’a kadar azaltabildiğini göstermektedir. Tarçın, insülin gibi davranır ancak daha yavaş hareket eder.
Birkaç tavsiye
- Yaşam tarzınızda ve beslenmenizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
- Kontrendike olmayan kan şekerini düşürmek için pek çok doğal alternatif vardır.
- Kilo vermeniz ve dengeli beslenmeniz gerektiğini unutmayın.
- Şeker seviyenizi düzenli olarak ölçün.
- Kan şekeri seviyenizi öğrenmek için bir kan tahlili yaptırmalısınız. Doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır.
Herhangi bir şüpheniz varsa, size uygun bir diyet önerebilecek bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Hastalıkları önlemek ve sağlıklı kalmak için dengeli bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
- Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
- Brown, I. J., Stamler, J., Van Horn, L., Robertson, C. E., Chan, Q., Dyer, A. R., … Elliott, P. (2011). Sugar-sweetened beverage, sugar intake of individuals, and their blood pressure: International study of macro/micronutrients and blood pressure. Hypertension. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.165456
- Clarke, S. F., & Foster, J. R. (2012). A history of blood glucose meters and their role in self-monitoring of diabetes mellitus. British Journal of Biomedical Science. https://doi.org/10.1080/09674845.2012.12002443
- Sleep Foundation. The Link Between a Lack of Sleep and Type 2 Diabetes. Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.sleepfoundation.org/articles/link-between-lack-sleep-and-type-2-diabetes
- The Global Diabetes Community. Stress and Blood Glucose Levels. (2019). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.diabetes.co.uk/stress-and-blood-glucose-levels.html#:~:text=When%20the%20body%20is%20under,of%20glucose%20in%20the%20bloodstream.
- Clínica Mayo. Análisis de azúcar en sangre. Por qué, cuándo, y cómo. (2020). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diabetes/in-depth/blood-sugar/art-20046628
- National Health Services. Hyperglycaemia (high blood sugar). (2018). Recuperado el 19 de octubre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-sugar-hyperglycaemia/
- Hutchins, A. M., Brown, B. D., Cunnane, S. C., Domitrovich, S. G., Adams, E. R., & Bobowiec, C. E. (2013). Daily flaxseed consumption improves glycemic control in obese men and women with pre-diabetes: A randomized study. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.02.012