40 Yaşın Üstündeyken İhtiyacınız Olan 6 Besin Maddesi
40 yaşın üzerindeyken hangi besin maddelerine ihtiyacınız olduğunu hiç merak ettiniz mi?40 yaşınıza girdikten sonra, aldığınız vitamin, mineral ve besin maddelerinin miktarına dikkat etmeniz hayati önem taşır. Eğer bunlara yeterince dikkat etmiyorsanız, kas kitlesi kaybı, yavaş metabolizma ve kalp rahatsızlığı riskleri artar.
40 yaşınızdan sonra ihtiyacınız olan vitaminleri ve diğer besin maddelerini bulun ve her gün onları diyetinize dahil etmeye başlayın.
1. B-12
B-12, hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunabilir. Bu, beyninizin, kanınızın ve sinir sisteminizin işlevi için gereklidir. Bu vitaminin eksiklikliği, genellikle şunlara neden olur:
- Genel zayıflık,
- İştah kaybı,
- Kilo kaybı,
- Megaloblastik anemi.
Normalde, çeşitli ve dengeli beslenerek gerekli miktarda B-12 alırsınız.
Bununla birlikte, 40 yaşından sonra, mide içindeki hidroklorik asidin azaltılması, B12’yi emmede sorunlara neden olur. Bu nedenle, birçok yaşlı yetişkin, destekleyici gıdalar ya da diyet takviyeleri ile tüketmelidir.
Daha fazlasını bilmek ister misiniz? Okuyun: B12 Vitamini Eksikliğiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız
2. Kalsiyum
Kalsiyum süt, peynir ve diğer süt ürünleri gibi gıdalarda bulunan önemli bir mineraldir.
Bu mineral kemikleri ve dişleri güçlü tutmak için çok önemlidir. Ayrıca, kalsiyum kan dolaşımında, omurga sisteminin dengesinde ve kas kasılmalarında rol alır.
Yukarıdakilerin hepsine bağlı olarak, kalsiyum eksikliği osteoperoz ve raşitizm gibi hastalıklara neden olabilir. Kemikleriniz 30’dan önce ihtiyacınız olan kalsiyumun çoğunu emmesine rağmen, 40’larınızdan sonra yavaş yavaş kalsiyum kaybetmeye başlarsınız.
Bu nedenle, osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarını önlemek için, kalsiyum alımınızı takip etmeniz önemlidir.
3. D vitamini
D vitamini, güneş ışığına maruz kalarak ve yumurta ve süt yiyerek kolayca elde edilebilir. Kalsiyum emilimi için bu vitamin çok önemlidir, çünkü iskelet gelişmesinde de önemli bir rol oynar.
D vitamini yetersizliği diyabet, multipl skleroz, kardiyovasküler hastalıklar ve kronik hastalıklara neden olabilir. Cildin D vitamini emme kabiliyeti yaşlanma ile azaldığı için 40 yaşından sonra, eksiklik oluşması riski daha yüksektir.
- Tavsiyemiz, çok az ya da aşırı olmayacak şekilde güneş altında zaman geçirmenizdir.
- Her gün en az birkaç dakika ggüneşte kalmayı unutmayın.
Güneşe alerjiniz varsa ya da güneşte zaman geçirmeniz mümkün değilse, günlük rutininize D vitamini takviyesi ekleyin.
4. Potasyum
Potasyum bazı temel düzey kas fonksiyonları ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir mineraldir. 40 yaşınızdan sonra yeterli miktarda potasyum tüketmezseniz, şunları fark edebilirsiniz:
- Kas ağrıları,
- Kas güçsüzlüğü,
- Dehidrasyon,
- Kramplar,
- İshal,
- Kabızlık,
- Nöromusküler durumlar.
Gerekli miktarda potasyum aldığınızdan emin olmak için ağaç fıstıkları, kahve, çikolata ve yeşil yapraklı sebzeleri içeren çeşitli bir diyet izlemeniz önemlidir.
Ancak, aşırı potasyumun kalbinizde ve gastrointestinal sisteminizde komplikasyonlara neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, eğer bir potasyum takviyesi alacaksanız, önce doktorunuza danışın.
5. Magnezyum
Magnezyum önemli bir mineraldir ve hayati bir kan basıncı düzenleyicisi olarak görev yapar. Aynı zamanda, diğer temel metabolik reaksiyonlarda olduğu gibi, enerji üretiminde ve kalsiyum emiliminde de çok önemlidir.
Magnezyum klorofilin bir parçası olduğu için yapraklı yeşil sebzelerde, rafine edilmemiş tahıllarda, soya ya da fasülye gibi baklagillerde ve cevizlerde bulunabilir.
40’larınızdan sonra, bu minerali daha dikkatli tüketmeniz gerekir. Her öğünde magnezyum içeren yiyecekler yemelisiniz. Diyetinizde magnezyum eksikse, takviye alın.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Magnezyum Eksikliğiyle Savaşmak
6. Omega 3
Omega-3 yağ asitleri vitamin ya da mineral değildir. Bunları 40 yaşınızdan sonra diyetinize eklemeniz önemlidir. Omega-3 aşağıdaki formlarda elde edilebilir:
- Hayvanlar: Balık yağı ve kril yağından.
- Sebzeler: Keten tohumu, chia tohumu, kenevir tohumu ve soya fasulyesi gibi bitkilerden.
40’ınızdan sonra bu besin maddelerini daha sık tüketerek, bu yaşlarda çok yaygın olan tansiyon sorunlarını ve kötü kolesterolü (LDL) kontrol etmeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, Omega yağ asitleri hafıza kaybı gibi sorunlar ve genel beyin fonksiyonlarında önemli bir rol oynar.
Unutmayınız ki, vitaminleri ve mineralleri sağlıklı gıdalar ve dengeli beslenme ile almak, takviye ve haplara başvurmaktan çok daha iyidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, yaklaşmakta olan değişikliklere hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Thomas D. R. (2006). Vitamins in aging, health, and longevity. Clinical interventions in aging, 1(1), 81-91. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682456/
- St-Onge M-P, et al. (2010). Body composition changes with aging: The cause or the result of alterations in metabolic rate and macronutrient oxidation? DOI:
10.1016/j.nut.2009.07.004 - DiNicolantonio, J. J., O’Keefe, J. H., & Wilson, W. (2018). Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open heart, 5(1), e000668. doi:10.1136/openhrt-2017-000668
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/ - Dyall S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in aging neuroscience, 7, 52. doi:10.3389/fnagi.2015.00052
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404917/ - Stone, M. S., Martyn, L., & Weaver, C. M. (2016). Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control. Nutrients, 8(7), 444. doi:10.3390/nu8070444
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963920/ - Uusi-Rasi, K., Kärkkäinen, M. U., & Lamberg-Allardt, C. J. (2013). Calcium intake in health maintenance – a systematic review. Food & nutrition research, 57, 10.3402/fnr.v57i0.21082. doi:10.3402/fnr.v57i0.21082
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657072/ - O’Leary, F., & Samman, S. (2010). Vitamin B12 in health and disease. Nutrients, 2(3), 299-316.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/ - Dalle Carbonare, L., Valenti, M. T., Del Forno, F., Caneva, E., & Pietrobelli, A. (2017). Vitamin D: Daily vs. Monthly Use in Children and Elderly-What Is Going On?. Nutrients, 9(7), 652. doi:10.3390/nu9070652
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537772/