Zatürre Belirtileri: Hafife Alınmayacak Bir Hastalık
Zatürre belirtileri genellikle yaşlılar veya çocuklar gibi zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde daha sık görülür. Zatürrenin ilerlemesi, farklı sağlık sorunlarına yol açabilir, bu yüzden mümkün olduğu kadar erken tespit edilmesi çok önemlidir.
Zatürre belirtileri ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bu makalede tüm cevapları bulacaksınız. Kaçırmayın!
Zatürre tam olarak nedir?
Akciğerler insan vücudunun en önemli fonksiyonlarından birini gerçekleştirir: solunum. Oksijen dağıtırlar ve karbondioksiti vücudumuzdan çıkarma görevini üstlenirler. Zatürre, akciğerlerden birinin veya her ikisinin de enfeksiyona yakalanmasıdır.
Enfeksiyon, akciğerlerin sıvı ve irinle dolmasına neden olur ve bu da kişinin nefes almasını oldukça zorlaştırır. Aşağıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü insan hayatını tehdit edici olabilir:
- Yeterli oksijen seviyesinin düşmesi
- Vücutta karbondioksit birikmesi.
İlginizi çekebilir: Akciğerlerinizin İyi Olmadığının 10 İşareti
Zatürreye ne sebep olur?
Mikroplar, bakteriler, virüsler ve mantarlar genellikle zatürreye neden olur. Bunlar, aşağıdakiler gibi çok çeşitli yollarla zatürreye sebep olabilirler:
- Burun, ağız veya paranazal sinüslerden gelen bakteri ve virüslerin akciğerlere doğru hareket etmesi.
- Mikropları solumak.
- Başka şeylerin yanı sıra belirli yiyecekleri, sıvıları veya salgıları solumak.
- Zatürre hastalığından kapılan enfeksiyon.
- Grip komplikasyonları.
- Mantar enfeksiyonları.
Zatürre belirtileri nelerdir?
Zatürre semptomları her hastaya ve belirli bir hastada hastalığın ilerlemesine göre değişebilir. En yaygın belirtiler şunlardır:
1. Titreme
Normalde, zatürre sıkıntısı çeken insanlar günde birkaç kez titrer ve üşür. Bu üşüme ve titreme otuz ile altmış dakika arasında herhangi bir zamanda görülebilir.
2. Ateş ve öksürük
Ateş ve öksürük genellikle zatürreden etkilenen hastalarda görülen ikinci önemli semptomdur. Hastalıkları boyunca 40ºC (104ºF) ateşe ve öksürüğe ulaşan semptomlar görülür.
- Öksürükte mukus ve balgam da olabilir. Renkleri kahverengimsi-kırmızı veya sarı-yeşil olabilirler. Bazı durumlarda, kan gelme durumu söz konusudur.
- Aynı şekilde, ateş ve öksürük bir boğaz enfeksiyonu ile de açıklanabilir..
İlginizi çekebilir: Öksürük İçin Etkili 5 Çay
3. Nefes alma güçlükleri
Solunum zorlukları, vücudun zatürre gibi bir hastalıktan muzdarip olduğu zaman aldığı az oksijen nedeniyle oluşur. Aşağıda bahsetmiş olduğumuz fiziksel efor gerektiren faaliyetler gerçekleştirirken daha belirgindir:
- Merdivenleri çıkmak
- Hızlıca yürümek
- Ağır şeyler kaldırmak
Nefes almayı zorlaştırmanın yanı sıra, bu hastalık hızlı ve sığ nefes almaya da yol açabilir.
4. Solunum sırasında ağrı hissetmek
Zatürreden muzdarip insanlar genellikle nefes alırken acı çekerler. Ağrı, plörezi olarak bilinen iltihaplı bir plevradan kaynaklanır.
5. Bacaklarda uyuşma ve renk değişiklikleri
Vücuttaki oksijen eksikliği, aşağıdaki alanlarda soğukluğa, iltihap ve uyuşukluğa neden olabilir:
- Dudaklar
- Dil
- Vücut uzuvları
- Parmaklar
- Burun
Ayrıca, tüm bu bölgeler mavi veya morumsu görünebilir.
6. Eklem ağrıları
Bu hastalıktan muzdarip olan bazı kişiler, vücut boyunca dolaşan az miktarda oksijen nedeniyle bazı eklem ağrısına sahip olabilirler.
7. Kafa karışıklığı ve Şaşkınlık
Bazı durumlarda, zatürre yaşlılarda kafa karışıklığı veya dezoryantasyon gibi zihinsel değişikliklere yol açabilir.
8. Beyaz tırnak sendromu
Ayrıca lökonyum olarak da bilinen bu sendrom, kimyasal zehirlenme, kalp hastalıkları, zatürre veya hipoalbüminemiden kaynaklanabilir.
Daha önce sözü edilen diğer zatürre belirtilerine ek olarak şunları içerir:
- Aşırı terleme ve yapışkan bir cilt
- Az enerji ve yorgunluk
Bu belirtilerden birini veya bir kaçını fark ederseniz, doktorunuza bu konuda bu hastalık için uygun testlerden geçmenizi şiddetle öneririz. Bahsettiğimiz gibi hafife alınmayacak bir hastalık olan zatürre, ilerleyen zamanlarda hayati bir soruna dönüşebilir.
Fotoğraflar © wikiHow.com’dan alınmşıtır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Faraaz Ali Shah, et al.Bidirectional Relationship between Cognitive Function and Pneumonia. Am J Respir Crit Care Med. 2013 Sep 1; 188(5): 586–592.
- Prina E, et al. New aspects in the management of pneumonia. Critical Care 2016 20:267.
- Stupka J, et al. Community-acquired pneumonia in elderly patient.Aging health.2009; 5(6): 763–774.
- Tate J, et al. Infection hospitalization increases risk of dementia in the elderly.Crit Care Med. 2014 May;42(5):1037-46.