Yürümenin Beyne Yararı Nedir?
Bu uzmanlardan biri örneğin, İspanya, Madrid’deki Centro Integral en Neurociencias’ın (Kapsamlı Nörobilim Merkezi) yöneticisi, nörolog Jose Angel Obeso. Hastanedeki günlük çalışmaları ve depresyon sıkıntısı çeken hastalarla iletişimi onun reçetelerinde günde bir saat (mümkünse doğal bir mekanda) yürüyüş yapmanın ne kadar terapik olduğunu anlamasına yardımcı oldu. Yürümenin beyne yararı nasıl olur görelim.
Bildiğiniz gibi, depresyon, uzun süreli stres ve anksiyete, basit bilişsel süreçlerde beyinde hafıza, algı, yaratıcılık problemlerine yol açabilir. Eğer her gün yürürsek, bu süreçlerin hepsi iyileşir.
İşte şimdi hiç bahaneniz kalmadı. Bu makaleyi okuduktan sonra, yürümenin beyne yararı sizin de dikkatinizi çekecek ve bu etkili ve terapik tedaviyi uygulamaya koyacağınıza eminiz. Öyleyse yürüyüşe çıkın!
Otomatik beyin ve mutluluk
Akılda tutmanız gereken ilgi çekici bir ayrıntı daha var. Bazı alışkanlıklarımız var ki, bunlar biz farkında olmadan beynimizin otomatikleşmesine, dolayısıyla da stres altına girmesine sebep oluyor. Bu durumları unutmayın:
- Beynin en büyük düşmanı rutin. Bazı şeyleri her gün her gün yapmak bizleri bir tür depresyona ve kaçınılmaz bir cesaretsizliğe sürükler. Zamanla, beynimiz daha yavaş çalışmaya başlar. Dikkatimiz elbette eskisi gibi olmaz, çünkü gerçekte bizi odaklanmamız için uyaran herhangi bir şey yoktur. Düşük motivasyon yüzünden hafıza daha az aktif olur.
- Rutin, heyecanı ve cesaretimizi azaltır ve sonuç olarak sinirsel bağlantıları ve beyni etkiler.
- Günbegün beyin otomatik olarak davranış göstermeye başlar. Hoşlandığımız veya yaratıcı olduğumuz anlar yoktur, ve beyin belirlenmiş rotalarda ilerler ve bunlar üzerinden işlevini yerine getirir. Aynı önceden programladığımız bir bilgisayar gibi. Bu duygusal sağlığımız ve fiziksel sağlığımız üzerinde olumsuz etki yaratır ve büyük risk arz eder.
Dr. Jose Angel Obeso’ya göre otomatik beyin genelde büyük şehirlerde olur. Şehirlerde yaşayan bireyler, büyük şehirde kirlilikle karşı karşıyadır ve sadece kendi duygularıyla başa çıkmaya çalışırlar ve genelde yüksek oranda stres taşırlar.
Yürümenin Beyne Yararı ve Kişisel Özgürlüğün Hareketi
“Yürüyen kişilerin zorunlulukları yoktur, aksine yürüyüşlerinin her adımında kendilerini özgürleştirmenin basit zevkini yaşarlar.” Dr. Jose Angel Obeso’ya göre faydaları ilk günde görülmeyebilir, ama en az bir hafta içerisinde yürümek hayatımızda bir alışkanlık haline geldiğinde olur. İşte o zaman terapi etkisi veren sonuçları fark etmeye başlarız:
- Yürürken beyin başka şeyler hakkında endişe duymaz. Yürümek kolaydır. Herkes yapabilir ve dahası yaptıkça ekstra doz oksijen alırız, çünkü doğanın en saf havasını aldığımız için daha da iyi hissederiz. İşte bu zamanda beynin yaratıcılıktan sorumlu frontal lobu uyarılmaya başlar. Bunu endorfinin doğal olarak salgılanmasına eklerseniz, işte büyü ortaya çıkar. Beyin sevinçten havalara uçar ve opmitistik olur.
- Gelişmiş bir akıl ile yaratıcılıkta artış olur. Baskı yok, kortizol hormonu stres sırasında saklandığı yerde ortadan kaybolur ve bizim negatif hissetmemize sebep olan bu duvarlar aşağı iner. Daha rahatlamış oluruz, daha heyecanlı oluruz ve kendimize güvenimiz yerine gelir.
- İnsanlar olarak küçük mekanlar arasında hareket etmeye alışığız: Evimiz, iş yerimiz, ziyaret ettiğimiz restoranlar, süpermarketler… Bunlar limitli mekanlardır ve her zaman insanlarla doludur. Bildiğimiz yerler bizi genelde daha gergin yapar. Ancak; doğal, açık bir mekanda yürüyüşe çıkmak aslında olağanüstü bir açılım ve özgürlüktür.
- Dr. Jose Angel Obeso’ya göre her şeyin ötesinde doğa ile iletişime geçmeye çalışmalıyız. Bu, başlangıca, ana rahmine dönmek gibidir. Ruhani bir hareket değildir, ama organik bir ihtiyaçtır. Eğer şehirde yürürsek kirlilik soluruz. Akciğerlerimizin saf oksijenle dolu olması daha iyidir ve gözlerimizin doğal mekanları görmesi ve bundan uyarılması beyni zenginleştirir.
Bu makale ile sizleri bir kez daha her gün yürümek için motive olmaya davet ediyoruz, en azından 1 saat. Parka gidin, dağlara gidin, sahile gidin. Göreceksiniz, bir kaç hafta içinde tüm fiziksel ve duygusal sağlığınız gelişecek. Sizce de yürümek ağrı kesicilerden ve bazı vitaminlerden daha iyi değil mi? Yürümenin beyne yararı açıkça ortada olduğuna göre, hadi yürüyüşe çıkın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2008.02225.x
- Mayer, F. S., Frantz, C. M. P., Bruehlman-Senecal, E., & Dolliver, K. (2009). Why is nature beneficial?: The role of connectedness to nature. Environment and Behavior. https://doi.org/10.1177/0013916508319745