Adet Döneminde Kan Pıhtılarının Olması Normal mi?

Adet dönemindeki pıhtılar birçok kadının doğurganlık döneminde ortaya çıkabilir. Normal olup olmadığını veya doktora gitmeniz gerekip gerekmediğini öğrenin.
Adet Döneminde Kan Pıhtılarının Olması Normal mi?
María Belén del Río

tarafından incelendi ve onaylandı. biyolog, doktor María Belén del Río.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Adet döneminde pıhtılar olması, tüm kadınların hayatlarının bir noktasında başına gelen bir şeydir. Bazılarına diğerlerinden daha sık olur, ancak oldukça yaygındır.

Çoğu durumda, bu kan pıhtılarının varlığı normaldir. Rahatsız edici ve nahoş olmalarına rağmen, adet sürecinin bir parçasıdırlar. Ek olarak, oluşumlarını etkileyebilecek dış faktörler vardır.

Regl döneminde neden pıhtı oluyor?

Adet dönemindeki pıhtılar aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:

1. Mukozanın ani ayrılması

Adet döneminde vücut rahmi kaplayan mukozayı yavaş ve dengeli bir şekilde döker. Daha çabuk çıktığı durumlarda pıhtı oluşabilir. Geceleri genellikle dışarı atılmadan vajinada daha fazla kan birikir ve bu küçük kitleler oluşabilir.

ilaç, ped, saat, takvim, adet döngüsü

2. Rahimdeki kistler veya miyomlar

Doğurgan kadınların intrauterin kistleri veya fibroidleri olma olasılığı daha yüksektir ve semptomlardan biri adet döneminiz sırasında pıhtılardır. Doku rahim içinde büyür ve çoğunlukla iyi huylu olmasına rağmen, olmama ihtimali de vardır. Bu nedenle bir jinekoloğa gitmekte fayda var.

3. Hormonal dengesizlikler

Östrojenler ve progesteron gibi bazı hormonlardaki değişiklikler adet sırasında pıhtıların nedenidir. Bu değişiklikler esas olarak ergenlik veya premenopozda ortaya çıkar.

Bu belirtileri gözden kaçırmamak önemlidir: Adet düzensizliğinin Nedenleri

4. Anemi

Bu kalın kan kütleleri vücuttaki demir eksikliği ile üretilebilir. Bu mineralin azalmasıyla birlikte gerekli antikoagülasyon vücuttaki belirli süreçlerde etkinliğinin bir kısmını kaybeder. Bu durumlarda da tıbbi tedavi uygulamak gerekir.

5. Üreme sistemini etkileyen bir hastalık

Kadın üreme sisteminin ayrılmaz parçalarından herhangi birini etkileyen bir hastalık varsa, adet döneminiz boyunca pıhtı görebilirsiniz. Buna ek olarak, karın bölgesinde şiddetli ağrı eşlik etmesi çok muhtemeldir.

6. Düşük

Gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen düşük, genellikle adet kanaması ile karıştırılır. Pek çok insanın dikkate almadığı şey, fetüs ve hamilelikle ilişkili diğer tüm sıvılardır. Aynı şekilde bu rahatsız edici kitlelerde doğum sonrası kanamalar da meydana gelir.

7. Yeme bozuklukları

Anoreksiyası olan bir kadın.

Anoreksiya veya bulimia gibi farklı yeme bozukluklarının adet döneminin düzenliliği üzerinde etkisi vardır. Aynı şey, aşırı kilo değişimlerinde, artış veya azalış ile de olur.

Bilgi her zaman bir önceliktir: Adet Döngüsünü Hangi Hormonlar Etkiler?

8. Stres

Acı, kaygı durumları ve stres, döngünüzün daha uzun sürmesine neden olabilir. Bu nedenle bir sonraki kanama daha yoğun olur ve farklı boyutlarda pıhtılar kolaylıkla oluşabilir. Bu, vücudunuzun size rahatlamaya başlamanız için gönderdiğinin bir işaretidir; vücudunuz size olumsuz duygular nedeniyle oluşabilecek hasarı gösteriyor.

Adet döneminde pıhtılar hakkında ne zaman endişelenmeniz gerekiyor?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, çoğu durumda, bir kadının adet döneminde pıhtıların ortaya çıkması çok normaldir. Her iki ayda bir, yani alternatif dönemlerde meydana gelirse endişelenecek bir şey yoktur. Ancak, bilmeniz gereken bazı faktörler vardır ve bu durumlarda bir uzmana danışmanızı öneririz.

  • Sürekli bir yorgunluk hissi. Bir kadın, farkında olmadan anemiye sahip olabilir. Bu, adet döneminizdeki pıhtıların nedenlerinden biridir ve zamanında tedavi edilmelidir. Bir demir takviyesi ile çözmek çok kolaydır.
  • Güçlü ağrı ve aşırı kanama. Daha fazla karın ağrınız olduğunu ve kanamanızda önemli bir artış olduğunu fark ederseniz, bu, tedavi edilmesi gereken altta yatan bir durum olduğu anlamına gelebilir.
  • Pıhtıların boyutu. Adet döneminde oluşabilen bu kan pıhtılarını görmenin pek hoş olmadığı doğrudur. Ancak, bu kalın kan kütlelerinin boyutunun gerçekten farkında olmanız ve bunları izlemeniz gerekir. Kan pıhtıları büyükse ve sürekli oluşuyorsa, doktor testler yapmalıdır.

Menstrüasyon, kadınların hayatında çok önemli bir süreçtir. İlk dönemden son döneme kadar kadının doğurganlığıyla çok ilgilidir. Değişikliklere, sıkıntıya ve günlük hayatınız üzerindeki etkisine rağmen, menopoz aşamasına gelene kadar size eşlik edecek olan hayatınızın hayati ve normal bir parçasıdır.

Adet günlerini sakin bir şekilde geçirebilmek, bunu hayatınızın doğal bir parçası olarak görmek ruh halinize ve genel sağlığınıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, adet döneminde pıhtılar hakkında verdiğimiz tüm bilgileri bilmek, vücudunuzun aylık döngüsü ile uğraşırken kesinlikle size yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Heavy periods: Overview. [Updated 2017 May 4]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279294/
    • Santos, I. S., Minten, G. C., Valle, N. C., Tuerlinckx, G. C., Silva, A. B., Pereira, G. A., & Carriconde, J. F. (2011). Menstrual bleeding patterns: A community-based cross-sectional study among women aged 18-45 years in Southern Brazil. BMC women’s health, 11(1), 26. https://doi.org/10.1186/1472-6874-11-26
    • Beller FK. Observations on the clotting of menstrual blood and clot formation. Am J Obstet Gynecol. 1971 Oct 15;111(4):535-46. doi: 10.1016/0002-9378(71)90470-4. PMID: 4937608.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.