45 Yaşında Doğal Yollarla Hamile Kalabilmek Mümkün Mü?
Gelişmiş ülkelerin çoğunda yeni bir kavram ortaya çıkmıştır: 45 yaşında doğal yollarla hamile kalmak. Kadınların son üreme dönemlerine kadar gebe kalmayı geciktirmek istemesinde birçok ekonomik, akademik, sosyal ve başka faktörler vardır.
45 yaşında ya da daha geç bir yaşta gebe kalmış olan kadın vakaları vardır. Ancak, çoğu bu gebeliğin doğal olup olmadığını bilmiyor. Bu yazıda, bu yaşta doğal olarak hamile kalma olasılığını inceliyoruz.
Kadınların Doğurganlığı
Doğurganlık yaş ile birlikte değişir. Bir kadının üreme hayatının başlangıcı, yumurtlama ve menstrüasyon ile başlar. Bu evre, her bir dişi organizma farklı hızda gelişmese de 14 yaş civarında ergenlik döneminde başlar.
Fakat bir kadının üreme hayatının da bir sonu vardır. 45 yaşında hamile kalma olasılığının bu şekilde daha az olması gerekiyor. Ancak, nedenleri anlamak için, adet döngüsü sırasında neler olduğunu bilmeniz gerekir.
Bunu da okuyun: 9 Aylık Bebeğe Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Adet Döngüsü Sırasında Ne Olur?
Foliküller veya küçük, sıvı dolu toplar yumurtalıklarda bulunur. Yumurtalar bu foliküllerin içinde bulunur. Bununla birlikte, her bir adet döngüsünün başlangıcında, beyin, folikül gelişimini uyaran bir folikül uyarıcı hormon üretir. Bir folikül olgunlaştığı zaman, bir yumurtayı serbest bırakır ve bu yumurta sperm tarafından döllenmeye hazırdır.
Döllenme olursa, kadın hamile kalır. Hücreler endometriumda, yani uterus astarında implante edilir ve bir bebek oluşturmak üzere gelişir.
Bununla birlikte, yumurta döllenmezse, uterus astarını bırakır ve vücut tarafından adet akışı olarak atılır ve döngüyü yeniden başlatır. 16 yaşından itibaren, her adet döngüsünün tipik uzunluğu 26 ila 35 gündür.
Bundan 7 yıl sonra, kadınların en doğurgan zamanlarıdır ve kadın vücudu bu dönemde hamile kalmaya eğilimli olur. Bu verimli dönem otuzlu yaşların sonlarına veya erken kırklı yaşlara kadar sürer.
Ancak, doğurganlık bundan sonra yavaş yavaş azalmaya başlar. Adet dönemleri yaşa bağlı değişiklikler nedeniyle daha az görülür. Peki tüm bunlar neden olur?
Sınırlı Yumurtalık Rezervi
Erkeklerden farklı olarak, kadınların belli sayıda oosit ya da folikülü vardır. Bunlar yumurtalık rezervleri olarak bilinir ve kadın doğurganlığı açısından en önemli unsurlardan biridir.
Kızlar yaklaşık bir milyon oosit ile doğarlar. Ama bir kız ergenliğe ulaştığında, rezerv yaklaşık 400 bine düşer. Bu oositlerden, kadın üreme yaşamları boyunca hamile kalabilmek için sadece 300 ile 400 kullanılabilir ovülasyona sahip olacaktır.
En İyi Üreme Zamanı
Kadınlar için 20’li yaşlar en iyi üreme zamanıdır. Ancak zaman geçtikçe ve kadınlar yaşlandıkça, yumurtalık rezervleri azalır. Bu nedenle, bu verimli durum, kendini karmaşıklaştırır ve hamile kalma şansı daha da azalır.
30 yaşında sağlıklı bir kadının hamilelik şansı %20 civarındadır. Ancak, uzmanlara göre, oosit rezervleri 35 ila 37 yaşları arasında dramatik bir şekilde düşmeye başlar. 40 yaşındaki kadınların gebe kalma şansı sadece %5 civarındadır.
Diğer bir deyişle, her 100 kadından sadece 5’i gebe kalacaktır ve geri kalanlar tekrar denemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle, 45 yaşında biyolojik olarak hamile kalma şansı çok zayıftır. Ayrıca, her şey menopoz başlangıcı nedeniyle daha da karmaşık hale gelir.
Bu yazıya da bir göz atın: Doğurganlığı Nasıl Arttırabilirsiniz?
45 yaşında doğal yollarla hamilelik oranları
Bir kadın, menopoza erişene kadar doğurganlığının bitmediğini düşünebilir. Bununla birlikte, doğal yollarla gebe kalma olasılığı, 45 yaşından yıllar önce durur. Buna ek olarak, bu durum, in vitro fertilizasyon gibi diğer doğurganlık tedavilerinin şansını azaltır.
Ancak, araştırmacılar, yardımcı üreme teknolojisi (ART) yoluyla daha ileri yaşta hamile kalma şansını artırmaya çalışıyorlar. Örneğin, bir çalışma, şu anda, 40 yaşında gebe kalma olasılığının %27.6 olduğunu göstermektedir; 41 yaşında bu oran yüzde 20 oranında azalır ve 43 yaşında, hamile kalmak yüzde 10’luk bir oranda mümkündür.
43 yaşın, yardımcı üreme tekniklerini kullanabilecek yeni yaş sınırı olduğunu unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, bu tedaviler yaşlı kadınlar için çok daha pahalı olacaktır. Bu da, 45 yaşında hamile kalma şansının çok düşük olduğu anlamına gelir.
Sonuç
Kadınlar yaşlandıkça, özellikle 35 yaşından sonra hamile kalma şansı azalır. Bu, 45 yaşında hamile kalmak isteyen kadınları da içerir. Bu nedenle, bu bilgi hamile kalmayı planlayan veya hamile kalmayı bekleyen kadınlar tarafından dikkate alınmalıdır.
Ayrıca, kendilerini bilgilendirmeleri, farklı seçenekleri göz önünde bulundurmaları ve başarı şansı hakkında gerçekçi bir tablo çizmeleri önemlidir. Bu onların en iyi aile planlaması kararlarını almalarına yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
American Society for Reproductive Medicine. (2013).Edad y Fertilidad.https://www.reproductivefacts.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/spanish-fact-sheets-and-info-booklets/edad_y_fertilidad-spanish.pdf
- VV.AA. (2015). Pregnancy and Obstetrical Outcomes in Women Over 40 Years of Age. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554509/