Yüzde Bir Sağlık Problemine İşaret Eden 13 Belirti

Yüzde Bir Sağlık Problemine İşaret Eden 13 Belirti
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bunu fark etmesek bile, çoğu zaman vücudunuz, bir şeylerin ters gittiğine dair size işaret verir ve bu durum yüzde ortaya çıkarak bizlere yansır. Vücudunuz, bu konuyla ilgili bir şey yapmanızı ister.

Sadece aynaya bakın ve aşağıda üzerinde duracağımız detaylara dikkat edin. Söylendiği üzere, “yüzünüz, ruhunuzun bir yansımasıdır.” Belki de bu nedenledir ki yüzünüz aynı zamanda sağlığınızın da bir yansımasıdır. Yüzünüz, sağlığınız için en iyi göstergedir.

1. Göz Altında Koyu Torbalar ve Halkalar

Genelde, göz altı torbaları genetiktir. Öte yandan, eğer bir gecede ortaya çıkarsa, sizi yorgun ya da hasta gösteriyorsa, başka bir şey olabilir. Muhtemel sebepler arasında şunlar vardır:

  • Uykusuzluk
  • Aşırı alkol almak
  • Sigara içmek
  • Hormonal dengesizlik
  • Kötü beslenme

2. Alında Siyah Nokta ve Akne

yüzde akne problemi

Masum bir akne gibi görünebilir ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden dolayı beliren belli bir sindirim problemi yüzünden ortaya çıkabilir. Eğer durum buysa size yeme alışkanlıklarınızda bazı değişiklikler yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Size okumanızı tavsiye ederiz: Kistik Akne İçin 6 Doğal Reçete

3. Kırmızı Burun Sağlık Problemine İşaret Eden ve Yüzde Ortaya Çıkan Bir Belirtidir

Eğer burnunuzun normalden daha kırmızı olduğunu fark ettiyseniz unutmayın ki burnunuz, birçok kan damarını birbirine bağlar ve eğer bazıları düzgün çalışmıyorsa rengi otomatik olarak değişecektir.

Bir an evvel doktora gidin ve bunu kontrol ettirin. Belirli bir tıbbi tedavi gerektiren bir sağlık problemi ya da alerji olabilir ya da sadece üşümüş bile olabilirsiniz.

4. Sarı Cilt ve Gözler

Bu defa sebep, karaciğerinizin düzgün çalışmaması olabilir. Karaciğeriniz, vücudunuzda herhangi bir atığın birikmesinden etkilenebilir ve bu da rahatsızlık ve diğer problemlere neden olabilir.

Mümkün olan en yakın zamanda doktora görünün ve pankreas, karaciğer ya da safra keseniz için bir check up yaptırın.Hepatit, mononükleoz vb. gibi sorunları eleyin.

5. Yeni Ben ya da Doğum Lekesi Oluşumu

cilt kanseri kontrolü

Güneş altında saatler geçirdikten sonra, cildinizde bazı lekeler oluşabilir. Eğer bu sizin başınıza gelirse güneşe maruz kaldığınız saatleri limitleyin ve düzenli olarak güneş kremi kullanmaya başlayın.

Eğer güneşe maruz kaldıktan sonra benlerinizde ya da doğum lekelerinizde anormal bir değişim fark ederseniz, bir doktor görmek en iyisi olacaktır.

6. Yüzde Kelebek Şeklinde Kızarıklık

Bu, yüzde daha büyük, kırmızı bir iz anlamına gelir ve çok sayıda etkenden dolayı oluşabilir:

  • Çok fazla şekerli gıda yemek
  • Alerji
  • Hava sıcaklığında ani değişim

Bu genellikle kendiliğinden yok olur, aynı zamanda diğer belirtilere de bağlıdır; çünkü genelde ateşle ya da eklem ağrısıyla alakalıdır.

7. Ağız ve Burun Çevresinde Pul Pul Dökülme

Bu belirti,  A, B, C ya da E vitamini eksikliğini işaret eder. Aynı zamanda belli miktarda bir saç dökülmesi, kolay kırılan tırnaklar ve vücudunuzun geri kalanında genel bir güçsüzlük fark edebilirsiniz.

Yapabileceğiniz şeylerden biri, diyetinize bu eksik vitaminler açısından zengin gıdalar eklemek olabilir.

8. Nazolabial Bölgede Kızarıklık

dudakta uçuk

Eğer dudak ya da burun civarındaki belirli bölgede kızarıklık görürseniz, bu sizin muhtemelen bir çeşit uçuğa sahip olduğunuzu gösterir. Endişe edecek bir şey yok, çünkü uçuk genelde kendi kendine iyileşir. Öte yandan, tıbbi merhemler uygulamak kötü bir fikir değildir.

9. Çatlamış Dudaklar

Eğer çatlamış, aşırı kuru dudaklara sahipseniz, bol miktarda su içmek sizin için çok önemlidir.

Buna ek olarak, dudak merhemleri de aynı zamanda iyi bir çözüm olabilir. Genel olarak, susuz kalmaktan, güneşe maruz kalmaktan ya da bir alerjiden dolayı olabilir.

10. Yüzde Aşırı Tüylenme

Bu da yine genelde genetik olan bir başka özelliktir. Öte yandan bu, polikistik over sendromundan (PCOS) kaynaklanan bir hormonal değişiklikten dolayı olma olasılığını elemez. Eğer durum buysa jinekoloğunuzu görün ve tedavi olun.

11. Yüzde Hiperpigmentasyon (deri pigmentinin artımı)

yüzde leke

Bu belirti çoğu kadında hamilelik sırasında ortaya çıkmaya meyillidir. Genellikle, yanaklarınızda bir leke gibi görünür. Koyu lekeler ya da melazma ile karakterize olmuş bir çeşit hiperpigmentasyon olarak tanınır.

12. İnce Kaş ve Kirpikler

Görünür bir nedeni olmadan (ameliyat ya da kemoterapi olmadan mesela) kaşlarınızın ya da kirpiklerinizin bir anda inceldiğini fark edebilirsiniz. Bunu gözardı etmeyin, çünkü tiroid bezlerinizde bir problem olabilir. Kan testi yaptırmanızı ve bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

13. Çenede Akne, Kızarıklık ya da Renk Solması

Çeneniz direkt olarak hormon seviyenizle alakalıdır. Bu nedenle bu bölgede akne ya da kızarıklığa neden olan etkenler şunları içerebilir:

  • Hormonal dengesizlik
  • Uykusuzluk
  • Stres

Günlük yemek düzeninize sebzeler ekleyerek daha sağlıklı beslenmeyi deneyebilir ve hayat tarzı alışkanlıklarınıza bir göz atabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
  • Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
  • Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
  • Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
  • Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
  • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
  • Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
    • Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.