9 Aylık Bebeğe Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

9 aylık bir bebeğe verilmemesi gereken belirli yiyecekler vardır. Bebeklerin sindirim sistemi bu dönemde her türlü gıdaya henüz hazır değildir. Uzak durmanız gereken yiyecekleri bu yazıda özetledik.
9 Aylık Bebeğe Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

9 aylık bebeğe vermemeniz gereken bazı yiyecekler vardır. Buna ek olarak, bebeklerin, ilk aylarda tükettikleri yiyecekler çok besleyici olmalıdır. Bu nedenle, işe emzirmeyle başlamak ideal olandır, çünkü anne sütü bir bebeğe ihtiyacı olan her şeyi sunar.

Daha sonra, katı gıdaları da dahil etme zamanı geldiğinde, bunların, bebeğin ideal gelişimi için ihtiyaç duyduğu vitaminleri içeren gıdalar olduğu konusunda emin olun. Her bebek farklıdır, ancak birçok bebek 9 aylıkken katı gıda tüketmeye başlar.

Bütün sindirim sistemlerinin yiyecekleri aynı şekilde ele almadığını asla unutmayın. Bebeğinizi beslerken dikkatli olmanız gereken yiyecekler hakkında aşağıda verilen bilgileri okuyun.

9 aylık bebeğe vermemeniz gereken 11 yiyecek

Çocuğunuzun sindirim sistemi sağlıklı ise besinler sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bebekler tarafından sindirilmesi zor olan ve alerjik reaksiyonlar ile diğer komplikasyonlara neden olabilen bazı yiyecekler vardır.

Bebekler, gerekli enzimlere sahip olmadıkları için besin maddeleri düzgün bir şekilde emilemez. Bu da birtakım sorunlara ve bebeğin kilo vermesine neden olabilir.

1. İnek/soya sütü

soya sütü

Bebekler 9 aylıkken, bağırsak enzimleri henüz maksimum gelişme düzeylerine ulaşmamıştır. Bu yaşta bir bebek, bu tür sütlerin içeriğinde bulunan proteinleri sindiremez.

Ayrıca bu tür gıdalar, bebeğin böbreklerine zararlı olabilecek mineraller de içerir.

2. Ispanak ve pazı

Ispanak ve pazı tamamen zararlı sayılmasalar da, aşırıya kaçmanız durumunda tehlike yaratabilirler. Genelde sebzeler, özellikle de yeşil yapraklı olanlar, nitrat içerir. Nitratlar vücut içerisinde nitritlere dönüştürülür.

Oysa nitrit, vücutta büyük miktarlara ulaştığında, kan hücreleri tarafından yürütülen ideal oksijen dağılımını etkileyen bozukluklara neden olabilir.

Bu noktada, bebeğinizin cildi, muhtemel bir soruna işaret eden morumsu-mavi (siyanoz) bir renk alacaktır.

3. Tuz

Bir bebeğin böbreklerine aşırı yükleme yapan bir başka madde de tuzdur.

Genelde, sodyum içeriklerinin yüksek olması nedeniyle, çorbalara konsantre gıdalar (küp veya toz halinde) ilave edilmesi önerilmez.

Bu yüzden bebeğinizin yemeklerinde tuz kullanmaktan mümkün olduğunca uzak durun.

4. Rafine şeker 

beyaz ve esmer şeker dokuz aylık bebeğe verilmemeli

Tatlılarda bulunan ya da meyve sularına ve diğer ürünlere eklenen şeker, kan şekeri seviyelerinde ciddi dalgalanmalara yol açar.

Eğer bebeğinizin yemeğini tatlandırmak isterseniz, muz püresi ya da anne sütü kullanabilirsiniz. Bebeğin meyvede bulunan doğal şekerleri tüketmesi daha iyi bir seçenektir.

5. Bal

Bal, 9 aylık bir bebeğin vücudunda hızla çoğalabilen, botulizm riski oluşturan ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan sporlar içerir.

6. Alkolsüz içecekler

Soda ve diğer meşrubatlar, içerdikleri yüksek miktardaki şeker, kafein ve diğer katkı maddeleri nedeniyle, bebek için oldukça zararlıdır.

Bebeğin midesine zarar verebilir ve hem uyku düzeninde değişikliklere hem de hiperaktiviteye neden olabilirler.

7. Pirinç sütü

pirinç sütü

Yüksek konsantrasyonda arsenik ve diğer metalleri içerdiği için, 1 yaşın altındaki çocuklara pirinç sütü verilmemesi tavsiye edilir. Daha büyük yaştaki çocuklarda bile bu gıda, ılımlı bir şekilde tüketilmelidir.

8. Unlu mamüller

Kek, hamur işi ve patates kızartması benzeri, “boş” gıda olarak nitelendirilen, besin ögesi az olan yiyecekler, içeriklerinde bulunan yüksek miktardaki kimyasal maddeler, tuz ve ilave edilmiş şekerler nedeniyle tavsiye edilmez.

9. Yumurtalar

Yumurtalar, çeşitli alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. İlk olarak bebeğe yumurta sarısı vererek işe başlamak ve birkaç ay sonra yumurta akını da dahil etmek, izlenecek en iyi yoldur.

Bu tip, alerji oluşturma riski taşıyan yiyecekleri bebeğinize vermeye başlamadan önce, bir yaşını doldurmasını beklemeniz tavsiye edilir.

10. Yapışkan yiyecekler

bir kase fasulye

Sakız, pişmiş fasulye ve lokum benzeri şekerlemeler gibi bazı yapışkan yiyecekler bebeğinizin boğazına yapışabilir. Buna ek olarak, söz konusu gıdalar, bebekler için zararlı olan kimyasal ve şekerli bileşenler içerirler.

11. Az yağlı gıdalar

Yağlar, bebeklerin bu yaşta ihtiyaç duydukları kaloriye önemli derecede katkıda bulunur. Bu yiyeceklerin çoğu, vitamin D gibi, yağda çözünen vitaminleri içerir.

Boğulmayı önleyin

Bebeğinize verdiğiniz lokmaların büyüklüğüne dikkat edin. Büyük lokmalar boğazına yapışıp boğulmasına neden olabilir.

Verdiğiniz gıdaların çoğunluğu püre halinde veya ezilmiş olmalıdır. Eğer yemeğini parça lokmalar halinde veriyorsanız, parçaların 1/5 cm’den daha büyük olmamasına dikkat edin.

Uzmanlar, alerjiye yol açabilen gıdaları bebeklere vermeden önce en az bir yıl beklenmesini tavsiye ediyor.

Bununla birlikte, bu gıdaların, özellikle alerjilere karşı genetik bir yatkınlık söz konusu ise adım adım ve herhangi bir reaksiyonun varlığını yakından gözlemleyerek bebeğe verilmesi önerilir.

En iyi stratejiye karar vermeden önce doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.