Zayıflamış Bir Bağışıklık Sisteminin 4 Belirtisi

Zayıflamış Bir Bağışıklık Sisteminin 4 Belirtisi

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2018

Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzun kendisini virüslerden, bakterilerden ve pek çok türdeki hastalıktan korumak için kullandığı mekanizmadır. Bağışıklık sisteminiz bazen belirli nedenlerden dolayı zayıflar.

Bu nedenlere kötü bir diyet, stres veya bir tür hastalık dahil olabilir. Bunların her biri bağışıklık sisteminizin temel işlevlerini yerine getirmesine engel olabilir.

Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz olduğunu nasıl anlarsınız?

Bağışıklık sisteminiz vücudunuza girebilen ve size zarar verebilen bazı dış maddelere karşı korumanızdır, sizin “bağışıklık tepkinizdir”. Bu sistem vücudunuzu korumak için birlikte çalışan hücreler, dokular ve organları içeren bir ağdan oluşmaktadır.

Bu koruyucu hücreler lökositler veya beyaz kan hücreleri olarak bilinir. Bunlar hastalığa neden olan organizmalara saldırmaktan sorumludur. “Lenfatik organlar” dediğimiz bu hücreler timüs, dalak ve kemik iliğinde bulunur.

Eğer herhangi bir nedenden dolayı lökosit seviyenizde bir düşüş söz konusu olursa, sizi hasta eden o dış maddelerle başa çıkamazsınız. Bu nedenle doktorunuzun bu zayıflığın kaynağını hemen tespit edebilmesine yardımcı olmak için bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Bunun için bu makalede zayıflamış bir bağışıklık sisteminin işaretlerini inceleyeceğiz.

1. Yorgunluk

yorgun kadın

Yorgunluğun pek çok nedeni olabileceği bir gerçektir. Ancak bu sürekli oluyorsa ve örneğin sabahları kalktığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, ortaya koyduğunuz en ufak eforla bitkin düşüyorsanız, hava sıcaklığındaki en ufak bir değişiklik sizin depresyona girmenize veya mide bulantısı hissetmenize neden oluyorsa, bunlar dikkate alınması gereken belirtilerdir.

2. Sık Gerçekleşen İltihaplanma

İdrar yolu iltihaplanmaları, mide sorunları, iltihaplı ve kızarık diş etleri, ishalden muzdarip olma bağışıklık sisteminizin vücudunuza giren dış maddelerle başarılı bir şekilde başa çıkamadığının işaretleridir. Bu gibi durumlar vücudunuzun gerekli tepkileri sağlayamadığını ve sizi virüslere veya bakterilere karşı koruyamadığını gösterir.

3. Grip, Soğuk Algınlığı, Boğaz Ağrısı

soğuk algınlığına yakalanmış kadın

Ne kadar sıklıkta soğuk algınlığına yakalanıyorsunuz? Her ay mı? Boğazınız neredeyse sürekli ağrıyor mu? Birden gribe mi yakalanıyorsunuz?

Bu durumların sıkça yaşanması durumunda doktora görünüp beyaz kan hücre seviyelerinizin incelenmesini istemenizde yarar var. Bağışıklık sisteminiz kendisi koruması gereken şekilde korumuyor olabilir.

Bu yazımıza da bir göz atın: Boğaz Ağrısına Meyve-Sebze Suları ve Çaylar

4. Alerjiler

Bazı insanlar diğerlerine göre daha sık alerjik reaksiyon deneyimleyebilir. Bağışıklıkları cildi veya mukusu etkileyen belirli polen, toz ve çevresel maddelere karşı yanıt veremeyebilir. Eğer bu durum sizin için geçerliyse zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmanız mümkündür.

Bağışıklık Sisteminizi Kuvvetlendirmeyi Öğrenin

zayıflamış bir bağışıklık için beslenme

1. Diyetinize Dikkat Edin

İyi bir diyetin önemini hepimiz biliriz. İyi bir diyet iyi sağlık anlamına gelir. Ancak bunu bazen sadece kendimizi kötü hissettiğimizde, rahatsız olduğumuzda hatırlarız. Her zaman çeşitlilik içeren ve dengeli bir diyete sahip olmamız gerekir.

Diyetinizin bolca meyve, sebze, yağsız protein içermesi ve aşırı şeker, yağ ve alkol içermemesi gerekir. Turunçgiller sağlığınız açısından çok yararlıdır. Bu nedenle bolca portakal, mandalina, papaya, üzüm, domates ve benzerlerini tüketmeyi ihmal etmeyin.

2. Yeterli Uyku

Dinlendirici olan ve vücudunuz açısından onarıcı bir uyku çekmeniz gerekir. Bu bağışıklık sisteminizin kuvvetini muhafaza etmek ve ayrıca enerjinizi geri kazanmak ve böylece gerekli işlevleri yerine getirmek açısından önemlidir. Uykusuzluk ve sizin iyi bir uyku çekmenize engel diğer durumlar sağlığınızın düşmanlarıdır.

3. Hijyen ve Temizlik

Hepimiz hijyenin öneminin farkındayız, ancak bazen tembellik ederiz. Yemek yemeden önce, evcil hayvanlara dokunduktan sonra ve işten eve döndüğünüzde ellerinizi yıkamayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Ayrıca tükettiğiniz gıdaların temizliği de önemlidir. Örneğin pişireceğiniz sebzeleri iyice yıkamanız gerekir. Onların özellikle üzerlerinde yer alabilecek tüm artıklardan arındırıldığından emin olun. Bu bağışıklık sisteminizi korumak açısından çok önemlidir.

4. Stresle Başa Çıkma

Stres sadece bir duygu olmakla kalmamaktadır. Bu kronik bir biçim alırsa ciddi sorunlara neden olabilir. Vücudunuzda toksinler birikir, bağışıklık sisteminiz zayıflar ve hastalanmanıza neden olur. Bu nedenle önceliklerinizi belirleyin, kendinizi sevmeyi öğrenin, kendiniz için zaman ayırın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.