Aç Karnına Yeşil Elma Yemenin Faydaları
Mutlaka elmanın faydalarını belirten “günde bir elma doktoru uzak tutar,” atasözünü duymuşsunuzdur. Bu söz, yeşil elma için de geçerlidir. Peki aç karnına yeşil elma yemenin faydalarını biliyor musunuz? Öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin!
Bütün elma türleri sağlığınız açısından çok önemli faydalara sahiptir; ancak özellikle yeşil elma proteinler, vitaminler, mineraller ve lif açısından çok zengindir.
Yeşil elma, sindirim bozukluklarına iyi gelmesiyle bilinir. Ayrıca glikoz seviyenizi düzenleyici ve iştahınızı iyileştirici özelliklere de sahiptir. Aç karnına yeşil elma yemek, sağlığınızı her gün kontrol altında tutmanızı sağlar.
Antioksidanlar
Yeşil elma, batı diyetlerinde flavonoidlerin başlıca kaynaklarından biridir ve C vitamini açısından zengindir. Çoğu elma türünde bulunan flavonoidler siyandin ve epikateşindir. Bu flavonoidler ve C vitamini, antioksidan görevi görür ve hücrelerinize zarar veren serbest radikalleri yok eder.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Aç karnına yeşil elma yemenin en büyük avantajlarından biri, günün başlangıcında vücudunuza serbest radikallerle mücadele etme yeteneği kazandırmasıdır. Böylelikle, sağlıklı hücrelerin üretimine yardımcı olmuş ve kronik hastalık riskini azaltmış olursunuz.
Yeşil elma kalp hastalıklarının, kalp damar sorunlarının ve diyabetin en iyi düşmanıdır.
Kilo Kaybı
Bunun yanı sıra, aç karnına günde bir elma yemek kilo vermek isteyenlere de yardımcı olur. Elma, çok az kalori (bir elmada yaklaşık 80 kalori vardır) ve bolca lif içerir.
Böylece elma yediğinizde sabahki açlığın üstesinden gelebilirsiniz. Ancak elbette ki, yalnızca sabahları elma yemek kilo vermek için yeterli değildir.
Elmayı sabah uyandıktan hemen sonra yerseniz metabolizmanızı uyandırırsınız ve siz kahvaltıyı hazırlayana kadar metabolizmanızın çalışmasına izin verirsiniz.
Elmayı bu şekilde tüketirseniz, içerdiği çözünebilir lifler, bağırsak yolunuzun çalışmasına yardımcıolur ve size verdiği tokluk hissi sayesinde kahvaltıda daha az yersiniz.
Kan Glikozunu Düzenler
Aç karnına yenen bir yeşil elma, kan şekeri seviyenizi düzenlemenize yardımcı olur. Bu özellikle diyabet hastası olanlar veya diyabet riski taşıyanlar açısından oldukça önemlidir.
Unutmayın ki, uyuduğunuzda metabolizmanız çalışmaya devam eder ve pankreasınız vücudunuzdaki glikozu düzenlemekte sorun yaşayabilir. Yeşil elma, lif açısından zengin olduğu için aç karnına yemek bağırsakta şekerin emilimini geciktirir ve bu etki, günün büyük bir kısmı boyunca devam eder.
Bazı araştırmalara göre, aç karnına yeşil elma yiyen kadınların tip II diyabete yakalanma riskleri %30 daha azdır. Doktorlar günde 28 gram life ihtiyacımız olduğunu belirtmektedirler.
Bir yeşil elmada 5 gram lif bulunmaktadır. Aç karnına yendiğinde ise, vücudunuzun işlevlerini günün geri kalanı boyunca kolaylaştırır.
Sağlıklı Dişler
Gece eve geç geldiyseniz, yatmadan önce dişlerinizi fırçalamayı unutabilirsiniz. Bu durumda bir adet yeşil elmayı kabuğuyla birlikte yiyebilirsiniz. Çünkü elmanın kabuğu tükürük üretimini uyarır ve içerisinde bol miktarda lif bulunur.
Bu sayede dişlerinize saldıran ve çürüklere neden olan ağzınızdaki bakteri miktarı azalır. Hatta kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçalama fırsatı bulamadığınız durumlarda bile, bir elma yemek iyi bir fikir olabilir. Çünkü kahvaltı sonrası oluşabilecek bakterilerle daha kolay mücadele edebilirsiniz.
Düzenli Kalp Atışı
Yeşil elmayı aç karnına yemek için bir başka neden, içerdiği potasyumun diğer elma türlerine göre bir miktar daha yüksek olmasıdır.
Potasyum, hücre nemini dengeleyen bir elektrolittir. Bu, kalp atışlarınızın düzgün olması açısından çok önemlidir. Gün boyunca yeterince potasyum tüketmezseniz kalbinizin düzgün bir şekilde atmayı sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Bilim adamlarına göre günde 4.700 miligram potasyum tüketmemiz gerekir. Her bir yeşil elmada 115 miligram potasyum bulunur. Bu miktar günün başlangıcında kalbinize fayda sağlamak için yeterlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
- Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
- Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.