Uykusuzluk Hakkında Her Şey: Nedenleri ve Tedavisi
· 16 Şubat, 2015
Eğer uyumak sağlığımız için bu kadar önemliyse, neden uykusuzlukla mücadele ettiğimiz dönemlerden geçiyoruz? Uyumamak vücudunuzun gerekli mekanizmalarını günden güne, yani yavaş yavaş kötüleştirir.
Uykusuzluğun bir çok nedeni olabilir. Bu yazıda uykusuzluk hakkında bilgi edinebilir ve dinlenme kalitenizi geliştirebilecek tavsiyeler ve stratejiler hakkında bilgi sahbi olabilirsiniz.
Bazen uyku hapı kullanmak zorunda hissedebilirsiniz. Ama eğer uykusuzluğa neden olan faktörleri öğrenip bu bilgileri etkili bir şekilde kullanabilirseniz, bu sorunu doğal yollarla çözebilir ve kısa süre içerisinde rahatlıkla uyuyabilirsiniz.
Uykusuzluğun Etkileri Nelerdir?
Uykusuzluğun hayatınızın bir çok yönünü etkileyen bir gerçeklik olduğunu bilmelisiniz. Üst üste üç, dört, ya da altı gün uyuyamamanın sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkisi olacaktır. Ama, bir problemin ortaya çıkmaya başladığını nasıl tespit edebilirsiniz?
Her gece dinlenirken zorluk yaşamak. Ayda ayrı ayrı beş veya altı gün değil, daha çok tekrar eden bir durum.
Bazen, hayat karşınıza yüzleşmesi zor durumlar çıkarır. Bu durum ortaya çıktığında, üzüntü, gerginlik, korku ya da endişeden şikayetçi olduğunuzda beyninizde sizi alarm halinde tutan ve dinlenmenize engel olan kimyasal bir dengesizlik ortaya çıkar.
Stres ve kaygı uykunun düşmanıdır. Günlük tasalar gece sizi rahatsız eden güçlü olaylara dönebilir ve bu anda da karanlık ve sessizlik bu düşüncelerin serpilmesine izin verir, sonuç olarak uyanık kalırsınız.
2. Uyarıcılar
Kahve, çay, asitli içecekler, alkol ve tütün tüketimi uyku almanızı engelleyen uyarıcılardır. Bazı insanlar alkolün uyumanıza yardımcı olduğunu düşünür ama bu son derece yanlıştır. Çünkü bu madde sizin “derin bir uyku çekmenize” engel olur ve sık sık uyanmanıza sebep olur. Bunlardan kaçınmaya çalışın ya da dikkatli bir şekilde tüketin.
3. Bazı Hastalıklar
Kireçlenme, şeker hastalığı, kalp hastalığı, Parkinson hastalığı, tiroid problemleri, reflü, Alzheimerhastalığı vücudunuzda uyumanıza engel olan belli başlı etkilere sahiptir. Bunların sebepleri ağrı, nefes darlığı, hormonal değişiklikler yaşamak ya da merkezi sinir sistemi ile alakalı olabilir.
4. İlaçlar
Anti depresan, alerji ya da yüksek tansiyon hapları uykunuzu etkileyebilir. Bu ilaçlar bazen uykusuzluk çekmenize sebep olabilecek kafein veya diğer uyarıcıları içerirler.
Gece bilgisayar kullanmaya ya da telefonunuzu düzenli olarak kontrol etmeye alışık olabilirsiniz.Bu cihazlardan gelen dalgalar melatonin hormonunuzu doğrudan etkiler ve beyninizde dinlenmenize engel olacak çeşitli nöron bölgelerini uyarır.
Örneğin, gece yarısında bir mesaj alır ve okursanız, muhtemelen ardından uykuya dönmeniz bir süre alacaktır. Telefon ve bilgisayar ekranları normal olarak dinlenmenize engel olan uyarıcılardır.
6. Büyük Akşam Yemeklerine Dikkat Edin
Akşam yemeğinde çok yemek de uykunun düşmanlarındandır. Hazmetme işleminin bitmesi daha uzun sürer, vücudunuz bitene kadar dinlenemez ve asidik ile gastrik sıvılar sizi uyanık tutanır. Bu yüzden de her zaman yatağa gitmeden en az iki saat önce yemelisiniz ve mümkünse, akşam yemeğinde az yemelisiniz.
Uykusuzlukla Baş Etmek
Problemleriniz, endişeleriniz ve gerginliklerinizi kontrol edin. Böyle şeylerin yatağa gitme zamanı geldiğinde gözünüzde büyümesine izin vermeyin. Bazen karakteriniz izin vermediği için bunun önüne geçemeyebilirsiniz, ama bu endişelerin yattığınız zaman kuvvetlenmesine izin vermeyin.
Her zaman aynı saatte yatağa girin.
Akşam yemeğinde çok yemeyin. Yemek bittikten sonra, papatya ve çarkıefelek çayı için çünkü bunlar dinlenebilmeniz için idealdir. Eğer bunu devamlı olarak yaparsanız, vücudunuz buna alışacak ve bu çayların yardımı olmadan da uykuya dalabilmek kolaylaşacaktır.
Dizüstü bilgisayarınız ya da telefonunuzla yatağa gitmekten kaçının. Yatağa gitmeden iki saat önce kullanmayı bırakın. Eğer bırakmazsanız, beyninizi aktif tutacak ve heyecanlandıracaklardır.
Yatağa gitmeden önce, sıcak su ile banyo yapın veya duş alın.
Gün boyunca şekerleme yapmamaya çalışın. Bir spor yapın. Bu şekilde, günün sonunda daha yorgun olacaksınız ve gözlerinizi kapatıp yatakta huzur bulmak isteyeceksiniz.
Aşırı terleme pek çok insan için gerçek bir baş belası haline gelebilir. İyi haber aşırı terlemeyi önlemek için başvurabileceğiniz çözümlerin olması. Bu sinir bozucu sorunla başa çıkabilmek için neler yapabileceğinizi yazımızdan öğrenin. Aşırı Terlemeyi Önlemek: Çözümü Olan Bir Sorun Hiperhidrosis…
Çoğu kadın iyi bir vajinal sağlığa sahip olmayı önemser. Bazıları bu konu hakkında konuşmayı tercih etmeseler de, vajinal sağlığınızı sağlayıp bazı hastalıkların oluşumunu önleyecek alışkanlıklar edinmek önemlidir. Bu alan, enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalara karşı bir bariyer yaratmakla sorumlu bakteri florası tarafından…
Menopoz, kadının menstrüel döngüsünün sona ermesi ve artık hamile kalamayacağı anlamına gelir. 45 ve 55 yaşlar arasındaki kadınlarda menopozla beraber bir dizi hormonal değişiklik meydana gelir. Bununla birlikte, kadınların üreme sistemini bozan pek çok faktör vardır ve bu faktörler de…
Topuklar, vücudun ihmal edilen bir bölgesidir. Halbuki, dengede kalmamıza yardımcı olurlar. Çoğu zaman topuklarımızın sağlıklı görünmesi ve yumuşak olması için çaba göstermeyiz. Bunun sonucunda da, ölü deriler ve nasırlar bu bölgede birikerek topukların kuru ve çatlak görünmesine neden olur. En kötüsü…
Burun akıntısını, burundaki mukoza zarı aşırı aktif hale geldiğinde meydana gelen, alerjenlerle ve tahriş edici maddelerle savaşmak için çok fazla sıvı üreten rahatsız edici bir semptom olarak tanımlayabiliriz. Genellikle solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanan aşırı mukus oluşumunun bir sonucu olarak ortaya…
Hamile kadınlar, göğüslerinin görünümünde ve duyarlılığında ani değişiklikler olduğunu fark ederler. Fakat, birçok insan, anne sütü oluşumunun fizyolojik süreci ile yeterli bilgiye sahip değildir. Bu sebeple, sizleri kadın göğüs anatomisi ile, süt oluşumuna giden süreç hakkında bilgilendireceğiz. Kadın göğüs anatomisi Anne…