Yatmadan Önce Yulaf Ezmesi Yemek İçin 5 Neden

Yulaf ezmesinin daha iyi uyumanızı sağlamaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? İçeriğindeki melatonin ve B vitamini sayesinde yulaf ezmesi, serotonin salınımını uyarmak ve daha iyi ve kesintisiz bir gece uykusuna sahip olmak için mükemmeldir.
Yatmadan Önce Yulaf Ezmesi Yemek İçin 5 Neden

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2018

Yulaf ezmesi yemek, daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Daha iyi uyumak, daha iyi bir sağlık ve daha verimli geçen bir günle aynı anlama gelir. Bunu akılda tutarak, size birkaç sorumuz olacak: Günde sekiz saat uyuyor musunuz? Ya da gece boyunca sık sık uyanıp sabah olunca hiç dinlenmemiş gibi mi hissediyorsunuz?

Eğer öyleyse, bu konuda bir şey yapmanın vakti gelmiş demektir. Bazı değişiklikler yapmanın ve uyumadan bir saat önce bu ev reçetesini uygulama zamanı: bir kase ılık yulaf ezmesi yemek. Bunun 5 sebebinin üstünden geçeceğiz…

1. Akşam yemeği olarak yulaf ezmesi, mükemmel bir seçim

Güçlendirici, derin uyku çok sayıda şeye bağlıdır. İki tanesi oldukça katı: akşam yemeği yediğiniz zaman ve günün son öğününde hangi gıdaları tükettiğiniz.

İşte aklınızda tutmanız gereken enteresan bir bilgi: karaciğeriniz, detoksifikasyonunu gece 1 ve 3 arasında yapar. Eğer gece geç ya da çok ağır bir öğün yerseniz, bu işin verimliliğini böleceksiniz ve uyanacaksınız.

Akşam yemeğinizi, akşam 7 ve 9 arasında yemelisiniz. Akşam yemeğinize dahil ettiğiniz yiyecekler arasında, konu sağlığınız ve iyi bir gece uykusuna geldiğinde, yulaf ezmesi en kesin seçenektir.

Yulaf ezmesi, yulaf sütü ile birlikte, tam doğru gıdaları içerir. Dengeli bir glukoz seviyesine sahip olmanıza yardımcı olur ki bu da gününüzün son birkaç saati için özellikle iyidir.

Buna ek olarak, eğer biraz dinlenmek isterseniz unutmayın: gece kırmızı et yemek de hiç iyi bir fikir değildir. Neden mi? Kırmızı et hipoksantin gibi uyarıcılara sahiptir bu sebeple balık ya da yulaf ezmesi gibi tahıllı yiyeceklere sadık kalmanız en iyisidir. 

2. Yulaf ezmesi melatonin ve D vitamini bakımından zengindir

Yulaf ezmesi, melatonin denen, uyku/uyanıklık döngünüzü düzenleyen bir bileşik için doğal bir kaynaktır.  Tek başına kendisi sizi bir uyku ilacı gibi bir anda uyutacak değildir. Yaptığı şey, uyku döngünüzü gece olduğunda uykunuz gelmiş hissedeceğiniz şekilde ayarlamaktır.

Yulaf ezmesi bu döngüleri içeriğindeki melatonin ve D vitamini sayesinde düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda şunları da yönetmenize yardımcı olur:

  • Migrenin etkileri
  • Kronik yorgunluk
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Kemik erimesi (osteoporoz)

Faydalarından daha da fazla yararlanmak için, süpermarkette D vitamini bakımından zenginleştirilmiş yulaf ezmesi arayın. Bu sayede, uyumanıza yardımcı olacak serotonin salgılanmasını artıracaksınız.

3. Yulaf ezmesi ve kompleks B vitaminleri

Kompleks B vitaminleri, vücudunuzda çok sayıda işe yarar. En önemlisi, düzgün işleyen bir sinir sistemini fonksiyonu sağlamasıdır.

  • Yulaf ezmesi B6 ya da psioksidin açısından oldukça zengindir. Bu, besinin içindeki enerjiyi glukoza ve  yağ ve proteini sindirmek üzere dönüştürmek için gereklidir.
  • B3 vitamini triptofan denen, gevşeme ve uykuyu destekleyen bir temel yağ asidinin üretimini artırmaya yardım eder.

Bu vitaminlerin herhangi birinin eksikliğini yaşıyorsanız, en yaygın olarak fiziksel yorgunluk ve uyuma zorluğu olan bazı etkiler hissedeceksiniz demektir.

4. Yulaf ezmesi yemek, anksiyeteyle savaşmanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur

Yulaf ezmesi, yulaf ve trigonellin içerir. Bunlar prolaminin (bitkisel protein) iki çeşididir. Bunlar; kaygıyı, endişeyi ve gün içinde birikip gece derin, sağlıklı bir uyku çekmenize engel olan zihinsel ve fiziksel tahribatı azaltmaya yardım eder.

Bununla birlikte, şu konuda sizi uyarmalıyız, yulaf ezmesinin içindeki bu tip bitkisel protein, çölyak hastalığına sahip olan bazı insanlar için alerjen olabilir, bu yüzden sizin için de durum böyleyse uzak durmakta fayda var.

5. Yulaf ezmesi sayesinde strese elveda deyin

Uyumakta zorluğun en büyük tetikleyicisi kronik kaygı ya da strestir. Bu duygusal süreçler, adrenalin bezlerini uyarır ve kas kasılmasına, strese ve yorgunluğa neden olan belli hormonların yavaş yavaş salgılanmasına neden olur.

Düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmek, stresle ilişkili hormonlarınızı normale döndürmeye yardımcı olur. Kortizol seviyenizi dengeler ve yulaf ezmesi, içeriğindeki önemli kompleks B vitamini sayesinde sinir sisteminizi destekler.

Buna ek olarak, yulaf ezmesi iç dengenin korunmasını destekler, sizi rahatlatır, iyi bir sindirim geliştirir ve karaciğerinizin iyi bir sağlığa kavuşmasını sağlar. Tüm bunlar size daha derin, daha güçlendirici bir gece uykusu almanız için yardım eder.

Öte yandan, şunu da aklınızda bulundurun: faydalarından yararlanmak için bu bir kase yulaf ezmesini, her gün yatmadan bir ya da iki saat arasında bir zamandan önce tüketmelisiniz. Ilık tüketin! Yulaf ezmesi yemek çok güzel!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6
  • Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. Retrieved from https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_día.pdf
  • Rozano Ladrón, V., Quiróz Santiago, C., Acosta Pulido, J. C., & Pimentel Ayaquica, L. A. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria, 5. Retrieved from http://www.revista.unam.mx/vol.6/num9/art88/sep_art88.pdf
  • Celorio Fries, G. A., & Mota López, M. Á. (2016). Salud Mental y Nutrición: Una revisión sistemática. Cádiz: Colegio Oficial de Enfermería de Madrid.
  • Romo, M. (2014). Entrena tu cerebro. Neurociencia para la vida cotidiana. Barcelona: Editorial Alienta.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.