Anksiyete için 12 Doğal Tedavi

Düzenli egzersizin endorfin üretimi sayesinde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olduğunu unutmayın. Kendinize daha çok güvenecek ve daha sağlıklı hissedeceksiniz.
Anksiyete için 12 Doğal Tedavi

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sürekli olarak anksiyete (kaygı) sorunu yaşıyorsanız, doğrudan ilaç kullanmak istemeyebilirsiniz.

Kaygı için zihin-beden teknikleriyle başlayan birçok doğal tedaviyle beraber sizi sakinleştirecek takviyeler ve çaylar bulunmaktadır. Bazıları hemen etki gösterirken, diğerleri uzun vadede endişenizi giderebilir.

Aşağıda 12 tane doğal kaygı tedavisi bulacaksınız.

1. Papatya çayı

Belli aralıklarla gerginlik yaşıyorsanız papatya çayı sakinleşmenize yardımcı olabilir. Papatyanın içindeki bazı bileşenler, Valium gibi belli ilaçlarla aynı etkiyi yaratarak beyin alıcılarınızla etkileşime geçebilmektedir.

Pennsylvania Üniversitesi’nde yaygın anksiyete bozukluğu hastaları üzerine yapılan bir çalışmada sekiz hafta boyunca papatya çayı içenlerin kaygı belirtilerinde yalnızca plasebo kullananlara göre kayda değer bir azalma gözlemlenmiştir.

2. Yeşil Çay

kaygı tedavi

Araştırmalara göre yeşil çay, kalp atışını kontrol etmekte ve kan basıncını düzenlemektedir. Yapılan diğer çalışmalar ise yeşil çayın insanlarda kaygıyı azalttığını tespit etmiştir. Bir çalışmada, anksiyeteye meyilli test deneklerinin önceden 200 miligram yeşil çay içtiklerinde daha sakin ve daha odaklı oldukları görülmüştür.

3. Şerbetçiotu

Evet, biranın içindeki şerbetçiotu. Ancak bira içerek şerbetçiotunun sakinleştirici etkilerinden faydalanamazsınız. Şerbetçiotunda bulunan sakinleştirici bileşen uçucu bir yağ olup aromaterapide kullanılanlar gibi yalnızca ekstrakt ve çözeltilerin içinde mevcuttur.  Şerbetçiotu rehavet ve uyku getirdiği için genelde sakinleştirici olarak kullanılır.

4. Kediotu Kökü

kediotu

Kediotu kökü sakinleştirici bir bitkidir. Uykusuzluk tedavisine büyük katkı sağlar. Hatta Almanya hükümeti uyku bozuklukları için kediotu kökü kullanılmasını onaylamıştır. Kediotu kökünün hoş bir kokusu olmadığı için çoğu kişi kapsül halinde tüketir. Genelde şerbetçiotu, papatya ve limonotu gibi diğer sakinleştirici otlarla beraber kombine edilir.

5. Egzersiz

Egzersiz zihne iyi gelir, aynı zamanda hem kısa hem uzun vadede depresyon ve kaygıya karşı güçlü bir panzehirdir.

Düzenli olarak egzersiz yaptığınız takdirde özgüveniniz artacak ve kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Anksiyetenin temel sebeplerinden biri de sağlık ve hastalık konusunda endişelenmektir; bu da forma girdiğinizde kendiliğinden azalacaktır.

6. Çarkıfelek

çarkıfelek-çiçeği

Bu çiçeğin anksiyete tedavisinde kullanılması Alman hükümeti tarafından onaylanmıştır. Bazı çalışmalar reçete ilaçları kadar etkili bir şekilde kaygı belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir.

Çarkıfelek genelde uykusuzluk tedavisinde kullanılır. Diğer sakinleştiriciler gibi rehavet getirebilir. Tek seferde birden fazla sakinleştirici bitki kullanırken dikkatli olun ve çarkıfeleği bir aydan uzun süre devamlı kullanmayın.

7. Lavanta

Lavantanın güçlü kokusu iltihap sökücüdür. Bir çalışma; diş doktorlarının bekleme odasındaki hastaların, odaya lavanta yağı kokusu sıkıldığında daha az gergin olduklarını ortaya çıkarmıştır.

Florida’da yapılan başka bir çalışmada sınavdan önce lavanta koklayan öğrencilerin sınav sırasında daha az gergin hissettikleri gözlenmiştir.

Almanya’da yapılan bir çalışmada, özel formülasyonlu bir lavanta hapının yaygın anksiyete bozukluğu hastalarının kaygı belirtilerini azaltmada Valium ile aynı sınıftan bir anksiyete giderme ilacı olan Lorazepam kadar etkili olduğu tespit edilmiştir.

8. Derin Nefes Alma

Yoga sırasında alınan derin nefesin stres ve anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

İşe yaramasının bir sebebi aynı anda hem derin nefes alıp hem de gergin hissetmenin imkansız olmasıdır. Derin nefes almak için, tüm nefesi ağzınızdan verip dörde kadar sayarak burnunuzdan nefes alın. Nefesinizi tutarken yediye kadar sayın. Şimdi sekize kadar sayarak yavaşça nefesi burnunuzdan verin. Bunu günde en az iki defa tekrarlayın.

9. Aç kalmayın

fındık

Genelde insanlar acıktıklarında gergin ve huysuz olurlar. Bazen gerginlik nöbeti geçirdiğinizde bunun sebebi kan şekerinizin düşmüş olmasıdır. En iyi tedavi ise bir avuç fındık ya da bir parça bitter çikolata eşliğinde bir bardak su veya bir fincan sıcak çay içmektir.

Uzun vadede iyi beslenme kaygıdan kurtulmanın anahtarıdır. Az et ve deniz ürünü, folik asit için yeşil yapraklı sebzeler ve çeşitli bitkisel besin maddeleri (bitkisel gıdalarda bulunan doğal kimyasallar) ile sebzeye dayanan bir beslenme anksiyeteden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

10. Kahvaltı

Anksiyete bozukluğu yaşayan birçok insan kahvaltıyı atlamaktadır. İdeal olarak, tok tutan ve doğal protein ve kolin kaynağı içeren gıdalarla beslenilmelidir. Düşük kolin düzeyleri kaygının artmasıyla bağdaştırılmaktadır.

11. Omega-3

Balık yağları kalp sağlığına iyi gelir ve aynı zamanda kaygıyla mücadeleye de yardımcı olur. Yapılan bir çalışmaya göre, 12 hafta boyunca her gün 2.5 miligram Omega-3 yağ asidi tüketen öğrenciler plasebo kullanan öğrencilere göre sınavdan önce daha az gerginlik yaşamışlardır.

Uzmanlar genelde Omega-3’ün mümkün olduğunca gıda yoluyla alınmasını önermektedir. Somon gibi soğuk su balıkları en iyi yağ asidi kaynaklarıdır; hamsi ve sardalyalarda da bol miktarda yağ asidi bulunmaktadır.

12. Vücudunuzu sıcak tutun

Sauna veya buhar banyosundan sonra neden kendinizi bu kadar rahatlamış hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Vücudunuzu ısıtmak kaslarınızı gevşetir ve kaygıyı azaltır.

Sıcaklık hissi, sinir taşıyıcısı serotonini (duygusal dengeyi koruyan temel sinir taşıyıcısı) etkileyenler dahil olmak üzere ruh halini kontrol eden sinir devrelerini değiştirebilir. Vücudun ısıtılması egzersizin ruh halinize de iyi gelmesinin sebeplerinden biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Portman, M. E., Riskind, J. H., & Rector, N. A. (2012). Generalized Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/j.sna.2003.11.041
  • Foose, T. E. (2014). Anxiety. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01080-0
  • Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2006). An Insular View of Anxiety. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2006.03.042
  • Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.07.008
  • Lindwall, M., Gerber, M., Jonsdottir, I. H., Börjesson, M., & Ahlborg Jr, G. (2014). The relationships of change in physical activity with change in depression, anxiety, and burnout: A longitudinal study of Swedish healthcare workers. Health Psychology, 33(11), 1309.
  • Akhondzadeh, S., Naghavi, H. R., Vazirian, M., Shayeganpour, A., Rashidi, H., & Khani, M. (2001). Passionflower in the treatment of generalized anxiety: A pilot double‐blind randomized controlled trial with oxazepam. Journal of clinical pharmacy and therapeutics, 26(5), 363-367.
  • Lehrner, J., Marwinski, G., Lehr, S., Johren, P., & Deecke, L. (2005). Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiology & Behavior, 86(1-2), 92-95.
  • Amsterdam, J. D., Li, Y., Soeller, I., Rockwell, K., Mao, J. J., & Shults, J. (2009). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy of generalized anxiety disorder. Journal of clinical psychopharmacology, 29(4), 378.
  • Williams, J. L., Everett, J. M., D’Cunha, N. M., Sergi, D., Georgousopoulou, E. N., Keegan, R. J., … & Naumovski, N. (2020). The effects of green tea amino acid L-theanine consumption on the ability to manage stress and anxiety levels: a systematic review. Plant Foods for Human Nutrition, 75(1), 12-23.
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163.
  • Andreatini, R., Sartori, V. A., Seabra, M. L., & Leite, J. R. (2002). Effect of valepotriates (valerian extract) in generalized anxiety disorder: a randomized placebo‐controlled pilot study. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 16(7), 650-654.
  • Ferreira-Vorkapic, C., & Rangé, B. (2010). Mente Alerta, Mente Tranquila:¿ constituye el yoga una intervención terapêutica consistente para los trastornos de ansiedad?. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 19(3), 211-220.
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain, behavior, and immunity, 25(8), 1725-1734.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.