Zihinsel Performans ve Hafızayı Geliştiren En İyi 8 Gıda

Zihinsel Performans ve Hafızayı Geliştiren En İyi 8 Gıda

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Güçlü bir zihinsel performans ve iyi bir belleğe sahip olmak yaşam kalitesini etkileyen önemli faktörlerdendir; çünkü bunlar günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi kolaylaştırır.

Çoğu insan zihnini kusursuz durumda tutmanın kontrolü dışında olan bir şey olduğunu düşünür; oysa ki, zihinsel performans ve hafızayı güçlendiren yiyecekleri tüketmek gibi bazı sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsiniz.

Tıpkı vücudunuzun diğer bölümleri gibi, beyninizin de optimum seviyede çalışması ve zaman geçmesine rağmen güçlü kalabilmesi için iyi beslenmeye ihtiyacı vardır.

Yaşlanma sürecinin etkileri kesinlikle olsa da, belirli içeriklere sahip gıdalar erken yaşta zihinsel performans ve hafıza sorunları yaşamanızı önlemek için beyninizi güçlendirmeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bugünkü yazımızda, zihinsel performans ve hafızayı geliştirmeye ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olan en iyi 8 gıdayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Şimdi bu gıdaları keşfedin!

1. Zihinsel performans ve hafızayı geliştiren gıdalar: Tam tahıllar

kepekli tahıllar

Beyniniz de dahil olmak üzere bütün vücudunuz birçok temel görevleri gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durumu sağlamanın en iyi yollarından biri, glisemik indeksi düşük gıdalar tercih etmektir.

Bu gıdalar, şekeri kan dolaşımına yavaş yavaş salgılayarak beyninizin gün boyunca aktif bir durumda olmasını sağlar. Tam tahıllar, hafızanızı zinde tutmak için seçebileceğiniz en iyi gıdalardandır ve aynı zamanda sağlıklı bir beyin için gerekli olan diğer besin maddelerini de içerir. En önemli tam tahıllar arasında şunlar vardır:

  • Kinoa
  • Tam buğday makarnası
  • Tam buğday ekmeği
  • Esmer pirinç

Okumayı unutmayın: Hafızanıza Yardımcı 5 Besin

2. Esansiyel yağ asitleri

Esansiyel yağ asitleri genellikle vücudunuz tarafından doğal olarak üretilmez ve beslenme yoluyla edinilmeleri gerekir. Bu besinler beyni korur ve aktif durumda tutmaya yardımcı olur.

Aynı zamanda enflamasyonu azaltan ve kalp sağlığınızı geliştiren sağlıklı yağlardır. En önemli esansiyel yağ asitlerinden biri olan omega 3 aşağıdaki besinlerde bulunur:

  • Somon
  • Alabalık
  • Orkinos
  • Sardalye
  • Ringa
  • Chia tohumları
  • Keten tohumu
  • Soya ürünleri
  • Kabak çekirdeği
  • Fındık

Doğru miktarda tüketildiğinde bu hafızayı güçlendiren yiyeceklerin tümü genel sağlığınızı iyileştirir ve Alzheimer hastalığı veya hafıza kaybı gibi bilişsel dejeneratif bozuklukların önlenmesine yardımcı olabilirler.

3. Kızılcık ve yaban mersini

yaban mersini ve içeceği

Kızılcık ve yaban mersini, antioksidan içeren gıdalar listesinin en başında gelmektedir. Ayrıca bu gıdaları, günlük diyetinize eklemeniz de çok kolaydır.

Yaban mersini, özellikle beyin ve hafıza fonksiyonu için çok tavsiye edilen bir gıdadır. Çünkü bilişsel işlev bozukluğunun ana nedenlerinden biri olan serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarıyla savaşmanıza yardımcı olur.

4. Avokado

Avokado lif, esansiyel yağ asitleri ve potasyum bakımından zengin bir besindir.  Ayrıca, kolesterol içermez ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için serbest radikallerin etkilerini yavaşlatır.

Bu meyvenin uygun miktarlarda tüketilmesi beyninize sağlıklı bir enerji sağlar, dejeneratif hastalıkları önler ve zihinsel performans ve hafızayı güçlendirir. Tüm bunlara ek olarak, avokadoda bulunan tekli doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını geliştirir ve kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

5. Zeytinyağı

bir kaseye dökülen zeytinyağı

Yemeklerinizi pişirmek için seçebileceğiniz, kolesterol riski olmayan en iyi ve en sağlıklı yağ çeşididir. Zeytinyağı, vücudunuzun hayati organlarının çoğunu koruyan ve arterlerdeki plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olan esansiyel yağ asitleri içerir.

Bunlara ek olarak, bilişsel yetenekleri geliştirmeye ve dejenerasyonu belirli bir düzeyde azaltmaya yardım eden bolca antioksidan, vitamin, mineral ve karbonhidrat içermektedir.

6. Domates

Bu sebze, likopen olarak bilinen ve domatesin parlak kırmızı rengini veren bir antioksidan içerir. Bu antioksidan özellikle Alzheimer gibi ciddi bozukluklarla ilişkili olan serbest radikallerin hasarına karşı, hücreleri korumaya yardımcı olur.

7. Brokoli

Bu sebze herkesin favori gıdası olmayabilir; fakat tüm vücut sağlığınız için bulabileceğiniz en sağlıklı besinlerdendir. Hafızayı geliştirmek için birebir olan brokoli, hücresel hasarı engelleyen temel mineral ve antioksidanları içerir.

Bunun yanı sıra, K vitamininin zengin bir kaynağı olduğu için, zihinsel performansı koruyup beyninizin önemli görevlerini yerine getirirken aktif kalmasını sağlar.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Brokoli ve Kabak Tarifleri

8. Kereviz

temizlenmiş kereviz sapı

Kereviz, beyin dokusunun erken yaşlanmasının neden olduğu hasarı azaltan luteolin adında flavonoid bir bileşik içerir. Bu, hafızayı güçlendirmeye ve dejenerasyonu önlemeye yardımcı olur.

Bu yiyeceklerin tüketilmesinin fiziksel ve ruhsal açıdan birçok olumlu etkileri vardır. Bu faydaları edinmek istiyorsanız sıklıkla tüketmeye çalışın. Son olarak, bol su içmenin de önem taşıdığını unutmayın; çünkü dehidrasyon, zihinsel yorgunluğa neden olan en yaygın faktörlerden biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mas Tous, C. (2008). Mejora de la memoria en personas mayores: variables a tener en cuenta. Papeles Del Psicólogo29(2), 213–221. https://doi.org/10.7818/ECOS.2014.23-2.11
  • Prospéro-García, O., Díaz, M. M., Capuleño, I. A., Morales, M. P., López Juárez, J., & Ruiz Contreras, A. E. (2013). Inteligencia para la alimentación, alimentación para la inteligenciaArtículo original Salud Mental (Vol. 101, pp. 101–107). Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/salmen/sam-2013/sam132b.pdf
  • Rodríguez, A., & Solano, M. (2008). Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. Revista Del Postgrado De Psiquiatría Unah1(3), 3–7.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.